Hlavní obsah

Stop nevzhledným drátům pod stolem!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak zatočit s kabelyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodlužovací dráty povalující se za televizí, pod stolem i v kuchyni! Všude dokážou na sebe nalapat neskutečné množství prachu a oku zrovna nelahodí. Tvrdí vám váš chlap, že s tím nejde nic udělat, jedině zasekat do zdi? Omyl, kabely dokáže zkrotit každá žena!

Článek

Je třeba přiznat, že ono zasekání kabelů a šňůr do zdi je nejvýhodnější a také nejbezpečnější. Proto pokud budete plánovat větší úpravy, jako jsou renovace omítek či malování, myslete na to. Jak vám řekne každý elektrikář, prodlužovací šňůra by měla být jen dočasnou výpomocí v domácnosti, nikoli stálým řešením. Navíc, jak prokázaly některé spotřebitelské testy, na trhu se velmi často objevují prodlužovačky nevalné kvality, které mohou snadno způsobit požár. Čím méně se vám jich bude volně povalovat po bytě, tím lépe.

Způsobů, jak doma „zkrotit“ kabeláž, existuje několik. A poradíme, jak si pomoci také z „vlastních zdrojů".

Foto: Alza, IKEA

Držáky na kabely k připevnění pod stůlFoto: Alza, IKEA

Foto: hifionline.cz, resseleronline.cz

Prodlužovací kabely v různém designuFoto: hifionline.cz, resseleronline.cz

Kouzelné lišty vlezou všude

Nejčastějším a také nejelegantnějším způsobem, jak se vypořádat se šňůrami, je jejich ukrytí do soklových lišt, které by měly tvořit přechod mezi jakoukoli podlahovou krytinou a stěnou. Lišty určené pro ukrytí kabeláže vypadají na první pohled stejně. Také jejich hloubka se pohybuje kolem jednoho centimetru.

Na výběr máte dva typy, jedny kabeláž jen kryjí, druhé mají připravené drážky pro jednoduché zasunutí několika šňůr. Nepotřebujete proto kupovat žádné další příchytky. Prostřední část je vyjímatelná, kdykoli se tak k vedení dostanete. Vyrábějí se z plastu v bílé barvě a různých imitacích dřeva, abyste je mohly co nejlépe sladit s podlahou. Běžný metr vás přijde zhruba na šedesát korun.

Firmy však myslí i na to, že kabely potřebujete vést i po stěně nahoru, třeba k zavěšené televizi nebo k pracovnímu stolu. Pro tyto případy nabízejí buď plastové, nebo hliníkové lišty, setkat se můžete i s označením sloupce. Jde o tunýlky, které šňůry udrží pohromadě a ještě je skryjí. Kabely dovnitř jednoduše vložíte štěrbinou a můžete je i kdykoli vyndat. Samy nevylezou, neboť jsou uvnitř vybaveny plastovými lamelami bránícími jejich zpětnému vyklouznutí. Běžný metr pořídíte zhruba od 400 korun výše, záleží na barvě i na tom, kolik pojme kabelů.

Foto: IKEA, Alza

Kabely můžete schovat do taštičky nebo spirályFoto: IKEA, Alza

Foto: Podlahy Turek, IKEA

Podlahová lišta a plastová schránkaFoto: Podlahy Turek, IKEA

Udělejte si pořádek pod stolem

V nabídce firem objevíte i spoustu pomocníků, které pomohou s uspořádáním kabelů přímo pod pracovním stolem. Jde například o horizontální kabelovodiče, které se šroubují přímo zespoda k pracovní desce stolu. Skrz ně kabely nejen protáhnete, takže máte přehled odkud kam který vede, ale také je zde máte uloženy ve výšce, aby se na ně neprášilo. Mohou být jak kovové, tak uzavřené plastové. Jejich cena je maximálně 500 korun. Ještě jednodušší řešení nabízí „taška“ na zeď – připomíná obal na CD a je vybavená dvěma otvory, abyste tudy kabely jednoduše protáhly. Nechybí ani poutko, jednoduše ji zavěsíte na skobu zatlučenou do zdi. Ani tady si nelze stěžovat na cenu. Přijde na stokorunu.

Foto: Ondřej Kroutil

Kabely můžete schovat do papírové krabiceFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Potřebujete jen krabici a ostrý nůžFoto: Ondřej Kroutil

Náš tip: Krabice pomohou!

I když jste ukryly šňůry do lišt nebo je dokonce nechaly zasekat do zdi, stejně se vám pod stolem vytvořilo nepěkné klubko, ze kterého každý den lovíte šňůru od notebooku, kabel k internetu nebo nabíječku k telefonu i fotoaparátu? Udržet mezi nimi pořádek je složité, ale poradíme, jak je aspoň ukrýt a zabránit tomu, aby se tady nedržely chuchvalce prachu a šňůry se nemotaly pod nohy a kolečka pracovní židle. Stačí k tomu jakákoli hezká krabice.

V jejích dvou stěnách stačí vystřihnout či vyříznout otvor velký jen pár centimetrů. Pozor! Nestříhejte otvor celý, lepší je udělat takzvanou klopnu, která ve stěně krabice zůstane. Zabráníte tak tomu, aby se dovnitř dostal prach. Kabely pak protáhněte a nevzhledné „klubko“ zůstane ukryté uvnitř.

Bez šňůr se asi doma neobejdete, ale rozčilovat se kvůli nim je opravdu zbytečné. Zkrotit je přece zvládne každý!

Související témata:

Načítám