Hlavní obsah

Super dekorace: Tetování na stěny

Foto: dekor-veem.sk

Stádo zeber ve vašem obývákuFoto: dekor-veem.sk

Reklama

Tetování je oblíbeným módním doplňkem. Mnohé z nás si ho ale odpírají kvůli vyššímu věku nebo nějakému tomu kilu navíc. Pro všechny máme dobrou zprávu. Můžete ho mít – aspoň doma na zdi.

Článek

Tetování na stěny je vlastně určitý druh samolepicích tapet. Zpravidla jde o dekorace z vinylu, které lze aplikovat na jakýkoli povrch. Zkrášlit tak můžeme novou i starou zeď, ale také obklady, sklo, zrcadla, nebo dvířka skříněk. Samolepky jsou dokonce ideálním prostředkem, jak „opravit" flek na stěně, uraženou omítku nebo kachličku. Ovšem pozor na staré zdi, kde omítka nedrží. Držet by potom nemuselo ani tetování. A pokud bychom ho slouply, už by nešlo znova nalepit.

Botanická zahrada v obýváku

Dekorativní samolepky se vyrábějí v mnoha barvách a motivech - od květin, přes lidské postavy až po zvířata a speciální skupinu tvoří tetování do dětských pokojů.

Podle volné plochy vybíráme i rozměr – ty nejmenší obrázky stojí kolem tří set korun, naopak největší mají velikost i 100 x 200 cm a prodávají se za jeden až dva tisíce korun. Nemusíme se však bát, že bychom z obchodu odcházely s tak velkým „nákladem". Obrázek je zpravidla rozdělen na několik menších prvků, které dáváme dohromady až na zdi.

Přitom výrobci doporučují před jejich lepením nejen nejprve dobře měřit. Bývá lepší začínat s aplikací tam, kde je vzor nejhustější a nejvíce na očích. Pokud nám někde něco „nevyjde" či nenavazuje, u podlahy se to spíš ztratí.

Foto: Walldeco

U složitějších aplikací máte zkušební vzorekFoto: Walldeco

Nechat, nebo sundávat?

V obchodech s nábytkem, ale i ve speciálních internetových prodejnách seženeme dva typy tetování.

První jsou klasické samolepky, které pouze stáhneme z podkladu a přilepíme na zeď nebo sklo. Ty se dají několikrát sejmout a použít znova.

V druhém případě se obrázek na zeď aplikuje pomocí speciální folie. Na první pohled to sice vypadá složitě, ale není to tak, neboť od výrobce dostaneme nejen samotný obrázek a nanášecí fólii, ale u větších a složitějších obrázků i malý zkušební vzorek, na kterém si můžeme aplikaci natrénovat. Ovšem některým vadí, že tento druhý typ je na stěně už „navždy".

Která z nás léta marně toužila po tetování, nyní má šanci! Na stěně se dekor vyjímá stejně působivě jako na krásném mladém těle. A dokonce může být i plusem, že je stará!

Reklama

Související témata:

Načítám