Hlavní obsah
2,9
(1968)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Strouhaný koláč provoněný citronovou kůrou je rychlý a dokřupava upečené kakaové těsto chutná výtečně. Nastrouhané těsto vypadá efektně a během chvilky se po koláči zapráší.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce škrobu
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, promíchejte ji s kakaem, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte nakrájené změklé máslo, vejce a žloutek. Těsto důkladně propracujte. Rozdělte ho na dvě poloviny, zabalte do folie a dejte do mrazáku asi na 20 minut. 

02.

Mezitím připravte náplň. Tvaroh v míse prošlehejte s cukrem, vejcem a škrobem.

03.

Formu vyložte pečicím papírem. Polovinu těsta nastrouhejte na hrubém struhadle a rozprostřete rovnoměrně na dně formy. 

04.

Přidejte tvarohovou náplň, uhlaďte ji a navrch rovnoměrně nastrouhejte druhou polovinu těsta. 

05.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte ho 20 minut, pak teplotu stáhněte na 170 °C a koláč dopečte dalších 20 minut. Nechte ho aspoň dvě hodinky vychladnout, a teprve potom nakrájejte. 

Reklama

Načítám