Hlavní obsah

Tapety nejsou „out“!

Foto: shop.dekofactory.de

Moderní jsou velké vzoryFoto: shop.dekofactory.de

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba vytapetovaných interiérů skončila?! Rozhodně ne. Stejně jako jiné bytové doplňky dostály i tapety pozitivních změn. Dnes už nemusí každý obývák vypadat stejně, jako v době minulé. Inspirujte se novými trendy!

Článek

I když interiéry nabývají na jednoduchosti, proč bychom měli zůstat u bílých zdí? Navíc zůstanou bílé jen okamžik a bílá barva se v šeru mění na šedou.

Inovace, kvalita a moderní design

Díky zahraničním firmám, které do naší republiky dovážejí vysoce kvalitní druhy tapet, můžeme s přesvědčením potvrdit, že tapetám zdaleka neodzvonilo a stále mají své skalní příznivce. Od omyvatelných přes strukturální až po samolepicí – jak jen je libo. I přes současnou kvalitu tisku bychom však měli dobře zvážit umístění obrazových tapet.

Zdvojením vrstvy u původních jednovrstvých papírových předchůdkyň se zkvalitnily jejich užitné vlastnosti, zjednodušila se aplikace a významně se změnil vzhled. Na výsluní se vyšplhaly plastické vzory, o fascinující barevné škále nemluvě, které s sebou přinesly i nové možnosti výtvarného pojetí interiéru.

Podklad dvouvrstvých tapet je z papíru, polyetylénové pěny nebo vláknité buničiny. Zvýšila se tedy i tvarová stálost tapet a při lepení se nesrážejí. Současné tapety výborně tlumí hluk a dokáží překrýt i drobné trhliny na stěně. I jejich aplikace je mnohem jednodušší. Lepidlo nanesete na stěnu a přiložíte na ni suchou tapetu.

Foto: tapeten-design.com

Můžete sladit tapety, závěsy i potahyFoto: tapeten-design.com

Hra barev

Barvou se interiér automaticky oživí. Každé místnosti sluší jiná barva. Do kuchyně se například hodí žlutá, jelikož vyvolává chuť k jídlu. Modrá jde dobře do ložnice, i kdyby tam měla být jen na jedné stěně. Modrá, jak je známo, uklidňuje. Dnes se také nosí meruňková. Není třeba se jí obávat – svým hřejivým dojmem dokáže prostor zútulnit.

Výběr barev by se měl odvíjet od toho, které stěny jsou nejvíce vidět nebo které dominují místnosti, takže jejich změna vyvolá největší dojem. Je škoda, že se lidé barevně „vyřádí“ nejvíce v dětských pokojích. Módní jsou: jemné odstíny žluté, zelené a modré barvy. Hitem se stává fialová a růžová v různých tónech.

Různé materiály – různé použití

Výrobci tapet sledují pečlivě módní trendy, které se společně projevují jak v oblékání, tak i v bytové kultuře. Na trhu jsou od klasických papírových přes vinylové, tapety na vláknité buničině až po přetíratelné. Použít se dají pro kterýkoli interiér. Výběr vám mohou usnadnit i vlastnosti dané tapety uváděné v příbalovém letáčku pomocí značek.

Foto: raumdekor-lettl.de

Nebojte se neobvyklé kombinace barevFoto: raumdekor-lettl.de

Tipy a triky pro tapetování

  • tapety s naneseným lepidlem se dají dobře stříhat, jsou-li složené stranami lepidlem k sobě
  • přesahující část tapetového pásu u podlahy zatlačte tupou stranou nůžek do úhlu podlahové lišty a znovu nadzdvihněte (tapetu podle toho odstřihněte)
  • lemování okraje dveří, oken nebo parapetů pomocí tapetových lemů provádějte nakonec a použijte při tom speciální lemy
  • na malé opravy lze použít speciální lepidlo v tubě (např. k přilepení odlepených spojů)

Chcete váš interiér oživit trendovou tapetou, ale máte na stěnách staré? Poradíme vám, jak se jich zbavit.

Jak odstranit staré tapety

  • tenké tapety s jednoduchým potiskem: stačí pomocí malířské štětky navlhčit a po pár minutách stáhnout shora dolů
  • tlustší, vícevrstvé tapety: přidejte do vody namáčecí prostředek na odlepování tapet nebo malé množství saponátu na nádobí
  • tapety nepropouštějící vodu: je třeba je nejprve zdrsnit pomocí hřebíkových válečků, hřebíkových desek nebo drátěným kartáčem; nejmodernější způsob je odstraňování pomocí páry

A jaké tapety si vyberete vy?

Reklama

Načítám