Hlavní obsah

Test másel: Zjistěte, zda si kupujete to správné!

Foto: Thinkstock

Také si nedokážete představit snídani bez másla? Ale které je opravdu kvalitní?Foto: Thinkstock

Reklama

Máte rádi máslo? Jde o tradiční produkt, který vyrábí mnoho firem. Kvalita jednotlivých výrobků se ale hodně liší. Víte, na koho se obrátit, chcete-li skutečně dobré máslo, a jakým produktům se raději vyhnout? Podívejte se na výsledky testu časopisu dTest. Pozor, pětina „másel“ propadla!

Článek

Během testu se prověřovali i výrobci, zda do másla nepřidávají rostlinný tuk, což se nesmí, ale v minulosti se to už stalo. Po rostlinném tuku ani stopy, zato však byly odhaleny jiné triky. Ve dvou výrobcích byl překročen povolený obsah vody. Jeden z těchto vodnatých výrobků navíc obsahoval éčko a éčka do másla také nesmí. Dvě másla byla žluklá. U některých výrobků vadila zatuchlost či příchuť fermeže. Máme však i dobrou zprávu. Kvalitní másla existují a nemusíte pro ně chodit daleko!

Máslo – to nejlepší z přírody?

Hlavním důvodem, proč vzít máslo na milost, je jeho čistě přírodní složení. Nesmí do něj přijít žádná přidaná barviva, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla ani zvýrazňovače chuti či antioxidanty. Průmyslově vyráběných potravin bez těchto přídatných látek, takzvaných éček, už není v dnešním světě mnoho.

Výběr nakupovaných vzorků pro test nebyl tváří v tvář přeplněným regálům vůbec jednoduchý. Máslo má v sortimentu každá mlékárna a díky jednotně stanovenému složení nestojí volnému unijnímu obchodu s ním nic v cestě. Máslo exportujeme i dovážíme. Každý třetí balíček másla na našich pultech pochází z ciziny.

Jako u každé potraviny živočišného původu, hraje i u másla důležitou roli v kvalitě jeho čerstvost. Předpokládalo se, že máslo vyrobené co nejblíž místu spotřeby bude ve výhodě. A tak do chladicí nákupní schránky zamířilo v jednom z pražských supermarketů také máslo s názvem Pragolaktos. Ale chyba lávky! Přes svůj název Pragolaktos doputovalo máslo do Prahy z Německa. V senzorickém hodnocení chuti dostal tento výrobek 46,7 bodů ze sta možných pro nevýraznou chuť, připomínající sušené mléko.

Foto: Thinkstock

Máslo čerstvé a máslo stolní mají zcela jiné skladovací normy. Které tedy mazat na chleba?Foto: Thinkstock

Stáří lze odvodit jen nepřímo

Záměrně bylo testováno také „čerstvé máslo“, což je česká specialita. Máslo takto označené se smí prodávat nanejvýš dvacet dní od data výroby. Z toho se aspoň nepřímo dá odvodit, jak je máslo staré. Všichni výrobci využívají toho, že datum výroby na másle i dalších potravinách není povinným údajem, a tak ho neuvádějí. Uvádět se musí datum nejzazší spotřeby, podle kterého poznáme, zda máslo není prošlé. Trvanlivost si stanoví každý výrobce sám. U českých másel je to zpravidla 40 dní, u zahraničních ještě déle.

Žluklé bylo například irské máslo kerrygold, přestože na obalu slibovalo, že vydrží ještě 56 dní. Dlouhou trvanlivost, ale jen na papíře, slibovalo také belgické máslo (prodejce A7B-Bohemia a. s.), ale i to bylo žluklé, ačkoli mu zbývalo od okamžiku koupě do data spotřeby ještě 51 dnů.

Čerstvé nezklamalo

Je čerstvost v názvu zárukou vyšší kvality, nebo aspoň lepší chuti? Rovnou lze říci, že testované „čerstvé máslo“ se nezpronevěřilo názvu. Výrobek pod značkou Polabských mlékáren Poděbrady a původem z Mlékárny Olešnice obsadil druhou příčku v hodnocení chuti se 76,3 bodu za sta možných. Toto máslo bylo při nákupu staré pouhé tři dny. Při chuťovém hodnocení byl jako nejlepší označen výrobek Madeta (Jihočeské máslo) s 91,9 bodu ze sta možných. Tuto pozici výrobek obhájil i v dalších částech testu.

Senzorické hodnocení probíhalo podle mezinárodních standardů ISO. Do první kategorie v hodnocení chuti se kromě zmíněné Madety dostaly ještě další čtyři výrobky, všechny z českých mlékáren. Vedle již zmíněného „čerstvého másla“ z Poděbrad, respektive z Olešnice, hodnotitelům nejvíce chutnalo Tradiční máslo z Moravy a máslo Dr. Halíř z mlékárny Čejetičky.

Čarování s vodou

V druhé kategorii, což byla másla „příjemné chuti“, už byla másla jak česká, tak zahraniční. Chuťovými vlastnostmi se do této kategorie zařadilo máslo dodávané společností Milkpol s označením původu EU. Při dalším testování v chemické laboratoři se však ukázalo, že obsahuje více vody, než povolují předpisy Evropské unie. Nadbytek vody není to jediné, co lze máslu Milkpol vyčíst. Chemické analýzy odhalily přítomnost látky triacetin, která v másle nemá co dělat, i když pro jiné potravinářské výrobky přípustná je. Pod označením E 1518 se používá jako emulgátor nebo zvlhčovač. O jeho účelu v másle se můžeme pouze dohadovat.

Zoxidované, zatuchlé, chuť po fermeži

Lidé si vybírají jídlo podle chuti, a tak i u másla je to důležitá věc. V nejhůře hodnocené skupině z pohledu chuťových vlastností s počtem bodů 27,6 a méně skončily čtyři testované výrobky, z toho tři české včetně biomásla značky milko (prodávající Polabská mlékárna Poděbrady). Chuť másel této kategorie charakterizovali hodnotitelé jako „mírně zoxidované“ či „zatuchlé“. Horácké máslo Moravia z mlékárny Olešnice mělo dokonce chuť „po fermeži“. Hodnotitele nepřesvědčilo ani výrobcovo tvrzení na obalu másla, že „velejemná kvalita – oblaží vaši chuť“.

Výsledky šesti vybraných výrobků z celkem 21 testovaných másel:

Madeta Jihočeské máslo

  • Průměrná cena: 40 Kč
  • Hodnocení v testu: Dobře (78 %)
  • Z výsledků: Nejlépe hodnocené máslo v testu. Velmi dobře bylo hodnoceno aroma másla a výrobek obstál i v senzorickém hodnocení. Testující upozorňovali i na jeho nadprůměrnou chuť, vzhled i texturu. Obstál i v testování žluklosti, obsahu nežádoucích látek a dostatečném informování zákazníků na obalu.

Spar S Budget / Máslo

  • Průměrná cena: 28 Kč
  • Hodnocení v testu: dobře (67 %)
  • Z výsledků: Nejlépe byl v testu hodnocen vzhled másla, kladné body získala i jeho chuť, textura, barva i konzistence. Na hraně byla jeho vůně. Produkt z Mlékáren Hlinsko, s. r. o., obstál i v kontrole obsahu nežádoucích látek, žluklosti a informování zákazníka na obalu.

Tesco Máslo

  • Průměrná cena: 36 Kč
  • Hodnocení v testu: dobře (61 %)
  • Z výsledků: Nejlépe bylo máslo hodnoceno z hlediska textury a vzhledu, uspokojivá pak byla jeho chuť, barva, konzistence i vůně. Dobře obstálo v testu žluklosti i obsahu nežádoucích látek. Jeho barva je bílá a je měkké, takže se dobře roztírá. Malým nedostatkem byly některé chybějící informace na obalu.

Mlékárna Pragolaktos Máslo

  • Průměrná cena: 30 Kč
  • Hodnocení v testu: uspokojivě (51 %)
  • Z výsledků: Z hlediska obsahu tuku a vody a z pohledu senzorického hodnocení dopadlo testované máslo uspokojivě. Testující pak kladně hodnotili jeho vzhled a aroma, uspokojující byla jeho chuť, vůně i konzistence. Žlutě zbarvené máslo si poradilo i s kontrolou žluklosti a obsahu nežádoucích látek. Deklarace na obalu však byla hodnocena jako dostatečná s pouhými 30 procenty bodů.

Moravia Horácké máslo

  • Průměrná cena: 38 Kč
  • Hodnocení v testu: nedostatečně (18 %)
  • Z výsledků: I přes správný obsah tuku a vody máslo celkově neobstálo v senzorickém hodnocení, za což obdrželo v testu hodnocení nedostatečně. To se výrazně projevilo na jeho nelibé chuti (charakterizované jako „po fermeži“), konzistenci i vůni.

Máslo MILKPOL spol. s. r. o.

  • Průměrná cena: 28 Kč
  • Hodnocení v testu: nedostatečně (10 %)
  • Z výsledků: Přestože výrobek obstál v hodnocení aroma i v senzorických testech a prošel s uspokojivým hodnocením barvy, konzistence či chuti, získalo máslo v testu výsledek „nedostatečně“. Obsah tuku a vody totiž neodpovídal předpisům, v produktu navíc byla objevena nepovolená látka triacetin (E 1518).

V testu časopisu dTest bylo testováno 21 másel. Kompletní test másel naleznete na www.dtest.cz/masla!

Reklama

Načítám