Hlavní obsah

Stříhání nehtíků nemusí být horor!

Foto: shutterstock.com

Se stříháním nehtů u miminek nespěchejteFoto: shutterstock.com

Reklama

Stříhání nehtů patří mezi činnosti, které děti nemají zrovna v lásce, zejména ty menší a nejvíce asi miminka. Jak tedy na ně? Jak je motivovat, obalamutit, aby stříhání nehtů bylo alespoň snesitelné či dokonce jen prostě možné a proveditelné? Máme pro vás pár tipů!

Článek

Časopis Uzlíček

Kvůli případnému poranění nehtového lůžka se novorozencům nehtíky zásadně nestříhají, ostatně příroda to vymyslela velmi dobře za nás. Miminkům se nehtíky samy odlupují v malých půlměsících. Děje se tak několik týdnů po narození a někdy tento jev přetrvává i po několik měsíců. Se stříháním v každém případě nespěchejte, jestliže se nehtíky stále hezky odlamují samy, nechte je tak. Stříhaná hrana je totiž ostřejší než hrana samovolně odlomená, a tak se může stát, že takový dokonale ostříhaný nehtík začne druhý či třetí den, když maličko povyroste, zase škrábat.

Čím stříhat a kdy?

Pro bezpečné stříhání je nutné vybrat také bezpečné nůžky. Existují takové, které mají zakulacené hroty, speciálně pro stříhání nehtů malých dětí do 12 měsíců a můžete si koupit také kleštičky na nehty na nohou, které jsou též uzpůsobeny miniaturním dětským rozměrům. Příjemné je, že některé modely jsou opatřeny i ochranným krytem na ostří. Nemáte-li tyto nůžky, nezoufejte, při troše šikovnosti to zvládnete i těmi obyčejnými, ze své vlastní manikúry, ale s ostrými špičkami musíte zacházet velmi opatrně.

Po koupání, kdy jsou nehtíky změklé vodou. Problém je, že miminkovské nehtíky jsou miniaturní stejně jako prstíky a manipulace je tedy poněkud složitá. Hranice mezi nehtem a kůží není zcela dobře zřetelná, a tak je nutné dobře se dívat na nehet ze strany od bříška prstu. Mezi nehtem a bříškem prstíku je tenounká část kůže, trošičku připomíná jemnou blanku. Dospělí mají bříško prstu zakulacené dovnitř, u dětí je tato hranice díky této kůžičce mnohem výš. Takže pozor při stříhání, budete-li postupovat zbrkle nebo stříhat moc nadoraz, můžete snadno střihnout do kůže.

Ze stříhání nehtů udělejte rituál, stříhejte pravidelně ve stejnou dobu, jako součást hygieny, aby si dítě zvyklo, že se jedná o neměnnou součást jeho života. Děti rituály milují!

Alternativa – pilník!

Pokud to s nůžkami zkoušíte a pořád to není ono, zkuste jemný pilník. Na malé dětské nehtíky postačí jen lehké opilování, které je šetrnější. Některé děti navíc pilník přijímají raději než nůžky.

Do jakých tvarů?

Nehty na rukou stříháme dokulata podle tvaru prstíku a nestříháme je „nadoraz“, vyhneme se tak riziku poranění. Nehty na nohou pak rovně, kulaté ostříhání by usnadnilo jejich zarůstání. Nehty na nohou mají tu výhodu, že dorůstají pomaleji. Zde bývá problémový malíček, který je tak malý, že nůžkami hrozí poranění. S klidným svědomím proto na malíček použijte jenom pilníček.

Nechce…

Nakonec proč ne? Malé děti na to mohou být citlivé, stříháte kus jich samých, i to je samo o sobě děsivé. A stokrát jim můžete vysvětlovat, že to přece nebolí, v nehtech není cit a sami si také nehty stříháte. Možností, jak zkusit dítě trochu „oblafnout“ je několik, žádná však rozhodně nezaručuje stoprocentní úspěch:

Odveďte pozornost - Při stříhání můžete dítě zabavit, zpívat mu, povídat, dělat opičky… Starší může mít odvedenou pozornost sledováním pohádky v televizi. Pravda, není to moc výchovné, leč u někoho účinné. Vy však buďte celou dobu v pozoru, dítě si snadno může uvědomit vaši lest a začít se nečekaně, leč vehementně bránit.

Foto: shutterstock.com

Nehtíky na nohou stříhejte rovněFoto: shutterstock.com

„Přepadovka“ ve spánku - Můžete to nechat na dobu, kdy dítě spí. Spánek vašeho dítěte znáte nejlépe vy sama, doporučuje se počkat tak hodinku či dvě, až když je spánek nejhlubší. Některé děti jsou ale naopak po dvou hodinách snadno probuditelné, a tak je lépe jim stříhat nehty chvilku po usnutí. Zkuste tedy pro tuto verzi stříhání vypozorovat, kdy vaše děťátko spí nejtvrdším spánkem.

„Stříhá“ celá rodina - Můžete stříhat nehty sobě, tatínkovi, bratříčkovi, kočce či morčeti, což by mohlo dítě motivovat. Udělejte ze stříhání nehtů zábavu, skládejte ostříhané nehty do skládačky na stole, vytvářejte ze „zbytků“ obrazce a dalším stříháním přidávejte „materiál“. Přijde vám to nechutné? Možná, ale když je potřeba... Znala jsem maminku, jejíž syn si nechal ostříhat nehty jen v případě, že z nich potom dělali čaj. Ostříhané nehty zalívali vodou ve skleněném hrnečku. Jemu se líbilo, jak si tam tak plují a dožadoval se dalších a dalších nehtů, ačkoliv už je měl všechny ostříhané.

Dva na jednoho - Pokud nezabírá žádná finta, nezbývá než přistoupit k řešení nejdrastičtějšímu. Stříhat musí dva. Jeden dítě pevně drží, řev neřev. Druhý si drží jen jeden prst, který stříhá a plně se na něj soustředí. U nohou si dávejte pozor na co nejmenší manipulaci svými prsty a dlaněmi, tam to lechtá, takže své dotyky minimalizujte. Prostě pevně chytnout a držet. A vydržet! Dobrá zpráva je, že s věkem se to zlepšuje.

Nehtíkové peripetie

Zalomení či zatrhnutí nehtíku: U malých dětí jde o velmi častý problém. Nehtíky mívají křehké a své nožky i ručičky neustálou činností namáhají. Nalomený nehtík se snažte opatrně odstřihnout, zatržený odstřihujeme jen lehce, zbytek dorovnáme pilníčkem na nehty.

Stříhnutí: Chvíle nepozornosti, nečekaný pohyb a je to tady. Miminko nám pláče, protože jsme ho nechtě nůžkami stříhli. Je to velmi bolestivé, ranka se však dokáže zhojit sama. Rozhodně ji ale pečlivě vydezinfi kujte jodovou tinkturou nebo jiným vhodným přípravkem. Pokud by se rána nehojila, byla v okolí červená či snad hnisala, vyhledejte lékaře.

Přejeme vám pevné nervy i ruce!

Časopis Uzlíček říjen 2009

Reklama

Související témata:

Načítám