Hlavní obsah

Manuál, jak si vybrat svatební šaty, ty pravé, vysněné

Foto: tativophotos, Shutterstock.com

Foto: tativophotos, Shutterstock.com

Reklama

Připravili jsme pro vás praktický návod, jak si zjednodušit výběr svatebních šatů. V těch pravých se musíte cítit dobře po všech stránkách! Jak na to, abyste získaly právě takové?

Článek

Jak poznáte, že tohle jsou ONY, ty pravé, vysněné svatební šaty? Snadno! Až je obléknete, bude to jasné. Ale pravděpodobně si předtím budete muset vyzkoušet třeba i 20 modelů, než zjistíte, co vám sluší a co opravdu očekáváte. Jedna nevěsta hledá princeznovskou sukni, jiná zase pohodlí ve splývavých boho nebo minimalistických šatech… V každém případě však musíte znát ty nejdůležitější zásady, co se výběru svatebních šatů týče. Tady jsou:

1. Buďte připravené (i na změnu)

Vždy je lepší, když přijdete vybírat a zkoušet do salonu už s nějakou představou. Inspiraci lze čerpat na sítích, jako je Pinterest nebo Instagram, určitě to zkuste. A dál? „Doporučuju si vytipovat jen jeden nebo dva salony. Čím více odzkoušených šatů, tím větší zmatek v hlavě,“ říká Monika Libřická ze svatebního salonu Le Monika.

Až salon vyberete, projeďte jeho online nabídku a zapište si pár modelů, které vás zaujaly. Počítejte přitom s tím, že zkouška šatů může vaše favority vyřadit a nakonec vyhraje kousek, po kterém byste zprvu ani nesáhly. „Ze zkušeností víme, že nevěsty odcházejí z šedesáti procent s jinými šaty, než byla jejich původní představa,“ upozorňuje Monika Libřická. Doporučuje proto na místě zkusit i jiné střihy a látky, než které nevěsta zprvu preferuje.

Foto: Pitchaya_T, Shutterstock.com

Než půjdete do vybraného salonu, určitě mrkněte na jeho webové stránky a vytipujte si pár favoritů.Foto: Pitchaya_T, Shutterstock.com

2. Držte se stylu svatby

Při vybírání musíte mít na paměti místo konání svatby, roční období i celkový styl, do kterého bude vše laděno: zda jde o venkovní svatbu v boho stylu, nebo naopak o velmi tradiční obřad v kostele. „V neposlední řadě je důležité vzít v úvahu, jak bude oblečený ženich. Zda bude mít formální oblek, nebo neformální oblečení v podobě kalhot, vesty a košile,“ podotýká Lenka Izsák, návrhářka a majitelka salonu MiaBella.

Jestli sháníte něco méně tradičního a originálního ohledně barvy či střihu, například krátký kostýmek, v klasických svatebních salonech to spíš nenajdete. Zkuste se proto také podívat na svatební šaty z konfekce, kde najdete mnohdy velmi vkusné a minimalistické modely.

Foto: Archiv MiaBella

Svatební šaty v boho stylu mohou vypadat například takto. Mívají splývavou sukni a různé varianty krajek.Foto: Archiv MiaBella

3. Promyslete si rozpočet: půjčit, nebo ušít?

Na internetových stránkách salonu lehce zjistíte, kolik dáte za půjčovné: bývá v rozmezí od 2 000 do 30 000 Kč, záleží na honosnosti a značce šatů. Počítejte s tím, že se platí i za zkoušku (cca 500 Kč), což se většinou poté odečte z půjčovného, pokud si vyberete. A přímo při rezervaci šatů se platí také záloha.

Mějte na paměti, že při vracení můžete doplácet za případné poškození modelu. Například u tylových šatů hrozí velké riziko, že sukni trochu natrhnete. Pro takové případy se vyplatí mít sjednané pojištění odpovědnosti (= pojistka na blbost).

Máte o šatech jasnou představu, nemůžete najít padnoucí střih nebo se vám nechce dávat tolik peněz jen za půjčení? Pak je tu možnost nechat si ušít svatební šaty na míru, což často vychází plus minus na stejné peníze – v závislosti na střihu, látce atd.

Foto: Ina ART, Shutterstock.com

Toužíte po méně klasickém modelu? Zapátrejte v kolekcích známých konfekčních značek!Foto: Ina ART, Shutterstock.com

4. Střih přizpůsobte postavě

Tápete mezi střihy? Zamyslete se, co vám sluší podle typu vaší postavy. Máte vosí pas a za problémovou partii považujete boky? Střih à la mořská panna, který postavu obepíná od prsou ke kolenům, asi nebude to pravé. Pokud vás trápí bříško, nehodí se pro vás šaty s obrovskou sukní, která se rozšiřuje hned od pasu, a raději zkuste pozvolna se rozšiřující střih.

Zkuste se při zkoušce v šatech různě hýbat, tančit, sedět. Opravdu v nich vydržíte do noci? Nezapomeňte si na zkoušky obout podpatky, ideálně ty, které budete mít v den D. Pokud ale nemáte boty ještě vybrané, nevadí, konečná délka sukně se upravuje až těsně před půjčením. A také si na zkoušení oblečte vhodné (např. tělové) spodní prádlo, které pod šaty nebude vidět a bude dobře sloužit svému účelu (např. podrží tvary).

  • Kamenem úrazu bývají dlouhé rukávy. „Nevěsty v poslední době často hledají šaty s rukávy, protože chtějí mít ruce zakryté kvůli větší velikosti. Ne vždy je však dlouhý rukáv dobrou volbou, může naopak působit příliš zahaleně a masivně. Je mnohem lepší vybrat šaty s kratším rukávem, který zakryje nejširší místo ruky, a šaty tak budou působit lehčím a jemnějším dojmem,“ doporučuje návrhářka Lenka Izsák.
Foto: Dmitry_Tsvetkov, Shutterstock.com

Krásným moderním detailem jsou nasazovací rukávy. Můžete je k šatům přidávat podle potřeby a nálady.Foto: Dmitry_Tsvetkov, Shutterstock.com

5. Zvolte správný odstín

Co se barev týče, na výběr je sto odstínů bílé, téměř bez nadsázky! Orientujte se podle tónu pokožky a barvy vlasů. „Tmavovláskám nesedne čistě bílá, která je tvrdá. Na tomto typu nevěst vyniknou jemně béžové a smetanové odstíny, zastřené champagne či cappuccino,“ radí Monika Libřická. „Pro blondýnky bych volila champagne s narůžovělými, zlatistými podtóny, alabastrovou nebo krémovou bílou. Vhodná je i světle béžová.“

Foto: Ruvinska Tetiana, Shutterstock.com

Dbejte i na výběr odstínu. Tlumenější bílá zvaná off-white je obecně slušivější než zářivě bílá.Foto: Ruvinska Tetiana, Shutterstock.com

6. Pečlivě si vyberte svatební pomocníky

Kamarádky sedí se sklenicí prosecca v ruce a nevěsta si zkouší jedny šaty za druhými. To známe z filmů. Ale nemusíte s sebou brát hned celou partu, mnohdy je lepší mít jen jednoho nebo dva poradce. Spousta salonů vám ani nedovolí brát s sebou až moc lidí - jednoduše by se tam nevešli.

Důležité je, aby měly vaše poradkyně podobný vkus jako vy a dokázaly vám říct svůj názor. Skvělou vychytávkou je si všechny vyzkoušené šaty nafotit a natočit, abyste si doma mohly v klidu rozmyslet, které jsou ty NEJ. Dojem z reálu a na fotce se ale často liší, a nakonec proto dejte především na svůj pocit: Cítily jste se v šatech opravdu výjimečně a pohodlně? Nebo budete ještě hledat dál?

Osobní zkušenost

  • Vybrat si jen jeden či dva salony? Nejdřív mi to přišlo trochu škoda, ale je to opravdu lepší. V každém salonu totiž najdete krásné šaty, ale po určité době už budete přehlcené rozmanitými modely i názory a nebudete vědět, kde vám hlava stojí. Vytipujte si proto na internetu či v časopisech konkrétní střihy, které vás zaujaly, a jděte „na jistotu“.
  • Představu mějte, ale striktně se jí nedržte. Vyzkoušejte i střihy, o kterých si myslíte, že nejsou pro vás. Vyplatí se například zkusit jak velkou nabíranou sukni, tak i splývavý model. Zaprvé je to velká zábava a zadruhé zjistíte, co od svatebních šatů opravdu očekáváte.
Doručuju si jednu zkoušku užít se vším všudy, tedy jako v amerických filmech: banda kamarádek, prosecco a dobrá nálada… Neochuďte se o to!
  • Už vím, proč si mnoho žen nechává šít svatební šaty na míru... Ale nevzdávejte to s půjčovnami hned, existuje velká nabídka střihů a někde na vás ty pravé čekají. Mnoho modelů se dá až překvapivě výrazně přešít a upravit na míru, což máte v rámci půjčovného.
  • Vyzkoušela jsem několik střihů, a i když styl à la mořská panna vypadá skvostně, je velmi nepraktický. Nohy jsou jako svázané a dokážu si v nich představit maximálně tak obřad a rychlé focení. (Ovšem na svatebních fotkách by se takový model vyjímal nádherně!)

Reklama

Načítám