Hlavní obsah

Recept na pevný zadek a krásně tvarované nohy? Jděte do bazénu!

Foto: Denis Petrov, Shutterstock.com

Foto: Denis Petrov, Shutterstock.com

Reklama

Plavání je jeden z nejúčinnějších a zároveň nejšetrnějších sportů vůbec. Nepřetěžuje klouby, vazy ani páteř a je vhodné jako rehabilitace, posilování i protažení. K tomu všemu má blahodárný vliv na psychiku. A my víme, jak se přitom všem dají v bazénu ještě navíc získat parádní křivky!

Článek

Chcete zhubnout, ale hromadné lekce, jako je aerobik nebo zumba, nejsou nic pro vás? Hledáte aktivitu, při které se rozhýbáte, protáhnete a zaposilujete si? Víme, jak na to! Plavání je jednou z nejefektivnějších a zároveň nejzdravějších cest, jak se dostat do kondice a skvěle zformovat postavu. Je ale třeba dodržovat pár pravidel.

Máte cíl? Vyberte si styl

Kdo si chce zlepšovat fyzičku, měl by plavat minimálně dva- až třikrát týdně. Důležité je i to, jaký plavecký styl zvolíte – každý přináší něco jiného. Když chcete hubnout, plavte prsa nebo se pusťte do kraulu. Prsa jsou nejlepší pro kontrolu dechu – správně byste měli ponořovat hlavu a vydechovat do vody; je to zdravější na krční páteř a ještě si tak zlepšíte kapacitu plic.

Kraul je o něco technicky náročnější, ale pro shazování kil je ideální. Nejsložitější je motýlek: plavec provádí jakési vlnění, které začíná od hlavy a prochází celým tělem. Chcete na to jít mírněji? Nejšetrnější k pohybovému aparátu je znak: páteř je vyrovnaná, poloha na zádech pohodlná a kopáním nohama se dobře připravíte na náročnější styly.

Foto: sportpoint, Shutterstock.com

Znak je vůbec nejzdravější plavecká technika. Posílíte při ní hluboké zádové svaly a zároveň protáhnete prsní svalstvo, které se obzvlášť při sedavém zaměstnání velmi zkracujeFoto: sportpoint, Shutterstock.com

Ulevíte srdci a efektivně zhubnete

Pro člověka je plavání stejně přirozený pohyb jako chůze – vždyť plavat umí každé novorozeně! Navíc není finančně náročné a nemusíte řešit žádné zvláštní vybavení. Ve vodě se vám sotva něco stane, takže se nemusíte bát začít kdykoli!

Plavat mohou děti, těhotné ženy, senioři, lidé s hendikepem i obezitou. I sportovci po úrazu, kteří se chtějí dostat zpět do formy, by měli nejdřív vyrazit do bazénu. Plavání je šetrné, rovnoměrně rozkládá zátěž na celé tělo a velmi jemně posiluje srdeční sval – horizontální poloha totiž srdci ulehčuje práci.

Plavci hubnou efektivně

Chystáte se hubnout? Sbalte plavky a ručník a vzhůru do vln! „Kombinace silového tréninku a aerobní zátěže se jeví dlouhodobě jako nejefektivnější způsob, jak zhubnout. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je chodit plavat. Plavání je silově vytrvalostní sport, který zlepší fyzický i duševní stav,“ říká Trenér plavání Praha, Mgr. Jakub Kulhánek. A jestli si přece jen nejste jistí nebo chcete plavat opravdu technicky správně, dejte si pár lekcí s odborníkem. Cena za 60 minut se v Praze pohybuje kolem 500 až 800 Kč.

A jak tedy na to? „Abyste ve vodě zhubli, je potřeba plavat vytrvalostně na úrovni aerobního prahu, což je 60 procent srdeční frekvence z maximálního výkonu, tedy zhruba 130 až 155 tepů za minutu, a to po dobu alespoň 45 minut. Při tomto druhu souvislého plavání skutečně dochází k metabolismu tuků, zvyšuje se počet mitochondrií v buňce, houstne kapilární síť, stupňuje se aktivita enzymů, zlepšuje se imunita. Tyto změny však nenastanou hned – může to trvat několik měsíců,“ říká Mgr. Gabriela Minaříková, zakladatelka a hlavní trenérka Plavecké školy a oddílu Swim Smooth.

Ploutve místo dřepů

Jste zdatní plavci a chcete si trénink v bazénu trochu ztížit? Vsaďte na ploutve. Ty totiž pohyb ve vodě zlehčují jen zdánlivě. Kvůli větší ploše, tedy většímu odporu vody, podstatně více zapojíte svaly na nohou a hýždě – plavání s ploutvemi je proto ideální způsob, jak si krásně posílit a vyrýsovat lýtka, stehna a zadek.

„Během plaveckého tréninku můžete použít širokou škálu plaveckých pomůcek, ale k vytvarování a zpevnění oblasti hýždí a dolních končetin bych doporučil plavecké ploutve. Pro maximální efekt je vhodné tréninky konzultovat s trenérem plavání, který nastolí správnou intenzitu. A navíc – znáte jiný sport, který se dá provozovat vleže?“ podotýká Jakub Kulhánek.

Foto: Orla, Shutterstock.com

Plavecké ploutve jsou ideální pro začínající i zkušené plavce. Zpestřují trénink, perfektně zpevňují dolní končetiny a pomáhají správné poloze tělaFoto: Orla, Shutterstock.com

Pozor na dehydrataci

Při plavání vám příliš úrazů nehrozí. Jediné, na co byste si měli dát pozor, je dehydratace. Ve vodě si hůř uvědomíte, že se potíte a máte žízeň. Stejně jako u jiných sportů je i u plavání důležité doplňovat tekutiny. Za tři čtvrtě hodiny je třeba vypít alespoň litr vody. Těsně po tréninku je vhodné doplnit také sacharidy.

Plavání je geniální aktivita, při které se dá zdravě zhubnout, získat kondičku a zpevnit celé tělo. A navíc má blahodárný vliv na psychiku: ve vodě se uklidníte, zlepšíte si náladu a špatné myšlenky jednoduše odplavou.

Skočíte si po práci do bazénu?

Reklama

Načítám