Hlavní obsah

Super pomocníci pro (nejen) vánoční pečení

Foto: Thinkstock

S novými pomocníky vám půjde vánoční pečení dvakrát rychlejiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křehké, nadýchané a zároveň tenké a dozlatova upečené – také toužíte mít takové vánoční cukroví, a moc se to nedaří? Chyba nemusí být ani v surovinách, ingrediencích nebo postupu. Zkuste se podívat kolem sebe v kuchyni a možná zjistíte, že vašim pomocníkům už je dvacet let a více. Přitom ti noví toho dokážou více!

Článek

Pochválen buď silikon! To si může říct každá žena, hlavně teď v předvánočním období. Z tohoto materiálu se vyrábějí nejen pečicí formy a formičky, ale i vály, válečky či mašlovačky. Že jste o nich už také slyšeli, ale stále si vystačíte se svými dřevěnými a kovovými pomůckami, které vám věrně slouží už dvacet i více let? Pošlete je do důchodu a zkuste nové pomocníky. Jejich čas přichází s vánočním pečením!

Pokud hledáte ty správné recepty, zkuste ty naše v rubrice Česko peče cukroví!.

Seznam výhod je dlouhý

Na začátku to byly pouze pečicí formy, které se ze silikonu vyráběly. Brzy se však ukázalo, že díky svým pozitivním vlastnostem najde v kuchyni mnohem širší uplatnění. K přednostem silikonu patří především nízká hmotnost, proto se s ním dobře pracuje a také se snadno skladuje. Formu či vál na rozdíl od těch kovových či dřevěných složíte do malé ruličky a dáte do zásuvky. Díky výborné elastičnosti silikonu nehrozí, že se vám jídlo nepovede vyklopit. Naopak je to velmi jednoduché, jako když chcete vyloupnout bonbon z bonboniéry.

Stejně tak mnozí ocení nepřilnavý povrch tohoto materiálu, proto se z něj nově vyrábějí i pečicí podložky, vály či válečky. A skvělá je i jednoduchá údržba. Pamatujete si, jak jste pracně drhli zbytky těsta z dřevěného válečku? Ten se silikonovým povrchem bez problému umyjete v myčce.

Zapomeňte také na to, že byste ho omylem připálili či jinak zničili. Silikon totiž odolává jak teplotám pod bodem mrazu – ve formách na muffiny tak snadno můžete nechat zmrazit i zmrzlinu, tak je na opačné straně spektra nezničí teploty až tři sta stupňů.

Některým také dělají radost různé barvy silikonu, v nichž se vyrábí. Rozhodně neplatí, že by některá byla lepší či jiná horší. Je to jen věc preference. A také neplatí, že by některá barva byla dražší než jiná. Drahé jsou stejně. Navíc cena silikonových výrobků klesá a v současnosti je seženete už i za méně než stokorunu.

Že byste to přece jen chtěli letos se silikonem zkusit? Vyberte si některý z našich pomocníků!

1. Za příznivou cenu

Šest silikonových formiček na pečení z kolekce Sockerkaka ve třech barvách nabízí IKEA za 69 korun. Za sadu dvou velkých forem, jedna má objem 0,5 a druhá 1,6 a ideální jsou například na dvoupatrový dort, dáte 129 korun.

2. Letos bez vymazávání

Vymazáváte stále pekáče obaly od másla či rostlinného tuku, protože je vám líto spotřebovat tolik pečicího papíru najednou? Zkuste pečicí fólii Delícia od Tescomy, jejíž životnost je téměř neomezená. Je vyrobená ze žáruvzdorné tkaniny a opatřená kvalitním antiadhezním povlakem. Za velikost 40 x 36 centimetrů dáte 129 korun.

3. Takhle válí profesionálové!

Jsou lehké, těsno se na ně nelepí, nevážou na sebe pachy, nekloužou po stole – to jsou jen některé výhody silikonových válů oproti těm dřevěným. Tescoma je nabízí v několika barvách a velikostech. Nejmenší má 38 x 28 centimetrů a stojí 229 korun, za největší s rozměrem 58 x 48 centimetrů zaplatíte 449 korun.

4. Mašlovačka, kterou mají husy rády

Nemůžete sehnat klasickou mašlovačku z husího peří, a tak jste si pořídili náhražku, která neustále pouští na pečivo žíně? I zde pomůže silikon! Mašlovačky z něj nic takového nedělají, navíc odolávají teplotám až 270 stupňů Celsia. Kulina.cz je nabízí za 271 korun.

5. Osm kusů za cenu jednoho!

Rádi byste to se silikonem v kuchyni zkusili, ale lekli jste se, na kolik by vás přišla celá pečicí výbava z tohoto materiálu? Když vše koupíte najednou, vyjde to levněji, příkladem je osmidílná sada z Mall.cz. Obsahuje formu na koláč, muffiny a veselou formu ve tvaru medvěda. Dále 3 silikonové košíčky a stěrku se štětcem. Vše dohromady stojí 365 korun.

6. Pro milovníky muffinů

Patří muffiny k nejoblíbenějšímu pečivu u vás doma nejen o Vánocích? Pak jistě oceníte formu na dvanáct kousků s nepřilnavým povrchem, ve které je nejen krásně upečete, ale i bez problému vyklopíte. Mobax ji nabízí za 309 korun.

7. Padne do ruky jako ulitý

Stejně jako kdysi tvořily hezkou sadu dřevěný vál a váleček, nyní můžete silikonový vál doplnit silikonovými válečky. Nejenže se na ně těsto nelepí, snadno se myjí, ale zároveň mají i zvednuté rukojeti, takže se s nimi pohodlněji pracuje. Kulina .cz prodává váleček o průměru sedm a délce dvacet pět centimetrů za 544 korun.

Hezké Vánoce, a ať se vaše cukroví jen rozplývá!

Reklama

Načítám