Hlavní obsah

Spadané listí: Jak s ním naložit? Poradíme vám!

Foto: auleena; Shutterstock.com

Foto: auleena; Shutterstock.com

Reklama

Podzimní listí asociuje hrábě a úhledné kupky, někdy je však užitečnější nechat listí jen ležet, ochráníte tak rostlinky před mrazem. To je ovšem jen jeden z tipů, jak si poradit s touto „úrodou“.

Článek

Podzim je tu…Pokud jste duše romantické, vybaví se vám krásně zbarvené podzimní listí, hra slunce a všech odstínů od žluté, přes červenou, až po tmavě hnědou. Pokud však máte zahradu, i romantičky si postesknou nad ne zrovna příjemnou starostí, a tou je spadané listí. Pálit se nesmí, do klasických kontejnerů na komunální odpad ten biologický nepatří, navíc vyhozením byste vaší zahrádce udělali medvědí službu. Co tedy s ním?

Kupka sem, kupka tam

Travnaté plochy se dnes udržují vyhrabováním. Pokud byste nechali trávník přikrytý, mohly by se pod vrstvou listí objevit nepěkné skvrny a také zárodky plísní, které by pod nánosy měly ideální podmínky a mohly by tak začít bujet. Zvlášť se soustřeďte na vyhrabování listů jírovců, ořechů a dubů. Ty obsahují mnoho tříslovin, takže se rozkládají velmi pomalu. Pro tyto vlastnosti se nehodí ani do kompostu. O kompostování ale až později…

K hrabání použijte klasické švédské hrábě, pokud ale vlastníte velkou zahradu, vyplatí se na pomoc přizvat nějakého elektrického či motorového pomocníka.

Díky motorovému fukaru budete mít listí na kupkách raz dva, některé typy jsou navíc kombinované s vysavačem. Listí pak díky tomu nasajete a snadno rozdrtíte přímo ve sběrném koši. Drcením urychlíte následné tlení. Nabízí se i elektrické fukary, ale při údržbě velkého pozemku může nastat problém s přívodem elektrické energie.

Zahradu od listí uklidíte i rotační sekačkou se sběrným košem. Při nastavení břitu sekačky na horní limit trávník „zametete“ a při tom i rozdrtíte listí. Připravte se ale na častější vyprazdňování sběrného koše.

Foto: B Calkins; Shutterstock.com

Foto: B Calkins; Shutterstock.com

Máte uklizeno, co dál?

O trávník jste se postarali, teď jsou na řadě další rostlinky. Okolí okrasných dřevin a keřů nechte naopak pokryté. Listy nahrabte také k trvalkám a živým plotům. Na listovou pokrývku se hodí listí ovocných stromů, javorů, lísky a mnohých okrasných keřů, jelikož velmi dobře tlí. Spadané listí pak bude fungovat jako mulč, který kořeny ochrání před promrznutím a současně jim udržuje potřebnou vlhkost. Drobné kupky poskytnou i úkryt užitečným živočichům, jako jsou ježci. Tlející listí kořenům navíc dodá i potřebné živiny. Pro toto je ideální kombinace s jehličím.

Některé rostlinky však pod mokrým listím přezimovat nesmí. Listové pokrývce se vyvarujte například u lilie bělostné, náprstníku či divizně.

Ještě musíme upozornit – listí ovocných stromů, jež trápí nejrůznější škůdci či houbové nákazy, nenechávejte volně ležet. Na jaře by se mohlo stát zdrojem nové nákazy. O rychlejší likvidaci se postará kompostér, do kterého přidáte vápno. Věděli jste, že ho můžete mít i doma? Více v článku Kam s biologickým odpadem u vás doma? Přece do vermikompostéru!

Vyrobte si listovku

Máte zazimováno, zbytek patří do kompostu. Listy můžete přidávat jak do klasického nebo si můžete vyčlenit kompostér speciální. Rozkladem listí postupně vznikne zralá zemina – listovka, kterou využijte třeba pro balkonové květiny. Jak už jsme zmínili, dobře tlí listy ovocných stromů či lísky, ovšem nejkvalitnější listovku získáte z bukového listí.

Listovka získává své kvality dobrým rozležením, nejdříve za 18 měsíců. I po této době je však ještě kyselá, teprve po dvou až třech letech dostanete neutrální zralou zeminu. O kompost se ale nezapomeňte starat. Listy jsou chudé na dusík, proto jej dodejte prosypáním vápnem a nezapomeňte na dobré provhlčení, na jaře následujícího roku listovku přehoďte.

Předmětem diskusí bývá ořešák – přidávat do kompostu: Ano, či ne? Pokud byste tak učinili, doporučuje se nejprve nadrtit a přidat v poměru jeden díl ořešákového listí na tři díly jiného materiálu. Pokud je ale váš ořešák napadený černou skvrnitostí, nekompostujte.

Na zahradě máte hotovo. A pokud si podzimní atmosféru chcete přinést ze zahrady i do bytu, schovejte si hezké listy a využijte je jako výtvarný materiál. Doma z nich vyrobíte krásné suché dekorace.

Foto: Number1411; Shutterstock.com

Foto: Number1411; Shutterstock.com

Reklama

Načítám