Hlavní obsah

Tajemství mužů odhaleno: Proč tak milují prsa?

Foto: thinkstock

Ženská ňadra a vše, co s nimi souvisí, většinu mužů doslova fascinujeFoto: thinkstock

Reklama

Proč jsou muži tak fascinovaní ženskými ňadry? Touto otázkou se zabývali dva američtí vědci a prý jde o neviditelnou hnací sílu evoluce, která pomáhá vytvořit silné milostné pouto mezi mužem a ženou.

Článek

Larry Young a Brian Alexander jsou američtí vědci a autoři knihy Chemie mezi námi: Láska, sex a věda přitažlivosti (The Chemistry Between Us: Love, sex, and the Science of Attraction), v níž se zabývali otázkou starou snad jako lidstvo samo. Co muže tolik vzrušuje na ženských ňadrech? Výsledek jejich bádání pak zveřejnil britský deník Daily Mail.

Dvě různé teorie

Larry Young a Brian Alexander samozřejmě nejsou první, kdo se snažili najít na tuto otázku odpověď. Evoluční biologové se například domnívají, že muže přitahují ženy s plnými dekolty, protože jde o znak jejich dobrého zdravotního stavu, tedy plodnosti. Žena s vyvinutým hrudníkem je vlastně jakousi zárukou toho, že porodí a také vychová kupu dětí.

Jiná teorie ale zase tvrdí, že lidské samice na sebe poutají pozornost ňadry, protože lidé se jako jedni z mála zvířat sexuálně sbližují tvářemi k sobě. Většina primátů naopak přistupuje k samičkám při páření zezadu, proto mají opice výrazné právě pozadí, kterým se snaží zaujmout. Důkazem této teorie je prý to, že ženská prsa v podstatě kopírují obrysy pozadí.

To, že je fascinace ženskými ňadry ve světě savců naprosto ojedinělá, potvrzují i Larry Young a Brian Alexander. „Muži jsou skutečně jediní savci, které prsa zajímají v sexuálním kontextu. Ženy jsou zase jediné samice, jimž prsa vyrostou již v pubertě, a to bez jakékoli souvislosti s těhotenstvím. Jsme v podstatě jediný zvířecí druh, který se o ňadra zajímá během předehry i samotného aktu, masíruje je či jinak stimuluje,“ potvrzuje Larry Young. Jinak ale s kolegou obě předešlé teorie odmítají.

Foto: thinkstock

Mužské zaujetí ženským hrudníkem je prý jakousi hnací silou evoluce a umožňuje vznik silného pouta mezi mužem a ženouFoto: thinkstock

Je to prý jinak

Ve své knize vědci tvrdí, že muži se o prsa a jejich stimulaci tolik zajímají kvůli tomu, aby se z ženského mozku uvolnil hormon oxytocin. K tomu běžně dochází při kojení a pomáhá k vytvoření silného pouta mezi matkou a jejím dítětem. Při sexu a stimulaci ženských prsou tak podobné pouto vzniká prý i mezi milenci.

„Tato fascinace ženským poprsím je heterosexuálním mužům samozřejmě vrozená, malé kluky na hřišti přece nikdo neučí, že prsa jsou něco, co by je mělo zajímat. Je to biologické a hluboko zaryté v našich mozcích,“ tvrdí Larry Young s tím, že jde o jakousi neviditelnou hnací sílu evoluce, která se tak snaží k sobě muže a ženu co nejvíc připoutat.

Jde o celkem jednoduchý proces. „Oxytocin, který se uvolňuje při kojení, v prvé řadě způsobí uvolnění mléka, ale také pomáhá matce vtisknout si do paměti tvář dítěte, jeho vůni, zvukové projevy a podobně. V tu chvíli se veškerá její pozornost soustředí jen a jen na dítě. To vše ji motivuje k tomu, aby o dítě plně pečovala. Proto je pouto mezi matkou a dítětem nejen tím nejkrásnějším poutem, ale také tím nejtrvalejším,“ vysvětluje Larry Young.

Velmi podobně to prý funguje i v případě, kdy se muž dotýká ňader své partnerky, či je nějakým způsobem stimuluje. „V podstatě dochází ke stejným mozkovým pochodům. Díky oxytocinu se ženská pozornost v tu chvíli zaměřuje na muže, na jeho tvář, vůni a hlas,“ píší v knize Larry Young a Brian Alexander. V ženském mozku tak vzniká silné pouto a city k danému muži stejně jako v případě kojení vzniká pouto k dítěti.

Co si o tom myslíte? Proč muži mají tak rádi prsa?

Reklama

Související témata:

Načítám