Hlavní obsah

Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potěšte své nejbližší a připravte jim výtečný oběd v podobě švédských masových kuliček ve smetanové omáčce. Doplněné brusinkovým džemem chutnají opravdu skvěle.

Článek

Skandinávské kuličky mají díky použitému koření nejen vynikající chuť, ale také aroma. Ruku na srdce: Kdy naposledy jste si tuto dobrotu připravili doma? Inspirujte se vyzkoušeným receptem!

Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Na 30 kuliček potřebujete:

  • 250 g mletého hovězího masa -
  • 250 g mletého vepřového masa -
  • 1 cibule -
  • 2 stroužky česneku -
  • 70 g strouhanky -
  • 1 vejce -
  • 100 ml mléka -
  • hrst čerstvých bylinek (petržel, bazalka, libeček) -
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku -
  • ½ lžičky mletého nového koření -
  • ½ lžičky kardamomu -
  • 2 lžíce másla -
  • sůl a pepř -
  • olej na smažení -

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla -
  • 2 lžíce hladké mouky -
  • 400 ml vývaru -
  • 150 ml smetany -
  • lžíce citronové šťávy -
  • sůl a pepř -
  • brusinkový džem -
  • oblíbené bylinky k podávání -

Postup

01.

Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na másle dozlatova. Přidejte pokrájený česnek, nechte zavonět a poté vychladnout. Mleté maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte koření, nasekané bylinky, vejce, strouhanku, mléko a vychladlou cibuli s česnekem. Všechny ingredience rukama důkladně promíchejte a vytvarujte 30 kuliček o průměru asi 3,5 cm.

02.

V širší pánvi se silným dnem rozehřejte olej a kuličky smažte ze všech stran asi pět až deset minut dozlatova. Poté je přendejte do mísy a zakryjte, aby zůstaly teplé.

03.

Ve výpeku po kuličkách rozpusťte máslo a po částech přisypejte prosátou mouku. Ke vzniklé jíšce přilijte postupně vývar a smetanu. Přiveďte k varu, poté ztlumte a zredukujte na požadovanou hustotu omáčky. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Na závěr do omáčky vraťte masové kuličky. Posypejte posekanými bylinkami a podávejte s brusinkovým džemem. Jak správně připravit domácí jíšku?

Tip: Masové kuličky se smetanovou omáčkou servírujte s opečenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Reklama

Související témata:

Načítám