Hlavní obsah

Spousta bylinek na jednom místě. Postavte si bylinkovou spirálu

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Reklama

Milujete čerstvé bylinky? A máte na zahradě k dispozici prostor zhruba 2 x 2 metry? Pak si místo běžného záhonu a truhlíků můžete vybudovat bylinkovou spirálu. Na jednom místě tak vytvoříte různá mikroklimata pro jednotlivé druhy, a ještě získáte zajímavý dekorační prvek.

Článek

Máta a lichořeřišnice vyžadují vlhko, rozmarýn, šalvěj, estragon a meduňka nemají žádné speciální nároky, levandule, mateřídouška a tymián potřebují sucho. A vám jde hlava kolem z toho, jak všem bylinkám zajistit optimální podmínky pro růst. Můžete je rozmístit tak, abyste vyhověli jejich nárokům, ale to znamená, že je sotva budete mít pohodlně po ruce.

Rafinovaným řešením se může stát bylinková spirála, což je vlastně suchá zídka stočená do spirály, která vytvoří jakýsi kopeček. Ten vyplníte zeminou s různým poměrem jílu, písku a humusu. U paty spirály můžete vybudovat i malé jezírko. Princip této vychytávky spočívá v tom, že na malém prostoru vznikne několik mikroklimat. Souhrou všelijakých prvků dosáhnete toho, že blízko sebe můžete pěstovat vlhkomilné i suchomilné rostliny. Kameny nebo cihly v sobě kumulují teplo, různé druhy zeminy a vodní prvek zase mají vliv na vodní režim a orientace na jednotlivé světové strany umožňuje pracovat s osluněním a stínem. Navíc bylinková spirála báječně vypadá!

Foto: Zahradnictví u rozchodníka

Takhle krásně může vypadat i vaše bylinková spirálaFoto: Zahradnictví u rozchodníka

Hezky to zamotejte

Spirálu umístěte poblíž domu, respektive kuchyně, na dobře osluněné místo, ideálně situované jižně. Aby dobře fungovala, vyčleňte na ni místo o průměru aspoň dva metry a počítejte s výškou asi 80 cm. Orientaci je dobré vymyslet tak, aby vrchol byl otočený k jihu, jelikož tam porostou rostliny, které potřebují nejméně zálivky a nejvíc sluníčka.

Na stavbu si připravte hlavně kameny nebo cihly, budoucí jezírko (třeba velký starý hrnec), zeminu, kompost, písek a štěrk. Z prostoru, který jste zvolili, odkopejte trávu a přibližně dvaceticentimetrovou vrstvu zeminy. Pokud plánujete jezírko, což spirále každopádně prospěje, vykopejte ještě díru, vyložte ji geotextilií a fólií, případně zakopejte staré umyvadlo, hrnec a podobně. Na jeho dno položte třeba starý koberec, který poslouží jako „knot“ přivádějící vodu výš do spirály, a zatižte dno kameny.

Vytyčte si obrys spirály a začněte se stavbou v nejnižší části, u paty. Základnu zasypejte malými kamínky nebo štěrkem. Pečlivě na sebe skládejte kameny tak, aby se neviklaly, a jeden kámen vždy překrýval spáru kamenů pod ním. Snažte se přitom, aby stěny byly lehce zešikmené směrem dovnitř. Jak se spirála bude zatáčet a zvedat, začněte přidávat zeminu. Ve spodní části promíchanou s kompostem, uprostřed stačí jen hlinitá zemina bez příměsi a v poslední, horní třetině pak promíchaná s pískem tak, aby z ní dobře odtékala voda.

Foto: Pinterest

Na bylinkové spirále je skvělé to, že v ní můžete najednou pěstovat rostliny, které by kvůli rozdílným „potřebám“ vedle sebe na záhonu nepřežilyFoto: Pinterest

Ať se zahrádka zazelená

Postavit si spirálu je samo o sobě uspokojivé, ovšem ta pravá radost přichází, když ji osázíte a můžete pozorovat, jak se bylinkám daří. Jaké druhy pořídit a kam je zasadit? K patě spirály poblíž vodního zdroje patří rostliny, které mají rády vlhko. Máta, lichořeřišnice nebo kozlík budou určitě na místě s dostatkem vláhy spokojené.

Do střední části spirály pak patří bylinky, které nemají žádné speciální požadavky na zálivku ani na množství slunečního svitu. Tady máte asi nejvíc na vybranou – vysadit sem můžete kopr, rozmarýn, šalvěj, estragon, fenykl, koriandr, kerblík, meduňku, řeřichu nebo petržel. Stačí si jen zvolit podle svého gusta. Nahoru, kde je půda nejsušší a políčko nejvíc vystavené slunečním paprskům, vysázejte levanduli, dobromysl, saturejku, mateřídoušku nebo tymián.

Bylinková spirála je nejen užitečná, ale i zdobná. Třeba je přesně ten prvek, který vaší zahradě prozatím chyběl.

Reklama

Načítám