Hlavní obsah

Superovoce, které možná ještě neznáte. Obohaťte jím svůj jídelníček!

Foto: Profimedia

Nekupujte stále stejné ovoce a zeleninu a porozhlédněte se po druzích, které jste ještě nezkusili. Bude to zážitek!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrost a bohatost je základem správného jídelníčku, a to jak z hlediska gurmánského, tak i toho zdravotního. Nebojte se proto experimentovat a ochutnejte některé z těchto super zdravých druhů ovoce!

Článek

Hlavní význam konzumace cizokrajného ovoce nespočívá ani tak ve větším zastoupení zdraví prospěšných látek, ostatně i tuzemské druhy jsou v tomto směru hodnotné. Mnohem důležitější je skutečnost, že obohatí jídelníček o nové chutě a dodají mu tu správnou pestrost.

Zdroje, ze kterých přijímáte vitaminy, minerální látky a další důležité živiny, je dobré co nejvíce střídat. Navíc nové druhy ovoce vám dávají šanci vyzkoušet nové recepty či inovovat ty staré. Skvěle obohatí například saláty nebo dezerty, stejně tak je můžete odšťavnit nebo z nich připravit džem. Seženete je prakticky celoročně, ale spíše ve větších supermarketech nebo specializovaných obchodech.

Jaké druhy určitě nepřehlížet?

Pitahaya proti stresu

Druhý název je dračí ovoce a v čínštině se jejím plodům, které rostou na kaktusu, říká ohnivý drak. Jejich sytě růžový ostnatý vzhled zaujme na první pohled a z vaší ovocné mísy udělá umělecké dílo.

„Pitahaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa riboflavinu. Její semínka, která se konzumují, mají vysoký obsah omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Ty druhé aktivují fagocyty – bílé krvinky, které nejen bojují proti nemocem, ale zároveň mají podle četných průzkumů také příznivý vliv na celkové pozvednutí nálady a psychickou pohodu,“ popisuje zdravotní účinky dračího ovoce Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit dovážející exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu.

Foto: Profimedia

Pitahaya má masitou slupku, dužinu tak můžete vyjídat lžičkou jako z miskyFoto: Profimedia

Acai bobule jako elixír mládí

V čerstvé podobě připomínají přerostlé borůvky. Tak je ale v tuzemsku uvidíte jen stěží. Nejvíce se pěstují v brazilské části Amazonie, jenže krátce po sklizni podléhají zkáze, tudíž musí být hned zpracovány. U nás je seženete buď jako stoprocentní přírodní extrakt ve formě prášku či pyré, nebo jako součást doplňků stravy.

Acai představují velmi dobrou podporu při hubnutí. Zaprvé proto, že jsou z jedné třetiny tvořeny vlákninou, tudíž vás na dlouho zasytí, a zadruhé mají výborné pročišťovací účinky. Obsahují také velké množství bílkovin, vitaminu A, vitaminů skupiny B a z minerálů železo, draslík a vápník. V neposlední řadě jsou přímo nadopované antioxidanty, které zpomalují degeneraci buněk a potlačují známky stárnutí. Víte, jaké další potraviny jsou bohaté na antioxidanty?

Foto: Profimedia

Acai v čerstvé podobě jen tak neseženete, ale váš ovocný drink plnohodnotně ochutí i přírodní extrakt v prášku nepo pyréFoto: Profimedia

Muchovník proti rakovině

Na rozdíl od dvou předchozích můžete keře muchovníku, původně pocházejícího z kanadských prériích, pěstovat i v našich zeměpisných podmínkách, protože je mrazuvzdorný. Kromě tradičních šťáv či džemu z něj můžete udělat také čaj nebo likér.

„Plody muchovníku obsahují velké množství vitaminu C, B12 a dalších, prospěšná antokyanová barviva a cenné minerály. Podporují odolnost organismu, působí preventivně proti onemocnění žaludku a je možné je podávat jako podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních,“ uvádí nutriční specialistka Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Profimedia

Muchovník si můžete vypěstovat i na své zahrádceFoto: Profimedia

Mangostan pro zdravou kůži

Někdy se přezdívá jako královna ovoce. Je charakteristický svou nevšední sladkokyselou chutí, která je podobná směsi hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve. Známá je legenda o anglické královně Viktorii, která nabízela vysokou odměnu každému, kdo jí mangostan přivezl.

„Mangostanu jsou přisuzovány mnohé léčivé účinky zejména díky velkému obsahu xantonů – žlutá krystalická látka, která působí proti bakteriím a zánětům. Proto se používá na hojení ran, ekzémů a jiných kožních onemocnění. Pozitivně také ovlivňuje nervový i cévní systém a posiluje dásně,“ shrnuje Vojtěch Havránek.

Foto: Profimedia

U mangostanu prvně odřízněte vršek slupky a jezte pouze dužinuFoto: Profimedia

Foto: Archiv firem

Co budete potřebovat k přípravě svého oblíbeného smoothie?Foto: Archiv firem

Jaké je vaše oblíbené ovoce?

Reklama

Načítám