Hlavní obsah

Doplňky do bytu pro „hračičky"

Foto: archiv redakce

Doplňky si zvládnete vyrobit samiFoto: archiv redakce

Reklama

Vtipné, praktické a užitečné! Takové jsou nové doplňky do bytu. A nevymlouvejte se, že nemáte peníze nebo místo. Ani jedno není třeba. Jsou totiž extra úsporné a vhodné i do mini bytů. Kromě toho si je zvládnete vyrobit či ušít sami!

Článek

Bojujete s nedostatkem místa v ložnici a budík, krém na ruce a podobné věci musíte odkládat na zem, protože se vám vedle postele nevejdou ani noční stolky? Přemýšlíte, jakou dát do dětského pokoje tapetu, když nemůžete objevit žádnou hezkou? A rádi byste si vylepšili svou pracovnu, jenže došly peníze? Máme tip, který přijde na třicet korun. A ani ty ostatní nejsou o moc dražší!

Kapsy místo stolku!

Nezbytné úložné prostory v ložnici nabídne originální přehoz s kapsářem, který si snadno vyrobíte. Buď si můžete ušít přehoz celý, nebo na ten koupený našít jen kapsy. Samozřejmě pokud seženete stejnou nebo podobnou látku. Důležité ale je, abyste kapsy umístili až do „nohou“ přehozu. Odkládací plochu budete mít k dispozici nejen večer, když si uděláte v posteli hezké chvilky, ale nemusíte se jí vzdát ani při spaní. Přehoz totiž složíte tak, aby zůstal v nohách postele a kapsy se tak nehnou ze svého místa. Samozřejmě je lepší volit silnější a těžší látku, kterou jen tak nezkopete.

Originální tapety, nástěnka? Jasně!

Nemůžete se rozhodnout, zda v dětském pokoji nebo pracovně máte jen vymalovat, nebo sem bude lepší tapeta? Vytvořte si originální „tapetovou nástěnku“! Na obrázku je sice použitá dřevěná dýha, ale stejně poslouží jak zbytky papírových tapet, tak silnější barevné papíry různých velikostí. Postup je jednoduchý – jednotlivé díly na zeď připevňujete napínáčky, malými hřebíčky nebo nastřelovačkou, spodní strana ale zůstává volná. Postupujte proto od podlahy ke stropu, připevněte spodní řadu dílů různých velikostí a tvarů, nad ni přidejte další tak, aby díly schovaly hřebíčky či připínáčky. Tímto způsobem pokračujte až ke stropu. Jen na vás záleží, zda bude taková zeď mít jen ozdobný charakter, nebo si na některé lístky napíšete důležité údaje, jako jsou telefonní čísla, čísla pojistek a dokladů a podobně. Když přestanou být po roce či dvou neplatná, snadno lístek s nimi vyměníte.

Foto: archiv redakce

Vyrobit si můžete celou stěnu, nebo jen nástěnkuFoto: archiv redakce

Pantofle nahradí poličku!

Překážejí vám na stole nádobky s tužkami, bloky, diáři a dalšími drobnostmi? Ukliďte je do bot. Stačí si koupit levné látkové pantofle – samozřejmě s uzavřenou špičkou – , které za patu přibijte do zdi nebo na nástěnku. Nártová část pak vytvoří kapsu, do které vše ze stolu uklidíte.

Foto: Petr Makovička

Pantofle nahradí poličkuFoto: Petr Makovička

Zaměstnejte i chlapy!

A na závěr tip „dva v jednom“, díky kterému získáte nejen originální zahradní nábytek, ale ještě zaměstnáte na nějaký ten čas muže! Základ originálních sedaček tvoří březová polínka zhruba stejné tloušťky. Stačí jich vyskládat sedm našikmo vedle sebe, čímž máte první řadu. Druhou kladete stejným způsobem, ale napříč a v místě, kde se jednotlivá polínka setkají, je sbijete k sobě. Tak pokračujete do chvíle, než dosáhnete požadované výšky, doporučuje se zhruba deset vrstev. Na závěr je třeba pilou seříznout konce polínek do roviny a zbrousit, abyste o ně nezatrhávali třeba oblečení. Pro větší pohodlí doporučujeme dát nahoru ještě měkký sedák.

Foto: archiv redakce

Sedák do zahrady z březových polínekFoto: archiv redakce

Máte také podobné tipy na originální a levné doplňky? Nenechávejte si je pro sebe a napište postup jak je vytvořit i ostatním. Bydlet krásně chce přece každý!

Reklama

Související témata:

Načítám