Hlavní obsah

Snubní prsteny 2023: Kroužky už nefrčí, nosí se atypické tvary a materiály

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Foto: maxbelchenko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte letos svatbu a pomalu se blížíte ve vašem seznamu ke kolonce s názvem výběr snubních prstenů? Pokud dáváte přednost osobitému a originálnímu přístupu, určitě si vyberete u českých šperkařů. Zde je malá ochutnávka.

Článek

Snubní prstýnky si partneři vybírají většinou na zakázku a je potřeba počítat s tím, že na jejich výrobu potřebují šperkaři zhruba tři měsíce. Proto raději nic nepodceňujte a zajděte do klenotnictví včas.

Snubní prsteny: bílý kov, kámen i brilianty

Při výběru snubních prstenů jsou na výsluní především bílé kovy a u dámských variant zdobení brilianty. Pánové jsou, co se týče designu, střídmí. „Moderní a praktickou záležitost představují hlavně pro muže matované povrchy. Při běžném nošení jsou snubní prsteny hodně exponované a u hladkých povrchů může dojít k rychlejšímu opotřebení. Když použijete různé typy matů, vytvoří zajímavý efekt a zároveň jde o praktické řešení,“ říká Dušan Mlynarčík, spolumajitel zlatnictví JK Jitka Kudláčková.

Čeští návrháři však překvapují rok od roku originálnějšími kousky a často se inspirují v přírodě. Upouští už tedy od klasických širších hladkých kroužků a dávají větší prostor atypickým tvarům i netradiční povrchové úpravě. Stále oblíbené je kombinování zásnubního a snubního prstenu, které nosí ženy na jednom prstu. Tomu by měl odpovídat i tvar prstenů, aby k sobě ladily, případně do sebe zapadaly.

„Silným trendem je také celokamenný dámský prsten, kdy jsou kameny osázené po celé ploše prstenu tak čistě, že hmota, ve které leží, není skoro patrná. Dalším prvkem, který naprosto schvaluji, jsou udržitelné, laboratorně vypěstované kameny,“ vysvětluje šperkařka Klára Bílá.

Barevné kameny jsou dalším trendem, který se dostává do popředí. „Česká klientela ale není tolik odvážná a spíše volí konzervativnější variantu, kterou jsou klasické diamanty,“ dodává Klára Bílá s tím, že poslední dobou jsou v kurzu i surové kameny. „Oblíbený je také princip pozitivu a negativu s nějakým detailem, který se opakuje u pánského i dámské prstenu, tak aby spolu hezky korespondovaly a zapadaly do sebe,“ uvádí designérka Eva Růžičková.

Eva Růžičková

Jméno přední české šperkařky Evy Růžičkové je spojené s inaugurační broží a náušnicemi první dámy Evy Pavlové. Kromě jiného však šperkařka vyrábí v malých sériích také nevšední snubní prsteny, které spolu vytváří harmonický celek díky vystupujícímu detailu.

Foto: Eva Růžičková

Prstýnky si můžete nechat vyrobit na zakázku z titanu, stříbra, zlata i s brilianty.Foto: Eva Růžičková

Antonie Lecher

Antonie Lecher je česká šperkařka, které navrhuje a ručně vyrábí prsteny ze zlata v kombinaci s drahými kameny. Šperky vyrábí na zakázku a zároveň pracuje s eticky získaným zlatem a diamanty, při jejichž těžbě by neměli trpět lidé či příroda, a poznáte je podle certifikátu IGI nebo GCAL. Antonie také navrhuje designové zásnubní prsteny ze zlata s umělecky broušenými přírodními minerály na přání.

Foto: Antonie Lecher

Cenové rozpětí prstenů je od 18 000 do 95 000 Kč.Foto: Antonie Lecher

Dana Bezděková

Základním tvarem snubních a zásnubních prstenů Dany Bezděkové je minimalistický kruh-stonek. V něm je vsazený jeden či více kamenů, které symbolizují svou barvou, rozložením a množstvím vztah, vzpomínky a naděje snoubenců. Díky nadčasovému tvaru se prsteny mohou v průběhu let vrstvit a přidávat - například při narození dětí nebo oslavě výročí svatby. Šperky jsou stříbrné, ale je možné je vyrobit ze zlata, perel a briliantů.

Foto: Dana Bezděková

U designérky Dany Bezděkové najdete zcela netradiční prsteny. Jejich cenové rozpětí je od 5 000 Kč do 30 000 Kč.Foto: Dana Bezděková

Jitka Kudláčková

Rodinná zlatnická firma JK Jitka Kudláčková má za sebou dlouholetou tradici a její výběr snubních prstenů je opravdu široký. Převládá u nich jednoduchost, luxusní materiály a precizní provedení. „Rádi vytváříme prsteny z kombinace různých barev zlata. Velmi hezká je například kombinace bílého a růžového zlata. Nadčasové je také osázení diamanty kolem dokola. Není přitom nutné bát se velké investice, některé menší diamanty začínají třeba již na 600 Kč,“ upřesňuje spolumajitel Dušan Mlynarčík.

Foto: JK Jitka Kudláčková

Zleva: Zlaté snubní prsteny, 23 770 Kč. Zlaté snubní prsteny s diamanty, 58 910 Kč.Foto: JK Jitka Kudláčková

Klára Bílá

Pod značkou Klára Bílá Jewellery pracuje šperkařka od roku 2013. Snubní prsteny si u ní objednal například herec Saša Rašilov či herečka Veronika Arichteva. Řemeslu se naučila sama a nabízí osobitý přístup a šperky v různých cenových relacích. Inspiraci nachází v přírodě, proto se opakují motivy z rostlinné říše.

Foto: Klára Bílá

Zleva: Zlaté snubní prsteny s květinou z bílého zlata, 32 000 Kč. Stříbrné prsteny tepané, 8900 Kč.Foto: Klára Bílá

Adéla Schicker

Snubní prsteny v podání Adély Schicker jsou ideální variantou pro páry, které hledají alternativu ke klasice a touží po prstenech reflektujících jejich osobnost a společný příběh. Možné je vybírat i z již navržených minimalistických prstenů, které si můžete případně nechat upravit osazením broušeného nebo neopracovaného kamene. Tím může být třeba i vámi dodaný minerál – třeba talisman z cest.

Foto: Adéla Schicker

Zleva: Zlaté snubní prsteny Nexus, 8900 Kč. Snubní prsteny na zakázku, info o ceně v obchodě.Foto: Adéla Schicker

Načítám