Hlavní obsah

Topmodelky včera a dnes

Foto: nucus.com

Krásu Cindy Crawford podtrhovala piha nad rtyFoto: nucus.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dívají se na nás z titulních stránek časopisů. Jsou krásné, štíhlé a královsky bohaté. Loví úspěšné milionáře jako na běžícím pásu. Jsou prostě super - supermodelky! Hned bychom s nimi měnily. Má to však jeden háček - jsou opravdu šťastné?

Článek

„Já jsem supermodelka", odpověděla Američanka Janice Dickinson na ironický dotaz manažerky Elite Models, jestli se cítí jako Superman, když bere doslova každý štěk. „A jako o supermodelce se o mně bude i mluvit, uvidíš." Netrvalo dlouho a z tzv. ramínek na šaty se záhy stala celebrita slavnější než hvězdy filmového plátna. Její úspěch se rovnal počtu nafocených titulních stran nejprestižnějších časopisů. A kdo byly a jsou další?

Slavná londýnská trojka

Prvními světoznámými modelkami byly tři krasavice Londýna 60. let - Twiggy, Jean Shrimpton a Veruschka. Twiggy se stala ikonou a průkopnicí chlapeckého vzhledu a nezdravé vychrtlosti, v dobách své největší slávy vážila necelých 41 kilo. Jean proslavilo především její skandální vystupování a Veruschka si zahrála v kultovním filmu Zvětšenina. Všechny tři se staly VIP během krátkého okamžiku a bylo jich všude plno.

O pár let později vystrčil růžky další slavný čtyřlístek: Cheryl Tiegs, Patti Hansen, Jerry Hall a Iman. Cheryl doslova šokovala svět fotografií v průhledných plavkách, ostatní tři se proslavily kromě jedinečného sex-appealu i svými milostnými eskapádami se slavnými muzikanty.

Velká šestka

Následující generace chytila příležitost za pačesy. O raketový nástup téměř snových honorářů se zasloužila Linda Evangelista, které díky tomu přezdívaly „odborářka". Christy Turlington si na základě smlouvy s Maybelline vydělávala ročně 800 000 dolarů za pouhých 12 dní práce. O pár let později inkasovala Claudia Schiffer neuvěřitelných 12 milionů ročně. Dodnes má roční kontrakt se značkou L´Oréal na 5 milionů eur. Do slavné „Velké šestky" patřila ještě Cindy Crawford, Kate Moss a Naomi Campbell. Poslední dvě jmenované prosluly především skandály. Kate se několikrát bezúspěšně léčila ze závislosti na tvrdých drogách, Naomi je zase známá díky své nezkrotné povaze. Výbuchy vzteku a fyzické útoky vůči okolí jsou u ní na denním pořádku.

Foto: heidiwallpaper.com

Heidi Klum je manželkou zpěváka SealaFoto: heidiwallpaper.com

I Češky bodují

Dalšími ikonami té doby byla i Elle Mcpherson, Stephanie Seymour nebo Češka Paulina Porizková. Ta vyšlapala nejedné české krásce cestu na světová mola. Paulina dnes píše knihy, hraje v nezávislých filmech a dokonce byla oslovena kvůli roli Bond-girl ve snímku Zlaté oko. Status supermodelek bývá přisuzován i generačně mladším modelkám jako Gisele Bündchen, Evě Herzigové nebo Heidi Klum.

Drogy a anorexie

Slibná éra neuvěřitelných superhonorářů se však návrhářům začala zdát kontraproduktivní. Návštěvníky přehlídek nezajímaly ani tolik vlastní modely jako spíše VIP tváře. Novodobé milionářky se svými nemístnými finančními požadavky vyprovokovaly autory přehlídek k tomu, že začali dávat přednost nastupujícím mladým tvářím z neanglicky hovořících zemí. A kult supermodelek na molech pomalu odezněl. Neprospěly mu ani různé drogové skandály a především nekonečné diskuze a aféry související s ať již domnělou nebo faktickou anorexií.

Foto: wallpaper.com

První úspěšná Češka Paulina PorizkovaFoto: wallpaper.com

Kult přežívá

Ale supermodelkám zlaté éry jejich získaný titul zůstává i nadále. Přestože většina z nich už překročila čtyřicítku, stále o ně přetrvává zájem především z řad kosmetických firem. Na slavná jména a tváře se nezapomíná a nutno podotknout, že většina z těch VIP zůstává i nadále krásná a inspirativní pro širokou populaci. Některé z těchto žen se realizují na poli charity a různých všeobecně prospěšných nadací a využívají svého jména pro dobrou věc. Toho si veřejnost cení!

Načítám