Hlavní obsah

„Stracciatella“ moučníky: Roláda, dort i řezy

Foto: Greta Blumajerová

Třikrát kombinace mléčného krému a čokolády. Která u vás zvítězí?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Roláda, krémové řezy a dort. Co je spojuje? Mírně kyselý mléčný krém s kousky čokolády, jinými slovy „stracciatella“. Moučníky vypadají působivě a ještě lépe chutnají. Pusťte se do nich s námi!

Článek

Podobné, a přece každý jiný! Tentokrát jsme se nechali unést mléčným krémem „stracciatella“ a připravili s ním hned tři moučníky s kousky čokolády. Chutnaly nám všechny.

Do kterého se pustíte vy?

Vydlabaný dort s ricottou

Na dortovou formu o průměru 22 cm potřebujete:150 ml oleje, 5 vajec, 250 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 1 sáček prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 citron

Na krém:500 g ricotty, 250 ml smetany ke šlehání, ztužovač do šlehačky, 4 lžíce cukru moučka, 100 g hořké čokolády

Foto: Greta Blumajerová

Snadný dort vyplněný ricottovou pěnouFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Celá vejce vyšlehejte v robotu s cukrem, do pěny přidejte olej, vanilkový cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva i jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalejte do dortové formy a pečte asi 45 minut.

Když korpus vychladne, vydlabejte ho tak, aby od krajů a spodní stany zůstala vrstva o tloušťce 1 centimetr. Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Přimíchejte ricottu, cukr, nasekanou čokoládu i část vydlabaného korpusu, který do směsi rozdrobte. Krémem naplňte dort, nechte uležet, a vychutnávejte.

Nadýchaná roláda

Na těsto potřebujete:6 vajec, 145 g cukru krupice, 50 g kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, sůl, pečicí papír

Na náplň:360 ml smetany ke šlehání, 150 g sladkého kondenzovaného mléka, 100 g hořké čokolády, 1 želatinový ztužovač

Foto: Greta Blumajerová

My máme rádi velké kousky čokolády. Pokud fandíte decentnějším, čokoládu do krému nastrouhejte nahruboFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu předehřejte na 200 stupňů. Oddělte žloutky od bílků, žloutky vyšlehejte se 70 g cukru do světlé pěny, bílky zase proměňte se zbytkem cukru a špetkou soli v opravdu tuhý sníh. Do žloutkové pěny jen zlehka vmíchejte kakao, vanilkový cukr a nakonec i sníh. Těsto rozprostřete po plechu s pečicím papírem a základ na roládu pečte asi 10 minut. Pak ji z trouby vyndejte, položte na ni vlhkou utěrku a zarolujte. Tak nechte základ ztuhnout.

Poté jen vyšlehejte smetanu a přimíchejte do ní kondenzované mléko a kousky čokolády. Želatinový ztužovač připravte podle návodu a vmíchejte ho do krému. Tím plňte roládu, potřete ji i zvrchu a nechte odpočívat v lednici, ideálně přes noc.

Krémové řezy

Na formu o průměru 22 cm potřebujete:3 vejce, 90 g cukru krupice, 70 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce rostlinného oleje

Na krém:500 ml bílého jogurtu, 2 vanilkové cukry, 360 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače do smetany, 100 g hořké čokolády, 1 želatinový ztužovač, tyčinku ledové kaštany

Foto: Greta Blumajerová

Krému je sice hodně, ale z velké části ho tvoří levný bílý jogurtFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vejce vyšlehejte v robotu s cukrem, přidejte mouku s práškem do pečiva, olej i kakao. Těsto nalejte do kulaté formy a základ pečte asi 25 minut. Zatímco bude chladnout, nachystejte si krém.

Smetanu vyšlehejte se ztužovačem. Zlehka ji vmíchejte do jogurtu. Dodejte nasekanou čokoládu, vanilkový cukr a želatinový ztužovač. Krém dobře promíchejte a nalejte do formy na korpus. Posypte nahrubo nastrouhanými ledovými kaštany a nechte ztuhnout.

Jaké moučníky vedou u vás doma?

Reklama

Načítám