Hlavní obsah

Super kuchyň? Se dřezem i plotnou ve správné výšce!

Foto: Kuchyně Sýkora

Kuchyň by měla být hlavně pohodlnáFoto: Kuchyně Sýkora

Reklama

Super tip do vaší kuchyně! Vylaďte si ji k dokonalosti tak, aby vás při vaření a mytí nádobí nebolela záda. Pomůže vám k tomu různá výška varného a mycího centra! Jak na to, jsme se zeptali odborníků!

Článek

Pracovní deska by měla být umístěna ve výšce odpovídající výšce vaší postavy tak, abyste se při práci nemuseli ani zbytečně ohýbat, ani si obrazně řečeno stoupat na špičky. V praxi to znamená, že vaše dlaně by měly při mírně pokrčeném předloktí pohodlně ležet na pracovní desce. V jaké výšce by ale mělo být varné centrum a v jaké centrum mycí? Ve stejné, jako pracovní deska? Ano i ne!

Nenamáhejte si zbytečně záda!

Mycí centrum by opravdu mělo být ve stejné výšce jako pracovní deska. Co to ale znamená? Představte si situaci, kdy do pracovní desky zapustíte váš nový dřez. Ve stejné výšce jako pracovní deska ale zůstane jen jeho horní okraj, zatímco jeho dno se ocitne přibližně o 20 centimetrů níž. Ovšem při práci ve dřezu se vaše ruce pohybují u dna, a ne u horního okraje dřezu.

Foto: Hanák Nábytek

Varné centrum se doporučuje umisťovat níž, abyste dobře viděli do nádobFoto: Hanák Nábytek

„S výškou pracovní desky by měla korespondovat výška dna dřezu. Celé mycí centrum je tedy vhodné umisťovat asi o 20 cm výše. V opačném případě se při používání dřezu budete muset vždycky trochu nepřirozeně předklánět. Praktické je také zvýšit výšku umístění myčky, neboť pak budete manipulovat s nádobím v menším předklonu, což vaše záda ocení zrovna tak,“ radí projektant Jiří Blažek ze společnosti Kuchyňské Studio Nolte.

Foto: Hanák Nábytek

Zvýšené mycí centrum vás nebude nutit k tomu, abyste se při práci zbytečně ohýbaliFoto: Hanák Nábytek

Při vaření pohodlně nahlížejte do hrnců

I varné centrum by mělo být ve stejné výšce jako pracovní deska kuchyně.Uživatel musí mít možnost pohodlně nahlížet do hrnců a vysoké okraje používaných nádob by ho neměly nutit, aby si ve snaze nahlédnout na jejich dno stoupal na stoličku jako malé dítě. Proto si někteří nároční zájemci opravdu nechávají snížit varné centrum, nejčastěji asi o 15 centimetrů pod úroveň pracovní desky. Zvláště pro ženy se vzrůstem pod 170 centimetrů je to opravdu praktické. „Pracovní plocha se pak přizpůsobuje výšce postavy různou výškou soklu,“ uvádí projektantka Luba Nevrklová ze společnosti Sykora.

Foto: Kuchyně Katalpa

Různé výškové úrovně mohou být i zajímavým estetickým prvkemFoto: Kuchyně Katalpa

Tip od odborníka

Mycí centrum by mělo být o 20 centimetrů nad pracovní plochou kuchyně, varné centrum naopak o asi 15 centimetrů níž. Takto řešená kuchyň ale může někomu připadat nepříjemně členitá – pak musíte nádoby zdvihat, přenášet a pokládat je na různě vysoká místa.

Foto: Kuchyně Oresi

Pokud se zákazníci rozhodnou jen pro jednu úpravu výšky pracovní plochy, pak je to nejčastěji v případě mycího centraFoto: Kuchyně Oresi

„Pokud to velikost kuchyně umožní, je, myslím, vhodnější varné centrum vyčlenit a umístit ho na ostrůvek, který si můžete snížit podle libosti, a zbytek kuchyně pak bude mít jen dvě výškové úrovně. Považuji to za praktické řešení, a pak mohu výškové rozčlenění doporučit. V případě rohových kuchyní, kde se jako uživatel pohybujete na ploše menší než asi 4 x 3 metry bych od toho klienty spíše odrazoval,“ komentuje projektant Petr Bílek ze společnosti Katalpa. Důvod je jednoduchý - pro pohyb v kuchyni potřebujete dostatek manipulačního prostoru. Pokud by takové množství „schodů" bylo kumulováno na tak malém prostoru, změnila by se vaše kuchyň spíše v překážkovou dráhu.

Foto: Kuchyně Sýkora

Výšková členitost kuchyňských pracovních desek přinese zádům velkou úlevuFoto: Kuchyně Sýkora

„V případě kuchyňského ostrůvku je nutné počítat s komplikovanější elektroinstalací a s dopředu neodhadnutelným nárůstem pořizovacích nákladů,“ dodává Petr Bílek.

Jaká je běžná praxe?

Pokud si prolistujete katalogy prodejců a výrobců kuchyní, tak zjistíte, že jen přibližně 10 % nabízených kuchyní je řešeno s využitím snižování a zvyšování jednotlivých pracovišť. Z celkového počtu prodaných kuchyní představují tyto kuchyně přibližně 15 %.

„Pokud se někdo pro takové řešení nakonec rozhodne, pak takřka vždy volí jedno pracoviště jako ostrůvek. Většinou je to pak ostrůvek s varným centrem. Pokud se zákazníci rozhodnou pro úpravu jen jedné výšky pracovní plochy, pak je to nejčastěji v případě mycího centra. V každém případě platí, že nárůst ceny je ve srovnání s běžně řešenou kuchyní v jedné výšce takřka nulový, v komplikovaných případech maximálně 10%. To je ale investice, která se vyplatí,“ říká projektant Kryštof Hron ze společnosti Kuchyně DIZ.

Foto: Kuchyně Oresi

Praktické je umístění sníženého varného centra na kuchyňský ostrůvekFoto: Kuchyně Oresi

Sečteno podrženo, rady odborníků a samotná praxe hovoří jasně. Chcete-li svou kuchyň zmíněným způsobem vyladit k dokonalosti, pak zvolte zvýšené mycí a snížené varné centrum. Takové řešení je ale vhodné zejména v případě, kdy si můžete jedno z pracovišť dovolit umístit na kuchyňský ostrůvek.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Máte kuchyň v jedné výšce?

Reklama

Související témata:

Načítám