Hlavní obsah

Test majonéz: Nejlépe nám vyšla ta nejlevnější!

Foto: Greta Blumajerová

Na majonézu jsme si v redakci posvítili, protože projde zanedlouho rukama skoro každé hospodyněFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Teď před svátky si koupí majonézu i ten, kdo se bez ní celý rok obejde. Ale tradice je tradice! K Vánocům prostě patří. Testovali jsme její kvalitu za vás.

Článek

Štědrovečerní večeře, to ve skoro všech rodinách znamená smažený kapr a bramborový salát s majonézou. A pokud si ji nechcete udělat sami, musíte se po ní porozhlédnout v obchodech. Je skutečně z čeho vybírat.

Koupili jsme 5 výrobků, které jsou v obchodech nejčastěji k dostání, a v laboratořích jsme ověřovali, kolik obsahují žloutků, cholesterolu a tuku. Obecně platí, že obsah cholesterolu vypovídá o množství použitých žloutků a obsah tuku o procentuálním zastoupení tuku a vody. Nemůžeme od majonézy požadovat, aby byla málo tučná nebo bez cholesterolu, to bychom se museli porozhlédnout po náhražkách, a už by nešlo o majonézu.

Senzoricky vyhovovaly všechny zakoupené výrobky. Byly jemné a hladké, bez viditelně odděleného oleje a vody, barvy byly charakteristické pro použité složky a také chuť a vůně odpovídala použitým surovinám. Dvě majonézy byly mírně nakyslé, což ovšem je pouze otázka subjektivní chuti.

Rozbory majonéz prokázaly, že všichni výrobci potravinářskou vyhlášku dodržují, i když dva z nich jsou na dolní hranici potřebných žloutků v majonéze. Do bodového hodnocení jsme započetli nejen obsah žloutků, ale také obsah tuku a cholesterolu, množství chemických látek, a samozřejmě jsme nezapomněli na cenu.

Majonéza Poličanka tradiční česká

Cena: 20,90 Kč/250 ml, 100 ml/8,36 Kč

Výrobce: Agricol s.r.o. Polička

Složení: rostlinný olej, pitná voda, vaječný žloutek, kvasný ocet, cukr, jedlá sůl, stabilizátory: guma guar, xanthan, worčestrová omáčka, konzervant: sorbát draselný. Obsah tuku 75 %. Informace pro alergiky: obsahuje vejce, neobsahuje lepek.

Co ukázaly testy: Tato majonéza obsahuje 2,1 % žloutků, cholesterolu našli v laboratořích 9,16 mg/100 g a tuku 68,89 % hm. Ve složení výrobce uvádí konzervant: sorbát sodný, tedy E 202. Tento konzervant zpomaluje růst plísní a neexistují žádné informace o jeho negativních účincích. Dále v majonéze Poličanka najdeme stabilizátor guma guar, tedy E 412. Ten stabilizuje emulze, čehož se využívá právě při výrobě majonéz, aby nedocházelo k oddělování olejové a vodní fáze. Může vyvolávat alergickou reakci. Dalším použitým stabilizátorem je xanthan – E 415. Nejsou známy nežádoucí účinky xanthanu a většinou je dobře snášen. Vzhledem k tomu, že se xanthan vyrábí z produktů (kukuřice, sója apod.), které mohou být samy o sobě alergeny, existuje u citlivých osob riziko vzniku alergické reakce, doprovázené například zažívacími problémy, průjmem či bolestí hlavy.

Hodnocení:Majonéza Poličanka dopadla v našem testu nejhůře a vysloužila si pětku, a to především pro nejnižší obsah žloutků. Ačkoli výrobce ještě dodržel potravinářskou vyhlášku z roku 2001, přece jen s tak nízkým obsahem žloutků v majonéze nikdo nepočítá. Nízkému množství použitých žloutků odpovídá také nejnižší obsah cholesterolu. Tuku má tato majonéza 68,89 %, přitom výrobce uvádí 75 %. To svědčí o tom, že chybějící žloutky a tuk nahrazuje voda a ostatní chemické látky. Výrobce používá název „tradiční česká“, ale s tradicí tato majonéza nemá skutečně nic společného.

Majonéza MIKADO

Cena: 29,90 Kč/400 ml, 100 ml/7,48 Kč

Výrobce: Lidl – privátní značka

Složení: rostlinný tuk (79 %), kvasný lihový ocet, vaječný ocet (5 %), cukr, kořenící přípravek, (obsahuje hořčičné semínko), jedlá sůl, přírodní aroma, antioxidant: dvojsodno-vápenatá sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové. Obsah tuku 79 %.

Co ukázaly testy: Majonéza MIKADO obsahuje 4,7 % žloutků , 28,8 mg/100 g cholesterolu a 78,8 % tuku. Obsahuje jediné éčko – dvojsodno-vápenatou sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové, tedy E 385. Nejsou známy žádné negativní účinky tohoto éčka, které zabraňuje oxidaci a váže na sebe těžké kovy.

Hodnocení: Majonéza MIKADO dostala zaslouženě jedničku. Kladně hodnotíme podíl žloutků (druhý nejvyšší), což se projevuje v množství cholesterolu, oceňujeme, že výrobce správně informuje o obsahu tuku a nezneužívá takzvaná éčka. Navíc je tato majonéza nejlevnější. Takže – i když levná, ve srovnání s ostatními je velmi kvalitní.

Majonéza TESCO lahodná, jemná

Cena: 22,90 Kč/225 ml, 100 ml/10,18 Kč

Výrobce:ZÁRUBA M a. s., České Budějovice

Složení: rostlinný tuk, voda, pasterované vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, hořčice, modifikovaný škrob E 1414, E 1450, stabilizátory: E 410, E 412, E 415, jedlá sůl, konzervant E 202, barvivo E 160a. Informace pro alergiky: Obsahuje vejce, hořčici, obsah tuku 67,5 %.

Co ukázaly testy:Majonéza Tesco obsahuje jen o něco málo méně žloutku než majonéza MIKADO – 4,5 %, má také o něco méně cholesterolu – 24,1 mg/100 g a je také méně tučná než MIKADO – 68,32 %. Je ale tučnější, než se uvádí na obale. Výrobce nešetřil éčky. Použil dva modifikované škroby, kterým je lepší se v potravinách vyhnout, tři stabilizátory, jsou to především zahušťovadla, která ve větších dávkách mohou způsobovat nadýmání a projímavé účinky, konzervant, což je vlastně sorbát sodný a barvivo E 160a, což je beta-karoten.

Hodnocení: Majonéza Tesco získala trojku. Ačkoli má poměrně dost žloutků, hodnoty tuku vypovídají také o značném množství vody, proto je zapotřebí použít modifikované škroby. Vědci stále neví, jestli se tyto škroby během trávicího procesu rozkládají a jak. Podle současných znalostí lze předpokládat, že takové škroby poškozují slinivku břišní. Navíc majonéza má více tuku než uvádí výrobce. Když k tomu připočteme další éčka, která výrobce použil a je jich opravdu dost, tak skutečně dosáhne pouze na dobrou známku.

Majonéza Hellmanns originál

prostě to nejlepší – bez konzervačních látek

Cena: 30,90 Kč/225 ml, 100 ml/13,73 Kč

Výrobce: Unilever ČR s. r. o.

Složení: rostlinný tuk, voda, pasterovaný vaječný žloutek (3 %), ocet, cukr, jedlá sůl, hořčice (voda, hořčičná semena, ocet, jedlá sůl, koření, aroma), antioxidant (kalcium dinatrium EDTA), barvivo beta-karoten. Zdroj Omega 3 mastných kyselin. Obsah tuku 77 %.

Co ukázaly testy: Majonéza Hellmanns obsahuje 2,6 % žloutku, což je sice dost podle vyhlášky, ale poměrně málo. Tomu odpovídá cholesterol – 13,1 mg/100 g. Tuku obsahuje tato majonéza 74,08 %, výrobce však uvádí vyšší číslo. Použitý antioxidant má zabránit zkažení majonézy na vzduchu, v podstatě jde o E 385.

Hodnocení:Majonéza Hellmanns si vysloužila trojku. Jednak pro nízký obsah žloutků a klamavou informaci na obalu, kde stojí, že výrobek obsahuje 3 % vaječného žloutku, přitom v laboratořích zjistili 2,6 %. Také pro informaci na obalu „prostě to nejlepší“, což je přinejmenším přehnané, a v neposlední řadě také pro nejvyšší cenu ze všech testovaných majonéz. Na druhé straně jsme ocenili minimum chemie.

Heinz – Opravdu dobrá majonéza

z dobrých vajec – originál

Cena:29,90 Kč/225 ml, 100 ml/13,29 Kč

Výrobce: ZÁRUBA M a. s., České Budějovice

Složení: řepkový olej 65 %, pitná voda, vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, cukr, hořčice (voda, hořčičná semena, kvasný ocet lihový, jedlá sůl, koření), jedlá sůl, zahušťovadlo (modifikovaný škrob) stabilizátor (xantanová guma), barvivo (betakaroten), regulátor kyselosti (kyselina vinná). Obsah tuku: 66,6 %.

Co ukázaly testy: Majonéza Heinz se může pyšnit nejvyšším obsahem žloutku – 6,4 %, tomu odpovídá nejvyšší podíl cholesterolu 43,6 g/100 g. Jedná se o méně tučnou majonézu – 65,64 %. Výrobce na obalu uvádí 66,6 %, což je v toleranci. Tato majonéza se neobešla bez modifikovaného škrobu a stabilizátoru a také bez barviva.

Hodnocení: Majonéza Heinz získala v našem testu dvojku. I když má nejvyšší obsah žloutků a také cholesterolu, obsah tuku vypovídá o množství vody. Právě proto musel být při výrobě použitý modifikovaný škrob jako zahušťovadlo. Dvojku získala tato majonéza také pro svoji poměrně vysokou cenu (druhá nejvyšší).

Závěrem

V našem testu se nenašla žádná majonéza, která by se zcela obešla bez chemických látek. Samozřejmě platí, čím jich je méně, tím lépe. Proto se určitě vyplatí nejraději s lupou číst informace na obalu. A ačkoli většinou hledáme málo tučné výrobky, u majonézy tomu tak není. U málo tučných majonéz je tuk nahrazen větším množstvím vody a modifikovanými škroby, tedy náhražkami.

Pokud chcete na vánoční bramborový salát opravdu tradiční, poctivou majonézu, potom si ji udělejte doma sami. Ochutíte si ji podle vlastní chuti, bude určitě čerstvá a zaručeně bez chemie.

Receptů je opravdu hodně. Ten základní počítá se žloutky, rostlinným olejem (olivový prý není příliš vhodný) a citronovou šťávou. Olej se do ušlehaných žloutků přidává zpočátku po kapkách, aby se majonéza nesrazila.

Tak co, pustíte se do domácí verze, nebo přece jen koupíte nějakou majonézu v obchodě?

Reklama

Související témata:

Načítám