Hlavní obsah

Super tip: Doplňky do bytu, které se vznášejí!

Foto: Bonami CZ

Držáky na kolo Cycloc, upevnění na zeď, cena od 1169 KčFoto: Bonami CZ

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete svůj domov trošku provzdušnit? Pak se poohlédněte po „poletujících“ interiérových dekoracích nebo praktických doplňcích. Kam s nimi? Připevněte je na strop nebo na zeď.

Článek

V čem jsou závěsné bytové prvky výhodné? Ušetří místo. A pokud se bavíme o věšácích a speciálních držácích na předměty, pak také pomůžou udržet pořádek v domácnosti. Navíc podle architektky Petry Polányiové z e-shopu Bonami k vám domů přinesou nápad, ozvláštní ho.

Odbornice jen připomíná, abyste se závěsnými dekoracemi zejména v malých bytech pracovali obezřetně, jinak by mohly pocitově zmenšit prostor. Ideální situace? Nechte za nimi volnou plochu, například nabílo natřenou stěnu, okno a podobně. Pak vynikne plasticita kompozice.

Praktické dekorace

Hitem poslední doby jsou poletující květináče, které stačí zavěsit na strop. Manipulace s nimi je jednoduchá, a když si za čas rozmyslíte jiné místo, kam s nimi, snadno je přemístíte. Některé modely umožňují pověsit nad sebe i více květníků. Ovšem neméně zajímavě budou vypadat třeba i zrcadla menších rozměrů, jež lze opatřit dekorativní šňůrkou, nebo nástěnné ozdoby, které skutečně vypadají, jako by „létaly“ v prostoru.

Foto: Evervit

Závěsné květináče Létající zahrada, designéři Eva Mink Behrová a Petr Baletka, například čirý o průměru 16 cm za 2615 KčFoto: Evervit

Foto: Bella Rose

Závěsná zrcadla v kovovém rámu: obdélníkové 13 x 18 cm za 179 Kč, kruhové o průměru 35 cm za 899 KčFoto: Bella Rose

Foto: Ifantazie CZ

Dekorace na zeď Wallflower Glow, Umbra, set 20 kusů za 655 KčFoto: Ifantazie CZ

Ozdobné visačky

Všechno nemusí být jen praktické; půvabné květiny, motýlci, zvířátka či jiné motivy můžete mít všude kolem sebe jen pro to, aby vám přinášely radost. Lehké visačky ozdobí například barevně neutrální záclonu, pověsit se dají i na garnýže, na okraj vchodových dveří, nad dětskou postýlku… A když jsou vybavené háčky, ani pak nemusíte vrtat do zdi nebo stropu.

Foto: Cote Table, Le Patio

Plechové závěsy s patinou Motýli (za 290 Kč) a Srdce (za 350 Kč)Foto: Cote Table, Le Patio

Foto: Bonami CZ

Závěsná dekorace Olephants Pink, Flensted Mobile, za 559 KčFoto: Bonami CZ

Foto: IKEA

Kolotoč Klädsam v podobě ptáčka, kus za 249 KčFoto: IKEA

Posviťte si!

„Létat“ dneska může opravdu kde co, tak proč ne i svícny nebo lucerny vybavené šikovnými uchy, které pověsíte třeba na balkon? Prodávají se klasické kovové, skleněné, v kombinaci s kůží a podobně, rovněž velká nabídka je i v designu. A pokud jste založení ryze prakticky, volte originální stropní nebo nástěnné svítidlo.

Foto: DesignBuy CZ

Svítidlo Zetteľz 6, Ingo Maurer, s japonskými papírky (v balení jsou i náhradní), čistě bílé si můžete sami popsat, za 16 983 KčFoto: DesignBuy CZ

Foto: Dekado

Magnetická tabule a nástěnné svítidlo Kuutaulu, magnet ztlumí světlo „Měsíce" o 70 procent, za 7738 KčFoto: Dekado

Foto: À la Maison

Lucerny ze skla a bůvolí kůže Richmond a Kensington, Balmuir, 20 x 30 cm, cena za kus 4650 KčFoto: À la Maison

Děliče prostoru

Co vám pomůže, když chcete oddělit v jedné místnosti jednotlivé zóny, například v koupelně vanu (sprchu) od toalety, v obýváku sedací kout od zbytku místnosti, v dětském pokoji pracovní stůl od postele a podobně? Vsaďte na lehounké dekorativní závěsy. Některé se prodávají v kusech, další se nabízí složit z menších dílů, a tak si sami vytvoříte velikost, jakou potřebujete. V balení zpravidla bývají i prvky na uchycení (háčky, hmoždinky…), a pokud ne, potřebné úchytky běžně koupíte v železářství.

Foto: Maxidesign CZ

Prostorová dekorace zleva Oxygen a Pi:P, jednotlivé díly se spojují háčky, na strop lze připevnit hmoždinkou, jeden kus 27 x 27 cm za 165 KčFoto: Maxidesign CZ

Foto: Le Patio

Závěs z neopracované filipínské perleti, vhodný i na oddělení prostor, za 3500 KčFoto: Le Patio

Nenahraditelné věšáky

Dají se instalovat do prostoru, tady jsou výhodné závěsná lanka či lana s věšáčky, s nimiž se dá manipulovat a můžete si je nastavit podle toho, co na ně chcete dát.

Ovšem v obchodech najdete i vyslovené specialitky a jedna z nich bezesporu potěší majitele jízdních kol – díky speciálnímu věšáku se totiž dá doslova postavit na stěnu. Doporučujeme: pokud věšáky nebo jiné doplňky budete instalovat přímo na zeď, myslete i na odolnost nátěrové barvy.

Foto: Designpropaganda

Závěsné křeslo Bubble chair, Adelta, sklolaminát + nerezová ocel + kůže, 105 x 108 x 83 cm, cena k doptání v obchoděFoto: Designpropaganda

Foto: Designpropaganda

Originální věšák La Cima, výrobce Opinion Ciatti, provaz + leštěný nikl, 360 x 6 cm, za 27 024 KčFoto: Designpropaganda

Další maličkosti

Magnetické nebo jiné tabule pro děti nemusí viset výhradně v jejich pokojíčku. „Když je opatříte provázkem nebo šňůrkou, snadno je pak přemístíte jinam," říká designérka Dagmar Christovová ze společnosti Kika Nábytek. A pokud na ně dáte například rodinné fotky, proč by nemohly viset v prostoru jako dekorace? Samozřejmě tam, kde nebudou překážet v běžném provozu!

Foto: IKEA

Nástěnné hodiny Fnitter, plast, za 299 KčFoto: IKEA

Foto: Kika Nábytek

Korková tabule v dřevěném rámu, 29,5 x 39,5 cm, za 89 KčFoto: Kika Nábytek

Dokážete si představit, že by vám doma ze stropu viselo i něco jiného? Nebo snad dokonce už visí? Nenechávejte si své nápady pro sebe a dejte nám vědět v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám