Hlavní obsah

Jak vybrat ten správný svatební účes? Záleží na tvaru obličeje i proporcích vaší postavy

Foto: inarik - GettyImages.com

Foto: inarik - GettyImages.com

Reklama

Jsou chvíle, kdy je účes ještě důležitější než obvykle. Například o svatebním dni! Přinášíme inspiraci pro nevěsty na tuto sezonu a také návod, jak nad výběrem svého svatebního účesu přemýšlet. Co všechno přitom hraje roli?

Článek

Jaké svatební účesy právě letí? Boho drdol s navlněnými a popuštěnými pramínky nepřekvapí, je to evergreen a může mít 100 podob! U nevěst je ovšem stále oblíbenější také uhlazený drdol s pěšinkou uprostřed. Přesně takový, jaký předvedla na své nedávné svatbě americká modelka Sofia Richie:

Podle čeho vybírat svatební účes

Nicméně to není jen aktuální obliba, co rozhoduje o ideálním svatebním účesu. „Trendy jsou jedna věc, ale musí se vždy přizpůsobit dané nevěstě, jejímu stylu, vlasům i obličeji,“ vysvětluje make-up artistka a hairstylistka Soňa Šajdáková. Při výběru je třeba zvážit, zda budete mít závoj: účes musí být takový, aby se měl hřebínek o co opřít. Co dalšího je nutné vzít v úvahu?

1. Proporce obličeje i postavy

Boho drdol lze přizpůsobit různým tvarům obličeje, kdežto jeho super hladká varianta bude opravdu slušet jen nevěstám, které se mohou pyšnit velmi symetrickou tváří. A přesně to musíte zvážit: proporce obličeje a také celé postavy. „Někomu drobnějšímu bude slušet klidně i hodně objemný účes, ovšem slečně plnoštíhlé postavy nikoliv,“ upozorňuje hairstylistka Petra Soukupová.

2. V čem se dobře cítíte

Je důležité, abyste svůj svatební den prožily v co největší pohodě, proto při rozhodování myslete také na to, jak jste zvyklé vlasy nosit a v čem se cítíte nejlépe. Culík či drdol je možné posadit výše na temeno, nebo níže do týla, tak vyzkoušejte, co je vám nejpříjemnější.

3. Styl svatby a šatů

Podstatné také je, v jakém duchu má účes být a k jakým šatům ho ladíte. „Pokud budou rozevláté, hladký drdol k nim nebude dávat smysl. K boho stylu bych volila spíš volnější drdol, třeba s copánkem na boku,“ vysvětluje Petra Soukupová. „Jestli jste naopak zvolily glamour model a budete mít svatbu na zámku, můžete si dovolit hladký drdol nebo rozpuštěné vlasy navlněné do hollywoodských vln.“

Nejlepší účes podle kvality vlasů

Bohužel ne každý účes se hodí pro každé vlasy. Velkou roli hraje jejich kvalita, proto je šikovné se při promýšlení stylingu poradit s profesionálem. „Nejdřív zjistím, zda by nevěsta chtěla rozpuštěnou variantu, nebo drdol, a pokud vyhrají rozpuštěné vlasy, snažím se zvážit jejich texturu a to, zda vydrží navlněné celý den i noc,“ popisuje Soňa Šajdáková.

  • Máte jemné vlasy, které rády plihnou? Pak je lepší zvolit drdol nebo alespoň polorozpuštěnou variantu – i ta je nadčasová. „U drdolu je výhoda, že se o vlasy nemusíte vůbec starat a máte jistotu, že vydrží ve stejném stavu po celou dobu,“ upozorňuje hairstylistka.
  • Toužíte po speciálním účesu? Není třeba se stresovat, že si chcete nechat vlasy na svatbu narůst nebo že je nemáte dostatečně husté… Do drdolů se běžně používají výplně nebo se vlasy dají prodloužit pomocí clip-inů. „Nebojte se, nejde o žádné retro, výplně jsou maličké tak akorát, aby šly pěkně schovat,“ ujišťuje Soňa Šajdáková.

Nejhezčí svatební účesy

Pokochejte se ve fotogalerii hladkými i boho zapletenými drdoly nebo jemnými vlnami, které nikdy nevyjdou z módy. Vybírejte vlasové ozdoby, aby ladily k šatům a vašim šperkům, zvolit můžete i živé květiny. Velmi pěkně vypadají čelenky – a právě teď je to největší hit!

Nepodceňujte péči o vlasy

Důležitá je také péče o vlasy, aby byly ve svatební den v co nejlepší kondici. „I do drdolu je potřeba, aby byly kvalitní, hydratované, bez lupů a se zastřiženými konečky,“ apeluje Petra Soukupová. Klíčový je i lesk: „Když jsou vlasy v drdolu matné, působí to retro dojmem šedesátých let. Já osobně miluju v drdolech lesk, dodává jim to 3D dimenzi a glamour rozměr,“ říká na závěr hairstylistka. Lesk se sice dá dodat pomocí stylingových přípravků, ale stejně – kvalita vlasů je rozhodující!

Reklama

Načítám