Hlavní obsah

Stop počmáraným zdem: Jak na to?

Foto: pekny-nabytek.cz

Poskytněte dítěti prostor, kde může tvořitFoto: pekny-nabytek.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Musíš kreslit na ten papír, ne na zem. Kolikrát ti mám opakovat, že na zdi se nečmárá? Já ti ten zadek zmaluju, jako ty ten nábytek!“ Také poznáváte výhrůžky rodičů, jejichž děti doma útočí barvičkami na interiér? Pak se vám možná bude hodit našich pár rad, jak se takovým dětským zábavám pokusit zabránit.

Článek

Ať chcete nebo ne, dětské čmáranice prostě k našim ratolestem patří. Jsou totiž součástí jejich přirozeného vývoje a rozvíjejí duševní funkce, jako je vnímání, myšlení, představivost i cítění. Záleží ovšem na každém rodiči, jaké si nastaví hranice a kam až nechá dítě v této hře zajít.

Když papír nestačí

Někteří rodiče však boj s počmáraným interiérem vzdají předem. Dokonce v dětských pokojích vyhrazují dětem přímo jednu ze stěn, kterou určí k malování a psaní. Smíří se s faktem, že jednou, až děti povyrostou, prostě vymalují. „Kamarád mi vyprávěl, že jeho děti čmáraly a čmárají na stěny od malička. Mají tři děti, a co se týče likvidace, tak to prý nikdy nijak neřešili. Když se dětem jejich nakreslené obrázky přestaly líbit, prostě si je samy škrtly, a tak prý mají už skoro celý pokojíček počmáraný,“ vypráví maminka Helena, která prý v tomto směru se svými dětmi neměla problém, protože je naučila hned zkraje kreslit na tabuli.

Foto: Neckermann

Tabule je šikovným řešenímFoto: Neckermann

A jak se zdá, své děti podporuje v jejich kreativitě i zkušený otec tří dětí Roman: „Čmárání po zdi je relativně běžná 2D zábava, kterou náš malý Kuba ještě rozšířil do 3D. Na nedělní procházce si oblíbil kus větve, která se rázem stala trofejí ze třinácteráka Větrníka. A co se s takovým parožím dá potom dělat? Vyvěsit ho ve vstupní hale! Synek vzal dětský dřevěný šroubovák, kladivo a dal se do práce. Výsledkem byla prohloubenina ve zdi tak deset na deset. Parohy však na díru ne a ne zavěsit, tak je nad ni alespoň namaloval propiskou.“ Tohle by však většina rodičů doma asi nesnesla.

Foto: foto: IKEAJak to dětem vysvětlit?

Rodiče by měli dát svým dětem jasně najevo, která místa jsou k čmárání určena. Projev dítěte, které v počátcích kreslí na zdi a na nábytek, nesouvisí podle psychologů s přemírou kreativity. Děti v tomto raném věku hledají hranice, kam až mohou zajít, a zkouší, co se stane, když je poruší. I tady se jedná o důležitou etapu vývoje formování osobnosti a dítě od rodiče čeká, že mu hranice nastaví.

„Tak o to jsme se doma snažili také. Vždycky jsme synovi vysvětlili, že psát po zemi či zdech nesmí, ale v podstatě mu to vysvětlujeme doposud, protože to zkouší pořád. Už ale aspoň tuší, že nesmí, tak se vždycky začne tak poťouchle tvářit a já už vím, že se chystá dělat hovadiny," vypráví maminka Vojty (2,5) Lucka.

Další z triků, jak se vyhnout zničenému nábytku, doporučuje dětská psycholožka Danuše Jandourková: „Jistou možností je také zkusit děti naučit malovat vždy jen u konkrétního stolu s papírovou podložkou či rolí a psací potřeby mít někde uložené a půjčovat si je jen cíleně.“

Foto: foto: styltex.czTabule i popisovací nábytek

Na trhu je velký výběr výrobků, určených pro dětské „řádění“ s křídou i fixami. Existují různé cestovní popisovací tabulky i velké malířské stojany. „Tabule by měla být především stabilní a praktická, s poličkou pro zachycení prášku z kříd či pro umístění kreslicích pomůcek, případně s držátkem na tužky, křídy či fixy. Tabule se prodávají hlavně dřevěné, které jsou stabilnější, anebo plastové, jejichž výhoda spočívá v jejich omyvatelnosti,“ radí Miroslava Bienová z littledesign.cz.

„Já osobně tabule shledávám jen jako krátkodobou záležitost, jsou spíše na hraní. Pokud dítě opravdu hodně času tráví malováním, z ergonomického hlediska by bylo lepší pořídit mu malířský, výškově nastavitelný stolek se sklopnou deskou, u kterého se dá malovat vsedě,“ doporučuje bytová designérka Kamila Douděrová z kamidesign.cz s tím, že umístění případné tabule či malířského stolku by mělo být podobné jako u psacího stolu. Tedy tak, aby šlo správně světlo pod ruku. Pro praváky zleva, pro leváky zprava.

Foto: pekny-nabytek.cz

Stolek mohou vaše děti pomalovat celýFoto: pekny-nabytek.cz

Tady jsou naše tipy:

  • Tabule na malování křídou – u nich je potřeba dát pozor na nepořádek, který křída způsobuje. V létě je pak ideálním prostorem na kreslení křídou chodník.
  • Tabule na malování fixou, tužkou, voskovkou – bývá vybavena vyměnitelnými archy papírů velkého formátu. Často se objevuje v kombinaci s tabulí na křídy. Tato dvojkombinace je ideální a dítě si může vybrat, která z tabulí mu vyhovuje víc. Podobnou službu udělá i velký arch papíru na stole nebo papírové podložky na stůl.
  • Magnetická tabule, případně magnetický nátěr na stěně – mohou posloužit k vystavení dětských výtvorů, oblíbených obrázků nebo fotek. To je ovšem možné až od 3 let věku dítěte, kdy bude dostatečně chápat, že se magnetky nepolykají. K vystavení obrázků může stejně posloužit i provázek, na který dětské výtvory připevníte kolíčky.
  • Popisovací tabulové fólie – lze je nalepit na nějaký kus nábytku nebo na stěnu. Lze na ně kreslit speciálními fixami nebo na jiné křídou. Fólie lze upravit do jakéhokoli tvaru.
  • Popisovatelný nábytek – některé materiály jsou povrchově upraveny tak, že na ně lze psát speciálními fixy. Jedná se například o Lacobel, který díky jeho vlastnostem můžete použít také jako velkou tabuli. Výhodou je, že jej můžete umístit i jako výplň dveří vestavěné skříně.

A jaké zkušenosti s dětskou kreativitou máte doma vy? Napište nám do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám