Hlavní obsah

Těhotenství ve vyšším věku?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hovořit o vyšším věku u třicetiletých, pětatřicetiletých, ale i čtyřicátnic je jistým způsobem anachronismus. Ženy v tomto věku vypadají často jako dívky, sotva vyšlé ze školy. Lékaři to vidí jinak.

Článek

„Prvorodičkou – vzhledem ke všem okolnostem, které jsou s těhotenstvím a porodem spojeny – by měla žena být do třiceti let svého věku,“ doporučuje MUDr. Oldřich Kempný, dlouholetý zkušený gynekolog a porodník s praxí primáře porodnicko-gynekologického oddělení.

V minulosti se také děti rodily ženám po třicítce i čtyřicítce, nebyly to však první děti. První dítě mívaly ženy obvykle kolem dvacítky, jak uvádějí odborníci, v nejlepším fertilním (plodném) věku.

„Schopnost vajíček přijmout oplodnění klesá po třicátém roce věku. Všeobecně se zhoršuje jejich kvalita. Naopak, narůstá tendence k přirozenému potratu. A to nemluvím o tom, že se zvyšuje citlivost organizmu ke genetickým rizikům, vzniku cukrovky, hypertenze a bohužel i dalších civilizačních chorob,“ argumentuje MUDr. O. Kempný.

Těhotenství je pro každou zdravou ženu krásným obdobím života. Nemusí být žádnou zátěží. Zdravý organizmus snáší těhotenství velmi dobře a přirozeně.

Pohyb a rozumná, plnohodnotná výživa, to všechno má mladší organizmus snazší. Přírodní zákony říkají, že pro otěhotnění je důležitý především dostatek jódu, kyseliny listové a vitaminu B12.

Jodikal – doplněk stravy

„Vývoj péče o těhotnou ženu se velmi rozvíjí,“ říká MUDr. Oldřich Kempný a pokrčuje: „Máme k dispozici citlivé přístroje, kterými můžeme sledovat vývoj plodu, naslouchat ozvům srdce. Chci tím říci, že odborná péče se všestranně rozvíjí. Kdysi měl odborník pro sledování plodu jen své ucho, zatímco dnes můžeme citlivou technikou zjistit například i průtoky mozkových arterií plodu, což je v některých případech velmi důležité.“

Vysoká kvalita odborné péče o budoucí maminky je samozřejmou předností zdravotnictví v civilizovaných zemích. Druhou stránkou však je, zdali ženy právě na ni nespoléhají až příliš.

Aby v těhotenství nebyly rizikové faktory

„Do značné míry se rizikové faktory neliší od všeobecných zdravotních rizik. Jsou jimi obezita, s ní často spojená cukrovka anebo tendence k ní, vysoký krevní tlak,“ konstatuje lékař a dodává, že právě těhotné vyšší věkové kategorie je zapotřebí z těchto důvodů neustále sledovat.

Kyselina listová – doplněk stravy

Lehká plnohodnotná výživa s vitaminy, bílkovinami i kvalitními tuky by měla být dlouhodobá samozřejmost. Organizmus je složitým chemickým nástrojem, který přirozený zdravý způsob života udržuje na dobré úrovni natolik, že si ženy mohou dovolit rodit zdravé dítě i ve vyšším věku.

Bude nás stále méně?

Čísla hovoří jasně: ani ne dvě děti na jednu rodinu. To je současnost v naší zemi, ale i v dalších zemích Evropy. Tendence k menšímu počtu dětí v rodině trvá už několik desetiletí, úměrně s tím roste i věk prvorodiček. Narůstá i počet žen, neschopných otěhotnět.

Pečujte o sebe v každém věku. Určitou hladinu látek, které zajišťují jeho normální chod, doplňujte. Úsměv dítěte stojí za to.

Reklama

Související témata:

Načítám