Hlavní obsah

Těhotenskou průkazku vždy s sebou!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Těhotenský průkaz noste stále u sebeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále tomu nemůžete uvěřit, že ji konečně držíte v rukou? Pár dní očekávání, testování, kontrola ultrazvukem, potvrzení srdečních ozev plodu a máte to černé na bílém! Ano, jste majitelkou vysněné těhotenské průkazky.

Článek

Průkazka pro těhotné je v období čekání na miminko snad důležitější doklad než občanský průkaz. Důvod je jasný, obsahuje totiž veškeré významné údaje týkající se vašeho těhotenství. V případě zdravotních potíží je zdrojem informací pro jakéhokoli zdravotníka.

V současnosti v Česku jednotný typ těhotenských průkazek neexistuje, přesto by měl být obsah různých typů přibližně stejný. Co by ale v průkazu určitě nemělo chybět?

1) Záznamy týkající se matky

  • identifikační údaje, jako je jméno a příjmení, trvalé bydliště, datum narození, rodná čísla matky i otce, zaměstnání
  • razítko zdravotnického zařízení, respektive lékaře, u něhož jste v péči
  • datum prvního dne poslední menstruace, podle nějž se vypočítává a také do průkazky zapisuje předpokládaný termín porodu
  • datum prvních pohybů plodu
  • nástup na mateřskou dovolenou
  • anamnestické údaje týkající se zdravotního stavu těhotné ženy (například operace, úrazy, infekční onemocnění, transfuze apod.), rodinná anamnéza
  • informace týkající se předchozích těhotenství
  • tělesná výška a hmotnost před otěhotněním, aktuální hmotnost se monitoruje v průběhu celého těhotenství

Dále v průkazce najdete kolonky, které slouží k záznamům zubního lékaře o stavu vašeho chrupu, k zápisu výsledků kontroly praktického lékaře (včetně EKG) a také nechybí prostor pro informace o vaší případné hospitalizaci během těhotenství.

2) Záznamy důležité pro aktuální těhotenství

  • krevní skupina, Rh-faktor matky a Rh protilátky vytvořené proti krvinkám plodu (významné hlavně v případě negativního Rh matky), krevní obraz
  • protilátky proti viru HIV a onemocnění syfilis a další výsledky krevních testů podle doporučení lékaře
  • výsledek tzv. tripltestu prováděného cca v 16. týdnu těhotenství (biochemický screening pro vyloučení vývojových vad plodu)
  • výsledek tzv. oGTT, orálního glukózového tolerančního testu, prováděného ve 24.-28. týdnu těhotenství pro vyloučení těhotenské cukrovky
  • záznamy o ultrazvukových vyšetřeních - ve 12. týdnu, v 18. až 20. týdnu a ve 30. až 32. týdnu těhotenství (zejména z důvodu zjištění známek výskytu vrozených vývojových vad a dalších důležitých hodnot, jako je například počet plodů, termín porodu, později také uložení plodu, biometrie, stav placenty apod.)

Dále se zaznamenávají rovněž výsledky kultivace, možné otoky končetin, výška fundu, pohyby plodu, výsledek měření krevního tlaku a další aktuální výsledky každé poradny.

Možná jste byly v patnácti letech pyšné na to, že už konečně máte občanský průkaz. Nestyďte se, pokud se velmi podobně a nebo ještě o trochu více pyšně cítíte, když máte ten těhotenský. Je to přece doklad o velmi významném životním kroku a rozhodnutí, které vám změní život od základů! A opravdu byste ho měly nosit všude s sebou. Jeden totiž nikdy neví a v krajní situaci může lékařům pomoci zachránit vaše nenarozené miminko!

Načítám