Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Špaldové buchtičky s vanilkovým krémem vás zaručeně osloví. Použijte vanilkový krém, který si můžete udělat z vanilkového pudinku nebo doma vyrobený.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 500 g hladké špaldové mouky
    1
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 400 ml mléka
    7
  • 20 g droždí
  • 1 ks vejce
    3
  • 100 g másla
    7
  • hladká mouka
    1
Krém
  • 500 ml smetany na vaření 33%
    7
  • 6 ks žloutků
    3
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 4 lžíce cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

V troše mléka rozpusťte lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mouku přesejte přes síto, přidejte vejce, kvásek a asi polovinu mléka a začněte zadělávat těsto (šlehač s hnětacími háky je skvělý pomocník!). Podle potřeby přidávejte další mléko, výsledné těsto je hladké, drží pohromadě a při doteku trochu lepí. Těsto pak nechte vykynout na teplém místě překryté čistou utěrkou.

02.

Troubu vyhřejte na 180 stupňů. Pekáček vytřete rozpuštěným máslem. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše. Nožem (nebo ještě lépe cukrářskou stěrkou, tou to jde nejlépe) nakrájejte na malé kousky, které skládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáčku. Buchtičky k sobě musí být pořádně natěsno naskládané, aby kynuly jen do výšky, a ne do šířky. Nakonec je i z vrchu potřete dostatkem rozpuštěného másla a dejte je asi na 30 minut péct dozlatova.

03.

Smetanu nalijte do hrnce (asi 1 dl si nechte bokem), přidejte cukr a pomalu ji zahřívejte. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože z lusku vyškrábněte semínka. Ta přidejte ke smetaně, stejně jako prázdný lusk. Ve zbylé smetaně metličkou rozšlehejte žloutky a ty opatrně všlehejte do horké, ale ne vroucí smetany. Krém pak zahřívejte a šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Před podáváním z něj vyndejte vanilkový lusk!

Související témata:

Načítám