Hlavní obsah

Svatební šaty: Češky nejsou odvážné!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Češky se nejčastěji vdávají v bíléFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní sezona neznamená jen dovolenou a krásné počasí. Na léto a zejména na přelom srpna a září si také spousta zamilovaných párů plánuje svatbu. Pomýšlíte na ni i vy? Nebo někdo z vašich blízkých? Pak možná oceníte rady, jaké svatební šaty z široké nabídky vybrat!

Článek

Plánovaná svatba je velkou událostí pro každou ženu. Říká se, že zatímco muž se žení proto, aby si ženu pojistil a neutekla mu, žena se prý vdává hlavně kvůli onomu dni D. Dni, kdy může vypadat na veřejnosti jinak než v běžný všední den.

Svatba pro ni totiž představuje jedinečnou možnost pohrát si s účesem, doplňky, výrazně se nalíčit a obléci si šaty jako princezna. A co víc? Nevěsta má také jistotu, že ostatní přítomné ženy (ale i mnohé muže) bude zajímat právě to, jak moc jí to sluší a jakou kombinaci šatů a doplňků zvolila. Dalo by se říci, že je to vlastně taková malá soukromá módní přehlídka a nevěsta je její hlavní hvězdou.

Bílá stále vede

Přiznejme si, že i v posledních letech jsou svatební šaty stále tak trochu stejné. Alespoň tedy pokud jde o české nevěsty. „Češky jsou málo odvážné a dávají přednost konzervativním šatů. Neustále je v módě hlavně bílá barva a úzký střih, který zužuje boky a rozevírá se až dole. Podobně konzervativní jsou třeba i Němky. Jiné národy si ale umí se svatebními šaty pohrát více," říká Zoryana Stekhnova, módní návrhářka a majitelka svatebního salonu Della Sposa v Praze. A hned také dodává, že před několika lety byla u nás ještě v oblibě barva šampaňská. Od toho se ale upouští. Občas se objeví požadavek na bílé šaty zdobené místy černou krajkou. „Taková kombinace vypadá velmi hezky a čistě bílé šaty to oživí," pokračuje Stehková.

Na druhou stranu, proč by si nevěsta nemohla vybrat šaty třeba v úplně jiné barvě? V nabídce svatebních salonů takové šaty jsou, ačkoli jich využívají spíše cizinci. Asiatky se často vdávají v různých odstínech červené nebo vínové až fialové. Takové barvy by ale mohly velmi dobře slušet třeba i vám! A hosté by jistě ocenili vaši odvahu a originalitu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Účes je stejně důležitý jako šatyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nechte si poradit se střihem

Při výběru šatů, ať už si je půjčujete nebo necháváte šít, byste měly zvážit především jejich střih. Jedna věc je módní trend úzkých pasů, ale druhou podstatnou skutečností je to, zda se takový střih k vaší postavě hodí. Pokud máte několik kilo navíc nebo jste třeba již v době svatby těhotná, vyberte spíše volnější šaty. Pracovnice v salonu nebo módní návrhářka vám jistě poradí ty, ve kterých se budete cítit dobře a vaše bříško nebude tolik patrné.

Zdobí se hlavně ručně

„Skoro každé svatební šaty mají na sobě bílé nebo stříbrné výšivky a několik lesklých kamínků jako ozdobu. Všechno je to ruční práce! Podle takovýchto drobností se pak většinou vybírá i šperk. Ke každým šatům se hodí pochopitelně jiná ozdoba," vysvětluje Stehknová.

Jako doplněk lze použít nejen závoj, ale třeba také peří do vlasů, korunku, sponky ve tvaru kytiček či třeba bižuterii - náhrdelníky, náušnice, náramky. Možností je mnoho, stačí zapojit fantazii a mít odvahu být pro tento den jiná, třeba extravagantní. Důležité však je, abyste pro svůj den D vybraly model, ve kterém se budete cítit dobře!

Líbí se vám jednoduché svatební šaty nebo byste naopak upřednostnila bohatě vrstvené a zdobené? A vdávala byste se i v jiné barvě než je bílá? Podělte se na info@prozeny.cz .

Reklama

Načítám