Hlavní obsah

Svícny do zahrady, které si vyrobíte sami? Máme několik krásných tipů!

Foto: Profimedia

Až se oteplí a budete moci sedět na zahradě i po setmění, budou se vám hodit originální svícnyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad už se brzy počasí umoudří a budete moci sedět na zahrádce, terase či balkoně až do večera. Romantiku takových chvilek podtrhne svit svíček, tak proč si na ně nevyrobit jednoduché svícny?

Článek

Svícnů není v létě nikdy dost, i když je v popularitě trochu válcují venkovní solární lucerničky všeho druhu. Ovšem pokud sedíte venku do noci, tak jim mnohdy dojde dech – a to je chvíle, kdy ještě rádi sáhnete po klasické nebo čajové svíčce. A aby jen tak nestála na stole, můžete mít v zásobě i pár vlastnoručně vyrobených svícnů.

Hnízdo

Jestli umíte vyválet placku a prameny jako na vánočku, zvládnete vyrobit i tento svícen, který vypadá jako hnízdo nějakého ptáka. Místo těsta použijte samotvrdnoucí hmotu, kterou koupíte v každém papírnictví nebo výtvarných potřebách. Jako dno udělejte placku tvaru oválu a na ni postupně navršte pár řad kousků hmoty, které uválíte do podoby větviček.

Když je okraj vysoký asi tři centimetry, dejte doprostřed papír, vytvarovaný tak, aby podržel klenbu budoucího svícnu. Pak už jen stačí „plést“ hnízdo z válečků hmoty. Až budete spokojeni s jeho velikostí a hustotou, tak ho dejte uschnout – klidně i do mírně vyhřáté trouby, tedy tak na třicet stupňů.

Foto: Eva Malúšová

Světlo svíčky bude přes „větve“ svícnu vytvářet velmi zajímavé efekty. Nedávejte do něj ale příliš vysokou svíčku, protože by se hmota mohla začít přepalovatFoto: Eva Malúšová

Lesní zátiší

Ze sklenky na víno lze velmi snadno udělat zajímavý svícen, který také vypadá velmi efektně, a navíc i hezky voní. Na jeho výrobu potřebujete kromě zmíněné sklenky jen pár větviček jehličnanu, který k ní přilepíte tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Na sklenku můžete místo jehličí dát například celou skořici – vůně bude také velmi příjemná. Dejte pozor, aby nic nepřesahovalo přes kraj sklenky, aby to její plamen nezapálilFoto: Eva Malúšová

Korkový svícen

Korkové zátky z vína jsou velmi cennou surovinou pro výroba mnoha dekorací, ale poslouží i jako základ efektního svícnu. Potřebujete dvě skleněné nádoby – jednu větší a druhou takovou, aby se do té velké dala postavit a měla kolem sebe místo na zátky – navíc musí být tak široká, abyste do ní mohli vložit čajovou svíčku. Pak mezi stěny sklenic narovnejte zátky. Pokud se tam nevejdou všechny celé, klidně je rozřízněte nebo nakrájejte na kolečka.

Foto: Eva Malúšová

Tento svícen můžete nechat zcela bez odzdob, ale pokud máte potřebu ho doladit, lze plátky korku navléknout na provázek nebo ohebný drátek a udělat z nich kompozici, připomínající hrozen vínaFoto: Eva Malúšová

Svíce v plechu

Velmi jednoduchý svícen můžete vyrobit z kulaté plechovky od sušenek. Stačí na ni uvázat provázek, stužku nebo drátek, udělat očko a zavěsit. Podle velikosti plechovky zvolte velikost svíčky – lepší je, když se v ní neztrácí.

Foto: Eva Malúšová

Protože se plechovka od svíčky může rozpálit, nepodléhejte nutkání ji oblepovat nebo omotávat ničím, co by mohla vyšší teplota roztavitFoto: Eva Malúšová

Drátěnka

Zbyl vám kus samotvrdnoucí hmoty? Pak ho neváhejte využít na další svícen. Do kolečka z hmoty, které opatrně vytvarujete zvýšený okraj, napíchejte ohnutý měkký vázací drátek. Aby nepovolil, je lepší ho na konci trochu smotat a pak teprve zapíchnout do hmoty. Drátků dejte tolik, kolik unese okraj, aniž by se začal hroutit. Pak dejte zatvrdnout, a je hotovo.

Foto: Eva Malúšová

Drátky se rozpálí, proto na ně raději nenavlékejte například plastové korálky nebo jiné hořlavé materiály, pokud vám takto přijde příliš strohý, pak použijte k doladění kamínky nebo skleněné přízdobyFoto: Eva Malúšová

Už se těšíte z vlastnoručně vyrobeného svícnu? Pak budeme rádi, pokud jeho fotografii vložíte do této fotogalerie, a inspirujete tak ostatní.

Reklama

Související témata:

Načítám