Hlavní obsah

Souboj receptů: Rajčatové variace

Foto: Mona Martinů

Rajčata jsou nedílnou součástí letních jídel, a tady máte pár tipůFoto: Mona Martinů

Reklama

Rajčata z českých polí se pomalu začínají dostávat na pulty obchodů se zeleninou i na tržiště, a je proto načase oprášit nějaké recepty. Vyzkoušejte úžasný rajčatový koláč, plněná rajčata i kuskusový salát!

Článek

Věříme, že vás naše dnešní tři recepty budou inspirovat k dalším variacím.

Plněná rajčata od Jany N.

Na 6 rajčat potřebujete: 6 velkých rajčat, 2 lžíce oleje + trochu na vymazání pekáčku, 1 malou cibuli, 1 půlcentimetrový plátek šunky vcelku (asi 10 dkg), 3 vejce, velkou hromádku petrželky, 100 g strouhaného eidamu, sůl a pepř.

Foto: Mona Martinů

Janina plněná rajčata jsou nejlepší horkáFoto: Mona Martinů

Postup: „Rajčatům odkrojte horní čtvrtinu a vnitřek vydlabejte do mističky. Na pánvi rozpalte olej, hoďte na něj na kostičky pokrájenou cibuli a stejně nakrájenou šunku. Až cibule zesklovatí, přidejte vydlabaný vnitřek rajčat a nechte odpařit vodu. Následně přidejte vejce, 2/3 sýra a hromadu sekané petrželky. Posolte a dle chuti připepřete.

Touto směsí naplňte rajčata až po okraj a klaďte je do vymazaného pekáčku. Ten pak vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte asi 8 minut. Potom rajčata posypejte zbytkem sýra smíchaným ještě s trochou petrželky a vložte ještě asi na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil. Rajčata podávejte ještě horká s chlebem. Je to naše fakt moc oblíbená snídaně! :-)“

Kuskusový salát s tuňákem a rajčaty od Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 220 g kuskusu, 250 ml zeleninového vývaru, 4 středně velká rajčata, 1 plechovku tuňáka v tomatu (180 g), 1 malou červenou chilli papričku, 10–15 lístků bazalky (3 „vršky“), sůl, pepř, italské bylinky, 4 lžíce olivového oleje a šťávu z 1/2 citronu.

Foto: Mona Martinů

Kuskus je lehké jídlo a rychlou přípravu v létě určitě oceníteFoto: Mona Martinů

Postup: „Na tomhle jídle je skvělé, že je hotové během 15 minut a nezamažete takřka žádné nádobí! Kuskus nasypte do mísy, zalijte jej vývarem nebo horkou vodou, přiklopte poklicí a nechte asi 5 minut odstát. Kuskus do sebe vsákne všechnu vodu a krásně nabobtná. Mezitím nakrájejte rajčata na čtvrtiny, zbavte je semínek a zbylou dužinu nakrájejte na kostičky. Kdo má semínka rád, může na kousky nakrájet i ta.

Rajčata přidejte do mísy ke kuskusu stejně jako plechovku tuňáka v tomatě (pokud neseženete, použijte tuňáka v olivovém oleji a velkou lžíci rajčatového pyré). Přidejte nasekanou chilli papričku (tu můžete vynechat), nasekanou bazalku, dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, případně dalšími bylinkami – já používám mlýnek „italské bylinky“. Nakonec přidejte extra panenský olivový olej a citronovou šťávu a vše promíchejte. Kdo chce, může přidat i olivy. Salát se hodí jako jakékoli lehké letní jídlo – když ho připravíte den předem, nic neztratí na kvalitě chuti.“

Máte rádi kuskus? Vyzkoušejte i další recepty z článku Kuskus: Rychlá a levná večeře!.

Rajčatový koláč od Pavly M.

Potřebujete:1 balení hotového křehkého těsta nebo 250 g hladké mouky, 125 g másla, 3 až 4 lžíce studené vody a sůl. Na náplň: 4 vejce, 150 ml mléka, 250 g cherry rajčátek, 150 ml ušlehané šlehačky, 150 g sýru gouda, 3 stroužky česneku, 100 g mraženého listového špenátu, 1 lžíci sekané bazalky, 1 lžíci sekaného tymiánu, 6–7 sušených rajčat.

Foto: Mona Martinů

Sušená rajčata odlišila Pavlin koláč od ostatních receptůFoto: Mona Martinů

Postup: „Pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní křehké těsto, postup je následující: na vál prosejte hladkou mouku, přidejte na kousky nakrájené máslo, špetku soli a alespoň tři lžíce studené vody. Ze směsi vypracujte těsto, to zabalte do fólie a nechejte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Těstem (ať už domácím nebo kupovaným) vyplňte koláčovou formu tak, aby vznikl okraj.

Těsto propíchejte na dně vidličkou a poklaďte půlkami cherry rajčátek a hromádkami uvařeného a ochuceného špenátu. V mléce ušlehejte vejce, přidejte nastrouhaný sýr, sůl, pepř a bylinky a nakonec vmíchejte ušlehanou šlehačku. Touto směsí koláč zalejte a kdo má rád, může jej dozdobit sušenými rajčaty. Koláč pečte při 170 stupních asi 50–60 minut.“

Milovníci špenátu jistě ocení také článek Souboj receptů: Dobroty z čerstvého špenátu. Přijde vám slaný koláč jako skvělý nápad? Vyzkoušejte i další recepty z článku Souboj receptů: Slané koláče.

Vyzkoušet můžete také skvělý rajčatový salát s vajíčky!

Svoje nápady na recepty z rajčat (očekáváme především spousty salátů!) pište do diskuse pod článkem nebo je vkládejte do sekce Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám