Hlavní obsah

Speciál o okrasných jezírkách: Vybudujte si své vlastní i vy!

Foto: Gardena

I malé jezírko můžete zkrášlit nejrůznějšími doplňkyFoto: Gardena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní plocha, byť jen pár metrů čtverečních, oživí každou zahradu. Pokud uvažujete o vybudování malého okrasného jezírka, poradíme vám, jak na to.

Článek

Malá okrasná jezírka si můžete vybudovat buď s pomocí jezírkové fólie, nebo plastové vany. Zatímco tvar vany je předem daný, s fólií se dá více vyhrát.

Místo a velikost

Jak najít optimální místo? Mělo by být osluněné asi 6 hodin denně, vzdálené od vzrostlých stromů (vadí kořeny i spadané listí). Pokud si nejste jisti správnou volbou, nejprve si na trávníku „načrtněte“ obrysy budoucího jezírka. K tomu postačí provázek a kolíky nebo si obrysy vyznačte pískem. To je praktické i pro označení jednotlivých zón – u břehu mělčí, například 20 cm, a dále postupně se svažující (třeba 40 až 60 cm, samotné dno pak například 80 až 100 cm).

Foto: Hornbach

Místo pro budoucí jezírko si nejprve předem vyznačte, například pomocí kolíků a provázkuFoto: Hornbach

Foto: Oase

Pokud plánujete členitější jezírko, nejprve vykopejte zeminu po celé ploše do hloubky asi 20 cm – prvního patra mělké zóny. Pak si na vyhloubené ploše pískem vyznačte tvar další hlubší zóny jezírka a tak pokračujte až do největší hloubky nádržeFoto: Oase

Lopata a rýč

Vykopejte zeminu. Výkop zkontrolujte, aby v něm nezůstaly zbytky kořenů a kameny, jež by mohly fólii poškodit. „Často stačí na dně jezírka udusat dostatečně silnou vrstvu písku, která fólii zespodu ochrání před různými předměty, jež se ještě mohou v zemině nacházet. Pokud ale nemáte k dispozici písek, můžete použít geotextilii, která se pokládá pod fólii, a chrání ji tak proti kamenům a kořenům,“ říká Daniel Brychta ze společnosti Hornbach.

Foto: Hornbach

Pod fólii je vhodné použít geotextilii, která zabrání případnému protržení fólieFoto: Hornbach

Není kam spěchat

Aby okraje jezírkové fólie dobře držely, vyplatí se kolem jezírka vytvořit asi 10 až 15 cm hlubokou rýhu, do které konce fólie položíte a zatížíte například kameny. Pak napusťte asi 15 cm vody, díky tomu si fólie začne „sedat“. Postupně dopouštějte další vodu, a přitom vyrovnávejte fólii, aby dobře kopírovala vyvýšeniny.

Foto: Oase

Rozprostřete jezírkovou fólii. Použít můžete jezírkové fólie z PVC nebo kaučukuFoto: Oase

Jezírko napůl hotové

Práce s plastovou vanou je ještě snazší. Vyhloubíte jámu o trochu větší, než je tvar výlisku, rovněž ji zbavíte kamenů, kořenů a podobně, udusáte, dno vysypete pískem, usadíte vanu a zkontrolujete, zda je v rovině. Případně ještě volné prostory dosypte pískem či drobným, oblým kačírkem.

Foto: AL-KO

Na foto (zleva): Plastová vana jezírka T 1000 vám nabídne vodní plochu asi 3,5 m², cena 3350 Kč, model T 500 pak 1,75 m², cena 1770 KčFoto: AL-KO

Vybíráme rostliny

„Pokud je kolem jezírka vlhko, bude se tam dařit vlhkomilným druhům, například vrbině penízkolisté, hostě, kontryhelu nebo podeňce. Do bažinných partií, tedy asi 5 až 30 cm pod vodou, zkuste menší orobinec, prustku, zevary či kosatce a blatouchy. Na hladině můžou ,plavat´ lekníny, stulík i plavín. Důležité jsou také rostliny zcela ponořené ve vodě, jako stolístek nebo rdest kadeřavý,“ uvádí zahradní architektka Kateřina Karasová z ateliéru Avantgarden.

A dodává, že vodní a vlhkomilné rostliny mají takzvaně dlouhý nástup. Když je nyní vysadíte, na jaře se probudí v celé své kráse.

Foto: profimedia

Mezi nejčastěji používané rostliny patří leknínyFoto: profimedia

Foto: Marigreen

Hosta neboli bohyška má ráda vlhkou zeminu, proto ji lze vysadit i na okraje jezírkaFoto: Marigreen

Jak čistit vodu

„Samotná voda v jezírku se díky rybám a působení vnějších vlivů – slunce, spad prachu, listů na hladinu, znečištění zdrojové vody, krmivo pro ryby... – znečišťuje. Proti tomu lze bojovat například s pomocí provzdušňovacích zařízení – kompresorem, účinněji pak filtrem a čerpadlem," vysvětluje Martin Hrkal ze společnosti Vladeko.

Foto: Oase

Provzdušnit vodu v malém jezírku pomáhají kompresory, například Aqua Oxy 500, cena 1423 KčFoto: Oase

Křišťálově čistá voda v jezírku většinou nebývá, pokud se o nádrž nestará dostatečně výkonná technologie filtrace vody, zvolená s ohledem na objem vody. Optimální biologická rovnováha v něm nastane někdy až po jedné až dvou sezonách.

Foto: Aqua Szut

Tato jezírková čerpadla jsou multifunkční, můžou hnát vodu do filtru a zároveň vytvářet fontánu. Na foto (zleva): Kaskada 3600, cena 2232 Kč, a Kaskada 7000, cena 3560 KčFoto: Aqua Szut

Spadané nečistoty průběžně odstraňujte sítkem, čistit vodu pomůžou i specializované přípravky, jednou za čas se hodí jezírkový vysavač. Filtrační zařízení je třeba instalovat před tím, než jezírko osázíte rostlinami.

Foto: gardena

Malý vodotrysk v jezírku působí efektněFoto: gardena

Optimální údržba však závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti jezírka, volbě rostlin, i na tom, zda v něm chcete chovat ryby. Nejvhodnější řešení vám doporučí specializované firmy nebo zahradní architekti.

Foto: gardena

Společně s jezírkem se nabízí vybudovat třeba i minipotůčekFoto: gardena

Troufli byste si vybudovat jezírko sami?

Načítám