Hlavní obsah

Zapomeňte na bazén. Vybudujte si na zahradě vlastní koupací jezírko

Foto: Evgeny Vorobyev, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Vorobyev, Shutterstock.com

Reklama

Pokud nepatříte mezi příznivce plastových bazénů, ať už jsou jakkoli designově vyvedené, a neláká vás chemicky upravená voda, máme pro vás zajímavý tip. Je jím koupací jezírko. Už jste o něm slyšeli?

Článek

Osvěžit se v chladivé vodě, navíc na vlastní zahradě. Znáte v parném létě něco lepšího? A víte, že se nemusíte čvachtat pouze v bazénu? Pokud vlastníte rozlehlou zahradu, můžete si nechat vybudovat koupací jezírko. Je to sice uměle vytvořená vodní plocha, avšak citlivě zasazena do okolního prostředí.

Jako by tam bylo odjakživa

Tento způsob budování „bazénů“ pochází z Německa a Rakouska, kde je populární už několik desítek let. U nás si pomalu ale jistě také získává své příznivce.

Hlavní devizou koupacího jezírka je, že spojuje výhody klasického bazénu s funkcí vysoce dekorativní. Kromě toho, že se můžete vykoupat a zaplavat si, bude vás těšit už pouhý pohled na vodní plochu obklopenou rostlinami a kamením.

Sice je uměle vytvořené, nicméně opticky i funkčně se přibližuje přírodním jezírkům. Při filtraci vody klidně vystačí s přirozenými schopnostmi vodních rostlin, takže nepotřebujete žádné mechanické čisticí zařízení. Vyhnete se i používání chloru, nejrůznějších pesticidů a jiné bazénové chemii. Budete se tedy koupat v ryze biologicky zpracované vodě, která nijak nezapáchá a je šetrná k pokožce.

Vodní plocha má rovněž pozitivní vliv na mikroklima na zahradě, protože přirozenou cestou ochlazuje a zvlhčuje vzduch.

Foto: Kaiser, Shutterstock.com

Foto: Kaiser, Shutterstock.com

Jak to funguje?

Systém je založený na nastolení ekologické rovnováhy. Podmínkou je, že se jezírko skládá ze dvou hlavních částí. Plavací část by měla být alespoň dva metry hluboká. Část regenerační by měla být naopak mělká, osázená speciálními rostlinami, může mít dokonce několik hloubkových úrovní podle druhu využité zeleně.

Aby vše fungovalo tak, jak má, a na přirozené bázi, je důležité poskytnout jezírku dostatečný prostor. Celkově nejméně 80 m2, běžných je však kolem 100 m2.

Pokud nemáte tak rozlehlou zahradu, nemusíte zoufat. Existuje varianta, kdy je zachován vzhled přírodního jezírka, současně je ale doplněno o bazénový systém čištění vody. Staví se obdobně jako velké jezírko, tedy převážně za použití speciální fólie, která se položí na betonové lůžko, a na ni se umístí kameny. Výsledkem je vlastně kamenný bazén.

Na kolik jezírko vyjde?

Velmi záludná otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět. Cena je opravdu individuální a odvíjí se od několika faktorů. Hlavní roli pochopitelně hraje velikost, hned v závěsu použité materiály a technologie. I stanovení obecné ceny v závislosti na objemu a ploše hladiny může být přinejmenším zavádějící.

Vždy se předem zajímejte o to, co částka zahrnuje. Zda jsou do ní započteny i výkopové práce, vodní rostliny, kameny a solitérní kameny, jaké další konkrétní materiály a technologie jsou v nabídce zohledněny.

Důležité také je, jak je vystavěna plavací část jezírka. Kromě varianty, která kopíruje terén pomocí speciální fólie, se nabízí i ta, kdy je část koupací vyzděná do tvaru bazénu.

Foto: Ekogreen, Shutterstock.com

Foto: Ekogreen, Shutterstock.com

Stavební povolení na základě rozměrů

Při budování mějte na paměti, že jezírko může být dle stavebního zákona považováno za terénní úpravu. Ta podléhá ohlášení stavby, nesmí však přesáhnout plochu 300 m2 a být hlubší než 1,5 metru. Když se do těchto limitů vejdete, nemusíte ani shánět stavební povolení.

V každém případě se však vyplatí získat souhlas sousedů. Vyhnete se tak případným soudním tahanicím.

Líbil by se vám takový přírodní „bazén“ na vaší zahradě? Nebo raději dáte přednost těm klasickým?

Reklama

Načítám