Hlavní obsah

Speciál na téma plesových bot: Které se vám budou hodit k šatům?

Foto: Profimedia

Boty se musí k šatům dokonale hodit. To je pravidlo číslo jedna!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začneme zpříma – výběr bot byste neměly nikdy podceňovat. A pokud míříte na ples, přimyslete si za větou rovnou vykřičník. Nevhodně zvolený pár totiž dokáže zkazit dojem i ze sebekrásnějších šatů.

Článek

Odrazovým můstkem pro výběr plesových bot budou samozřejmě vaše šaty. Přihlédnout ale musíte i k charakteru akce. V případě formálnějších plesů byste totiž měly zůstat u bot s uzavřenou špičkou. Otevřenou obuv si můžete vzít na plesy s volnější atmosférou, kde nevládne přísný dress kód – v tom případě ale vynechejte punčocháče, které v podobné obuvi působí neesteticky.

Zvážit byste měly i to, jestli chodíte na ples jednou za čas ve stále stejných šatech, nebo máte několik modelů, které střídáte. Pokud si nechcete pořizovat ke každým šatům jiný pár, bude pro vás ideální obuv v nude odstínu nebo černé. Chodíváte tancovat převážně v jednobarevných, nebo dokonce černých šatech? Nebojte se při výběru obuvi odvázat!

Než se pustíme do samotných tipů, připomínáme, že podpatky by měly být v tomto případě samozřejmostí. Pokud na ně nejste zvyklé, porozhlédněte se klidně po těch nižších, alespoň nějaký podpatek by ale boty mít měly.

Černá (ne)tradičně

Sháníte pár, který vytáhnete z botníku i mimo plesovou sezonu? Vsaďte na nesmrtelnou černou. Vybrat si můžete klasické lodičky i odvážnější obuv se šněrováním nebo atypickým střihem. Obout je můžete téměř ke všem šatům, včetně těch zdobných. Pozor, černá má tendence působit poměrně tvrdě. K modelům, které v sobě mají určitou jemnost, volte raději páry světlé.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Humanic, 599 Kč a Baťa, 1599 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 1299 Kč a Baťa, 1199 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 949 Kč (kůže) a Gino Rossi, 2399 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 1299 Kč a Blink, 899 KčFoto: archiv firem

Univerzální nude odstíny

Do kategorie bot, které unosíte k nejrůznějším typům šatů, spadají i páry ve světlém nebo tělovém odstínu. Ve srovnání s černou se více hodí k lehčím materiálům, světlejším a pastelovým odstínům (výjimkou je cílený kontrast), bohatě zdobným šatům, které nechcete nijak přehlušit nebo těm, které působí něžně. Opatrně zacházejte s lakovanou variantou – ke zdobným šatům je vhodnější mat.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 599 Kč a Baťa, 1199 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Nordstrom, 5348 Kč (kůže) a Gino Rossi, 1999 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 1499 Kč (kůže) a ASOS, 1142 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 999 Kč a ASOS, 952 KčFoto: archiv firem

Odvážné barvy

Chodíváte na plesy převážně v neutrálních barvách? Při výběru bot se klidně odvažte. Nic neoživí jednoduchý model tak, jako výrazný pár na nohou. Patříte mezi ženy, které rády experimentují? Pusťte se do color blockingu. Pokud máte šaty v jedné barvě, klidně k nim zvolte úplně jiné boty. Ideální ale je, když jsou oba kusy téměř strohé, zdobení je v tomto případě spíše na škodu.

Zdůrazňujeme, že k sestavení podobných dvojic je zapotřebí cit pro módu a barvy (není odstín, jako odstín). Pokud tápete, zůstaňte u rovnice šaty v neutrální barvě + výrazné boty.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 899 Kč a Guess Jeans, 2499 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Nordstrom, 4812 Kč (kůže) a Gino Rossi, 1699 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 899 Kč a ASOS, 1599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 599 Kč a ASOS, 952 KčFoto: archiv firem

Páry, které strhávají pozornost

Máte slabost pro nápadné boty? Využijte příležitosti a vyberte si dvojici, která má podobnou funkci jako šperk. Jestli si pořídíte boty zdobené kamínky, flitry nebo dáte přednost metalickému odlesku či hadímu dezénu, záleží na vás. Nezapomeňte, že čím výraznější boty máte, tím více byste se měly při výběru šatů klonit k jednoduchosti.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Humanic, 2299 Kč (kůže) a Gino Rossi, 3299 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Humanic, 899 Kč a Gino Rossi, 2999 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Nordstrom, 3610 Kč (kůže) a ASOS, 838 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Humanic, 2299 Kč (kůže) a ASOS, 3235 Kč (kůže)Foto: archiv firem

Co říkáte? Vybraly byste si?

Reklama

Související témata:

Načítám