Hlavní obsah

Nejjednodušší účes, se kterým uděláte velkou parádu: Jak na ten správný culík

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Culík patří mezi nejoblíbenější účesy a má mnoho podob. Od toho uhlazeného až k objemnému ohonu, který může být i variantou na svatební účes nebo do společnosti. Inspirujte se u Julianne Moore, Lily James nebo Kate Beckinsale!

Článek

Culík je nejlepší vynález a sluší každému – jen si najít ten správný styl pro vaše rysy i vlasy. Inspirovaly jsme se u slavných žen, z nichž každá preferuje jiný typ culíku. Nadýchaný a vysoko posazený Kate Beckinsale, klasicky dole položený dole Julianne Moore nebo uhlazený a rovný má v oblibě Lily James.

V jednoduchosti je krása: Julianne Moore

Foto: Profimedia.cz

Síle je v detailech – na gumičku zavažte mašli, ideálně užší saténovou, kterou si zakoupíte v libovolné délce v galanterii. Takhle to Julianne Moore slušelo na filmovém festivalu v Benátkách v létě 2022Foto: Profimedia.cz

Nízko položený culík a pěšinka uprostřed. To je ta nejjednodušší varianta, kterou můžete zvolit, a jak vidíte, není to vůbec obyčejné, když ho herečka Julianne Moore vynesla i na červený koberec.

Aby byl dojem dokonalý, doporučují stylisté vyfoukat vlasy do hladka – alespoň v části u hlavy. Lépe se vám pak budou vlasy sčesávat a nebudou tvořit „boule“. Pomozte si k tomu hřebenem s kančími štětinami, kterými vlasy nejlépe uhladíte a ještě se budou víc lesknout.

Trik podle Julianne Moore? Pěšinka uprostřed může udělat dojem kulatějšího obličeje. Pokud byste z toho byla nesvá, stačí zvolit správné doplňky. Nežádoucí proporce skvěle „rozbijí“ dlouhé náušnice, které opticky obličej protáhnou.

Hladká a vysoká varianta: Lily James

Foto: Profimedia.cz

Lily James a její variace hladkého culíkuFoto: Profimedia.cz

Výhoda vysokého a hladkého culíku podle Lily James? Pokud vlasy učešete z obličeje směrem nahoru, vytvoří opticky „lifting“. Efekt podpoříte ještě tím, že si uděláte krátkou pěšinku uprostřed a vlasy stahujte dozadu šikmo a nahoru. Aby vám to šlo lépe, naneste na vlasy u hlavy pěnové tužidlo, které zkrotí i ty nejtenčí neposedná vlásky. Gumičku posaďte tam, kde by se protnuly hypotetické linie vedoucí od vnějšího koutku oka přes spánek až na temeno hlavy. Aby culík držel tam, kde má, zvolte velmi pevnou gumičku, ne-li rovnou dvě.

Jak dodat ohonu na objemu? Na trhu existují přípravky, které dodají vlasům na objemu. Pokud chcete svému okolí opravdu vyrazit dech, můžete si pořídit příčesek. Umělý culík na gumičce stojí okolo tisíce korun a v dnešní době jsou už hezky propracované. Největším kamenem úrazu je trefit ten správný odstín, aby na první pohled nebylo poznat, že jde o příčesek. Finální úprava culíku je na vás, ale pokud prameny vyžehlíte, což vypadá skvěle, spoustu objemu tím ztratíte. Pro objem ho doporučujeme spíš lehce navlnit a styling ukončit texturizačním sprejem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sada pro objemnější culík Volumizer Invisibobble, 149 Kč, prodává dm drogerie. Syntetický culík ProfiBeauty, 690 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprej pro objem vlasů Balmain, 930 Kč (200 ml), prodává Luxusní vlasy. Texturizační sprej Authentic Beauty Concept, 729 Kč (300 ml)Foto: Archiv firem

Culík plný objemu: Kate Beckinsale

Foto: Profimedia.cz

Kate Beckinsale na torontském filmovém festivalu v září 2022Foto: Profimedia.cz

Objemná varianta culíku je ta nejslušivější, ale i nejtěžší na učesání. Poznávacím znamením je například pro herečku Kate Beckinsale, která tenhle glamour účes naprosto zbožňuje a nosí ho jak na běžné nošení, tak i klidně na červený koberec.

Základem úspěchu pro objemný culík je vlasy nejprve natočit kulmou nebo na natáčky, tím budou mít požadovanou strukturu. A co dál? Můžete zvolit výše zmíněné vychytávky v podobě objemových sprejů či příčesku, nebo použít malý trik. Udělejte si klasický culík, pak stáhněte gumičku kousek od hlavy (cca 5 cm). Vlasy mezi gumičkou a hlavou rozdělte na dva prameny tak, aby vám mezi nimi vzniklo jakési očko. Tím pak culík zespodu protáhněte. Utáhnete gumičku, culík drží nahoře a vytvoří super objemný efekt. Podle popisu zní procedura trochu krkolomně, ve skutečnosti je to jednoduché. Nejlepší bude, když se podíváte, jak to dělá Chris Appleton, kadeřník celebrit, který mimo jiné češe třeba Jennifer Lopez.

Zaujal nás i trik, který pro větší objem culíku vyzkoušela Mariana Prachařová. Jde v podstatě o dvojitou dávku toho, co představil ve svém tipu výše Chris Appleton s tím, že culíky si nejdřív uděláte dva nad sebou a pak protahujete spodní tím vyšším. Vlasy vypadají bohatší, účes je zajímavější a není vidět gumička.

Jak udělat culík

Oblíbený culík můžete nosit vyčesaný jako třeba Gigi Hadid, nebo mu stylingem dodat objem. Nesmrtelný je také falešný culík, ten vás zachrání, když vlasy nemají svůj den, obstojí i jako účes na večer. Zkuste také 8 tipů na originální a rychlé culíky, když ráno nemáte čas. Zkuste i tipy, jak ozvláštnit zapletené culíky.

Reklama

Načítám