Hlavní obsah

Tělo jako tanečnice: Triky profesionálek, jak mít figuru snů

Foto: Amelia Fox, Shutterstock.com

Foto: Amelia Fox, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ladné pohyby, pevná těla i smyslná ženskost. Nedřou se v posilovně, a přesto mají postavy lepší než spousta „fitnessek“. Známe fígle, kterými se tanečnice udržují ve formě!

Článek

Balet, hip hop, nebo latinsko-americké rytmy? Ať už tančí jakýkoliv styl, jedno je spojuje: Mají figury, které jim může kdejaká modelka závidět. Stačí ale k takovému tělu „jen“ hodiny tance? Ptali jsme se profesionálních tanečnic na jejich životní styl.

Natálie vsází na ovoce, zeleninu a pitný režim

Profesionální tanečnice mají nejen fyzicky, ale i psychicky náročné povolání. Ani to ale někdy nestačí k tomu, aby se udržely v takové formě, v jaké být potřebují. Když opustí konzervatoř, jejich denní režim se hodně změní. Najednou nemají osm hodin tance denně, ale zato spoustu zkoušek, na kterých si formu příliš nezlepší. I ony proto hledají způsoby, jak se stále udržovat v dobré kondici.

„Po absolvování konzervatoře jsem se začala věnovat choreografii, natáčení reklam, modelingu a účastnila jsem se i soutěží krásy. Už jsem netrávila celé dny na tanečním sále, a proto jsem se začala více hlídat. Jednu dobu jsem měla i sestavený jídelníček. Hlavní ale je nestat se otrokem jídla a umět si jej vychutnat. Důležitý je správný přísun ovoce, zeleniny, kvalitního masa, které nezatěžuje tělo, a pravidelný pitný režim. Jím dostatek ryb a vyhýbám se vepřovému masu. Ideální je dát si dopoledne ke svačině nějaké ovoce, odpoledne zeleninu a vypít alespoň 2 litry vody denně,“ říká Natálie Stejskalová, tanečnice a modelka.

Foto: Matěj Juhár

Natálie Stejskalová musela kvůli soutěži krásy dodržovat jídelníček na míruFoto: Matěj Juhár

Anna doporučuje indické speciality 

Důvodem jejich vzhledu ale není jen fyzická kondice, ale také psychická pohoda, která se na vzhledu vždycky podepíše. Důležité je umět se odreagovat různými způsoby, myslí si Anna Srncová, tanečnice Divadla J. K. Tyla v Plzni: „Když mám volno, jdu na procházku do lesa nebo dělám jógu. Někdy si jdu zaběhat, ráda plavu a chodím do sauny. Od narození jsem vegetariánka a zajímám se o ájurvédskou kuchyni. Ta je pro každého velmi individuální,“ popisuje Anna Srncová.

Podle ájurvédy existují tři různé dóši neboli poruchy zdraví. Jejich vyvážení stravou je způsob, jak zůstat dlouhodobě zdraví a dát tělu přesně to, co vyžaduje. Podle toho, do kterého ze tří typů patříte, máte doporučené různé stravování. Někdo má jíst hodně ořechů a méně masa, pro jiného není vhodná mrazená zelenina a další by měl mít dostatek mléčných výrobků.

„Také mě baví navštěvovat prodejny se zdravými potravinami, farmářské trhy a podporuji naše české produkty,“ doplňuje Anna.

Foto: Marek Kastner

Anna Srncová nachází odreagování od tanečních tréninků na procházkách, v bazénu i na józeFoto: Marek Kastner

Kondiční trénink podle Markéty

Žádné zaručené diety tanečnice nemají. Shodují se ale na tom, že je důležité neřešit každou kalorii. „Jídlo jako takové miluju a strašně ráda vařím. Je důležité si všeho dopřát s mírou a hlavně nehřešit po nocích. Občas si pro dobrý pocit kondičně zaposiluju – dřepy a výpady, lavice na břicho a hlavně se snažím každý den provádět strečink, což je myslím důležité, aby se svaly nezkrátily,“ popisuje Markéta Tomcová, studentka pedagogiky tance.

Foto: Archiv Markéty Tomcové

Tanečnice potřebují dostatek sil, a proto si vybírají potraviny, které tělo dobře využije. Markéta Tomcová si čas od času ráda dopřeje i prosciutto nebo dobré sýryFoto: Archiv Markéty Tomcové

Michaela jídlo někdy jen pije

Povolání tanečnice často vyžaduje práci každý den na jiném místě. V takovém případě je snaha o zdravý životní styl někdy dost složitá. „Vždy se snažím přizpůsobit dané situaci a časovému harmonogramu tak, abych se cítila co nejlépe. Doma pravidelně posiluji, ale fitness centra nenavštěvuji a ani necítím potřebu, vzhledem k vysoké fyzické náročnosti mého povolání. Do nového roku jsem si předsevzala začít s ranní jógou a pravidelně chodit na masáž, tak uvidíme, jestli to vyjde,“ usmívá se Michaela Bartková, tanečnice na volné noze.

„Nejím nic speciálního, ale moc neholduji masu a nepiji kravské mléko. To nahrazuji rýžovým, kokosovým nebo sójovým. Když nemám čas, sáhnu po náhražce stravy v drinku. Obsahuje vyvážený poměr látek, které tělo potřebuje,“ doplňuje Michaela.

Foto: Michal Pribylinec

Michaela Bartková se o své tělo stará zevnitř i zvenku. Rehabilitace a masáže jsou v životě tanečnice přímo povinnostíFoto: Michal Pribylinec

Adéla ví, že se musí i odpočívat

Jsou i styly tance, které samy o sobě nestačí k tomu, aby se člověk udržel fit, jak popisuje Adéla Janušová, lektorka salsy: „Kromě hodin tance, které vedu, chodím ještě běhat kvůli fyzičce a několikrát v týdnu se protahuji. V jídle se vyhýbám fast foodům a zakládám si především na snídaních. Snažím se jíst ovoce a zeleninu během celého dne. Důležitá je pro mne i regenerace, vždy si najdu aspoň jeden den v týdnu, kdy nechávám své tělo úplně odpočívat.“

Foto: Jan Sommer

Některé druhy tance k perfektní postavě nestačí. Adéla Janušová proto taneční lekce prokládá během a posilovnouFoto: Jan Sommer

I tanečnice se musejí udržovat ve formě. A musí samy k sobě být zodpovědnější než kdokoli jiný. Jejich tělo je živí a to, jak vypadají, je často hlavním kritériem pro to, zda dostanou angažmá.

Vezmete si z nich příklad? Která rada vás skutečně inspirovala?

Načítám