Hlavní obsah
3,1
(315)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Málokteré cizokrajné jídlo udělalo v Česku tak rychlou kariéru, jako švédské masové kuličky. V průběhu několika málo let je poznali a zamilovali si skoro všichni. Není ale nutné používat mrazený polotovar – připravit si je můžete celkem snadno i doma. Držte se receptu a uvidíte, že vám budou chutnat víc než ty kupované.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 600 g vepřového mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic oleje
Omáčka
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks ančoviček
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 snítky čerstvého kopru
Článek

01.

Jednu menší cibuli pokrájejte na drobné kostičky a osmažte na másle do světle hnědé barvy. Tenhle krok nevynechávejte – spolu s kořením dodává kuličkám typickou chuť, a ze zkušenosti vím, že osmaženou cibuli v mletém mase snesou i ti, kteří syrovou poznají a odmítají. Nechte stranou zchladnout.

02.

Vepřové maso (nejlepší bude plec) umelte opravdu najemno. Chlazené dejte do mísy, přilijte asi půl deci studené smetany a vsypte všechno koření a sůl. Rukou dobře propracujte, přidejte vejce a osmaženou cibuli a ještě jednou pořádně promíchejte. Některé recepty používají k zahuštění masové směsi strouhanku nebo škrob, ale není to nutné, z masa takhle připraveného vám půjdou navlhčenýma rukama tvarovat kuličky celkem snadno. Když se vám ale konzistence nezdá, můžete hrst strouhanky přidat.

03.

Z masové směsi vytvarujte kuličky asi 3–4 cm veliké. Pokud nespěcháte, můžete je nechat chvíli odležet v chladu. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu a kuličky po částech zvolna smažte z každé strany do hněda, asi 10–15 minut. Když vložíte kuličky do rozpáleného oleje, nechte je chvíli v klidu na místě. Teplem se zatáhnou a půjdou snadněji obracet. Osmažené kuličky odložte stranou na papírový ubrousek a udržujte v teple.

04.

Z pánve slijte většinu přebytečného tuku. Pak do pánve vhoďte ančovičku a vařečkou ji podrťte a nechte rozpustit. Zaprašte lžící hladké mouky a za stálého míchání ji mírně osmažte. Přilijte hovězí vývar, pořádně promíchejte a odvařte všechny chutné přípečky ze dna. Nechte společně vařit asi 15 minut. Poté přilijte smetanu a přidejte hořčici a ještě spolu krátce prohřejte.

05.

Kuličky můžete vrátit do teplé omáčky a ještě je v ní nechat prohřát, ale pokud jste je uchovali teplé (například v mírně zahřáté troubě nebo pod alobalem), můžete podávat omáčku samostatně, ať si každý strávník poslouží podle chuti. Podávejte  s vařenými bramborami nebo kaší a nakládanými brusinkami. Já si ráda zamíchám do omáčky čerstvý kopr.

Máte rádi masové kuličky?

Reklama

Související témata:

Načítám