Hlavní obsah

Těchto 5 věcí znají jen lidé, kteří pravidelně jedí biopotraviny

Foto: lenetstan, shutterstock.com

U biopotravin je při výrobě velmi přísně regulováno použití chemikálií a syntetických látekFoto: lenetstan, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se díváte na regály s biopotravinami, možná si říkáte, jaký má kdo důvod si je koupit. Nejenže jsou dražší, ale ovoce a zelenina ani nemají nějak ukázkový vzhled. Ti, co bio jedí, však vědí proč…

Článek

Nabídka potravin s označením bio se v podstatě neustále rozšiřuje. Už je to hodně dlouho, co nemusíte bio kupovat ve specializovaných prodejnách nebo nárazově na farmářských trzích.

Produkty v bio kvalitě se dají sehnat už téměř v každém supermarketu. Je to celkem pochopitelné. Stále totiž přibývá těch, kteří na ně ani náhodou nedají dopustit.

„Poptávka zákazníků se každým rokem zvyšuje v průměru o 20 procent. Lidé v roce 2015 nakoupili biopotraviny za více než 150 milionů korun, což bylo ještě o 25 procent více než v předchozím roce. Tento trend potvrdil i rok předchozí,“ říká Jana Thompson, sortimentní manažerka sekce Zdravý svět v prodejnách Globus.

Samozřejmě je mezi nákupčími hodně těch, co si bio koupí občas. Spíš jen pro dobrý pocit, že jedí něco lepšího. Nicméně, neustále roste počet jedinců, kteří kvalitní farmářské a biopotraviny upřednostňují, kdykoli to jen jde. Co tito lidé vědí a vy možná ne?

Foto: Syda_Productions, shutterstock.com

Kromě specializovaných obchodů se zdravou výživou seženete biopotraviny na farmářských trzích, ale i v běžných supermarketechFoto: Syda_Productions, shutterstock.com

1. Jaká je pravá chuť potravin

Jaké je vlastně pravá chuť rajčete, jablka nebo vajíček? Jste si jisti, že to vůbec víte? „Jím bio hlavně proto, že například u masa, ovoce i zeleniny vynikne původní chuť i vůně. Nemusím se obávat, že byl do potraviny přidán nějaký zvýrazňovač chuti nebo umělé aroma,“ říká odbornice na bio výživu Barbora Hernychová ze společnosti Pro-bio.

2. Že nejedí koktejl chemie

Říká vám něco GMO nebo pesticidy? Poměrně velká část zemědělské produkce je z geneticky modifikovaného materiálu. Stejně tak se v potravinářství běžně užívají chemické pesticidy, jejichž zbytky se pak nachází v potravinách, které jíte.

„Naopak při výrobě biopotravin nejsou používány žádné geneticky modifikované nebo chemicky ošetřené suroviny. Používají se přírodní barviva a zpracování surovin je prováděno co nejšetrněji,“ popisuje Jana Thompson.

3. Krávy, slepice a další zvířata mohou mít lepší život

Za poslední dobu přibylo lidí, kteří jedí vegansky. Tedy odmítají maso, mléko, vejce, a to často z toho důvodu, jak nehumánním způsobem se zachází se zvířaty ve velkochovech, v jakém otřesném prostředí jsou chována.

Pokud si dáte bio vejce, bio sýr nebo bio mléko, víte, že zvířata, která je pro vás vyprodukovala, mají lepší život než ta z konvenčních chovů. Navíc nejsou dopována antibiotiky a hormony, které byste při konzumaci jejich produktů dostali do sebe.

Foto: Iakov_Filimonov, shutterstock.com

V případě bio je i péče o zvířata z velkochovů na lepší úrovniFoto: Iakov_Filimonov, shutterstock.com

4. Příroda je krásná ve své nedokonalosti

Když si koupíte bio jablíčko, nejenže určitě nebudete mít nablýskaný rudý a rovnoměrně kulatý plod. Také vám zdaleka nevydrží tak dlouho. Pokud ho pár dnů necháte být nedostatečně uskladněné, dost možná vám rychle nahnije.

Navíc úplnou výjimkou nejsou ani případy, kdy strávník rozkrájel jablíčko a krom jadérek se v něm ukrýval i malý červík. Proč tedy něco takového kupovat? Protože tam nejsou pesticidy!

Lepší vykrojit červa než dostat do těla záplavu pesticidů. A lepší sníst nedokonalé jablíčko, tak, jak ho příroda stvořila, než plod, který zčásti stvořila chemie.

5. Bio už není zas tak drahé

Docela silným argumetem proti bio je cena. Ne každý si může dovolit plýtvat penězi na kvalitnější potraviny. Na druhé straně, pokud se po biopotravinách porozhlédnete, možná zjistíte, že už vám tak drahé nepřijdou a můžete si je dovolit kupovat častěji.

„Rozdíl mezi cenou u čím dál většího počtu konvenčních potravin a biopotravin rok od roku klesá. Dokonce cenově výhodnější jsou například bio semolinové těstoviny, brusinky, olivový nebo kokosový olej,“ uvádí Jana Thompson.

Kupujete biopotraviny alespoň někdy?

Načítám