Hlavní obsah

Jaké svatební šaty jsou letos in? Nosí se neokoukané detaily a třpyt, zato obruče jsou out

Foto: Serhii Mazur - GettyImages.com

Foto: Serhii Mazur - GettyImages.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hedvábí, čisté linie, korzety, třpyt… Tak to jsou hlavní svatební trendy pro rok 2023. Kochejte se nádhernou krejčovinou slavnostních rób a vyberte si na svůj den tu nejkrásnější.

Článek

Představu o svatebních šatech můžete mít jasnou, ale není na škodu si prohlédnout současné trendy. Co se nosí? „Nevěsta si může vybrat jak z klasiky, což znamená korzet a velkou sukni, tak i z modelů v minimalistickém stylu. Trend posledních let jsou šaty na ramínka nebo s holými zády,“ říká módní návrhářka Helena Mertlová, která navrhuje svatební šaty na míru a jejíž aktuální kolekce je z přírodního hedvábí a v antickém stylu.

Aktuální střihy a styly svatebních šatů

Střih samozřejmě podléhá trendům, ale vždy jde především o to, jaké šaty sluší právě vaší postavě. „Nadčasový střih je takový, který podtrhne ženské křivky. Nicméně zvýraznění pasu a velká nadýchaná sukně, to je střih, který se bude neustále opakovat,“ uvádí návrhářka. Upouští se však od spodniček s obručí, které drží sukni ve strnulém tvaru. Lépe vypadá, když sukně splývá, a je jedno, zda se jedná o nadýchanou, nebo tenkou variantu.

„V nabídce najdete stále i střihy à la mořská panna, živůtek, který připomíná spodní prádlo nebo splývavé boho modely,“ doplňuje trendy Vladimíra Blažková ze Svatebního domu Nuance. Mezi hity patří balonové rukávy, kovové či kožené pásky, tattoo krajky na tělovém tylu a dlouhé vlečky. „Stále také letí tlumený odstín bílé, takzvaná off-white, i odstíny nude a světlé pastelové barvy,“ říká odbornice.

Svatební trendy v sezoně 2023

Boho styl u nevěst stále boduje, ale nyní je v kurzu spíš „sofistikovaná princezna“. A kdybychom měli vypíchnout jednu vlasovou ozdobu, byla by to čelenka!

1. Hedvábí a minimalismus

Čisté a nadčasové linie, jednoduchý střih, jenž kopíruje postavu. Takové šaty se hodí pro ženy, které jsou duší minimalistky a vybraly si méně formální místo na vdávání.

Foto: Tereza Veselá

Svatební šaty z dílny Heleny Mertlové.Foto: Tereza Veselá

2. Třpytivé aplikace

Chcete celý svatební den zářit? Pak se nebojte sáhnout po celotřpytivém modelu. V nabídce najdete také plastické krajky ozdobené blýskavými nitěmi, korálky či pajetkami. Zkrátka – třpytu není nikdy dost!

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební šaty Lumina, 28 300 Kč, šití na míru v salonu MiaBella. Svatební šaty Atelier Pronovias Lucrezia, k zapůjčení v salonu Nuance.Foto: Archiv firem

3. Balonové rukávy

Návrháři také kladou důraz na malé detaily, jako jsou třeba mašle na ramenou, balonové rukávky, odhalená záda nebo rafinovaná ramínka. Často najdete balonové rukávky v kombinaci s korzetem a nahými rameny.

Foto: Archiv firem

Zleva: Svatební šaty Valentýna 12 900 Kč, k zapůjčení v salonu Adina. Svatební šaty Perla, k zapůjčení v salonu Le Monika.Foto: Archiv firem

4. Šaty na jedno rameno

Zajímavý střih je bezesporu i ten na jedno rameno. Slušet bude především ženám s útlejším hrudníkem. Má velkou výhodu v tom, že se nevěsta nemusí celý den hlídat, zda jí někde něco nevykukuje.

Foto: Archiv firem

Svatební šaty Pronovias Nora, k zapůjčení v salonu Nuance. Svatební šaty Lantana, 26 490 Kč, ušití na míru v salonu Elody.Foto: Archiv firem

5. Korzet

Korzety letí pořád, ale vybírejte modely s moderním provedením, což je třeba výstřih do tvaru srdce. U tohoto typu šatů se často objevuje spadlý nebo balonový rukávek. Některé mají zvýrazněné lemy či odhalené kostice a korzet tak připomíná trochu spodní prádlo.

Foto: Archiv firem

Svatební šaty Esti, k zapůjčení v salonu Le Monika. Svatební šaty Calla, 25 400 Kč, ušití na míru v salonu MiaBella.Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám