Hlavní obsah

Táta u porodu. Ano, či ne?

Foto: samphoto.czújiunlimited

S narozením potomka přichází nový životFoto: samphoto.czújiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně se blíží ten velký den, kdy poprvé spatříte své miminko. Jste už s partnerem rozhodnuti, jestli se této události zúčastníte oba? Věřte, že v momentě, kdy se dítě začne drát na svět, nebude na rozhovor čas.

Článek

Táta u porodu? Ne za každou cenu!

Přivést miminko na svět. Ta chvíle, ze které máme všechny strach a zároveň se jí nemůžeme dočkat. Zkušenosti ostatních jsou totiž absolutně nepřenositelné. Přítomnost tatínka u porodu se v posledních letech stala trendem. Spousta mužů si to pochvaluje, rodiče nám tuto možnost, jež dřív nebyla myslitelná, dokonce závidí. Ale najdou se i chlapi, kteří se této mimořádné události zúčastňují nedobrovolně, pod tlakem okolí. Nechtějí zklamat svou ženu, rodiče. I porodníci varují, že ne vždy je přítomnost otce u porodu přínosná. V případě, že se na to partner „necítí" nebo o to nestojíte vy, je lepší, když tatínek čeká na své novorozeňátko za dveřmi porodního sálu. „Zažil jsem i situaci, kdy maminka kromě zvládnutí samotného porodu ještě uklidňovala partnera," popisuje jeden z porodníků. Shoda partnerů je tedy v tomto případě nejdůležitější.

A už je to tady!

Pokud se rozhodnete jednohlasně, můžete ještě zvážit možnost, zda se zúčastnit přípravného kurzu. Většina porodnic rodičům tuto variantu nabízí. Prohlédnete si nemocnici, lékaři a porodní asistentky vám zodpoví všechny dotazy a přiblíží vám, co vás čeká.

To, že budete mít v osudný den svého milého u sebe, přináší řadu výhod. Nejenže vám bude psychickou oporou, ale může se o vás postarat i po stránce praktické. Přinést vám vodu, otřít pot z čela, zavolat lékaře... Porodníci mají samozřejmě své svěřenkyně pod kontrolou, ale nemohou s nimi trávit každou minutu.

Nemusíte mít strach, že nepoznáte začátek porodu. Kontrakce jsou na vteřinu pravidelné a silné. Buďte si jistá, probudí vás, pokud budete spát. Velmi důležité je zachovat chladnou hlavu. Sbalené věci by měly být samozřejmostí. Pokud vás chce váš partner doprovázet, měl by být v době předpokládaného termínu v pohotovosti.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Partner u porodu může být psychickou oporouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nedejte na společenské konvence

Většina žen má s přítomností partnera u porodu velmi příjemnou zkušenost. Jsou šťastné, že mohly bolest i ohromnou radost z narození miminka sdílet společně. Přesto se stává, že má muž kvůli tomu, že „vše" viděl, sexuální blok. Po porodu není schopen svou ženu vnímat jako atraktivní bytost. A oba partnery čeká těžká zkouška. Tahle nepříjemnost se ale stává velmi vzácně. Podle zkušenosti žen z mého okolí vím, že po porodu je žena pro muže naopak mnohem více žádoucí. Partneři se díky tomu zázračnému okamžiku sblíží a mnohem více milují. Nejeden psycholog však upozorňuje, že chlap může mít z události na porodním sále i pocity viny, že pro ženu nebyl dostatečnou oporou. Ale i tyto případy jsou spíše vzácné.

Den narození vašeho děťátka se pravděpodobně stane tím nejkrásnějším ve vašem životě. Přesto, pokud jste se s partnerem rozhodli, že přímo u narození nebude, nenechte se udolat společenským tlakem. Nejdůležitější je, aby miminko i maminka porod za pomoci lékařů ve zdraví zvládly, přítomnost tatínka je pocitová záležitost.

Konečně jsme rodina

Od toho osudového dne pro vás začíná nová životní etapa, nejste už jenom manželé či partneři, ale jste už také rodiče! Mít dítě samozřejmě neznamená svůj život obrátit zcela naruby, ale je potřeba ho upravit na cestu ve třech. Jeden mudrc kdysi řekl, že partneři jako by pluli na jezeře na loďce, dlouho se poznávali a hledali rovnováhu, aby mohli plout na klidné hladině. Pak se narodí ten malý tvor, přisedne si do lodi a ta rovnováhu ztratí. Je na vás, abyste ji co nejrychleji našli a užívali si radosti s miminkem jako rodina.

Reklama

Související témata:

Načítám