Hlavní obsah

Test mycích prostředků na nádobí: Kolik umyje jedna dávka?

Foto: Thinkstock

Kolik nádobí umyjete jednou dávkou přípravku?Foto: Thinkstock

Reklama

Hory talířů, které umyje jediná kapka, a mytí připálenin pomalu jen pouhým pohledem. Tak to vypadá v reklamách na prostředky k mytí nádobí. Jaká je realita a jak obstojí levnější přípravky?

Článek

V obchodě jsme koupili pět přípravků na mytí nádobí a jedlou sodu, kterou babské rady považují za skvělého pomocníka při mytí obzvláště připečeného jídla. Vybírali jsme přitom výrobky z různých cenových kategorií.

Statistiky uvádějí, že jedno stříknutí na houbičku znamená 2–3 ml přípravku, což jsme brali jako jednu dávku a spočetli její cenu. A touto jednou dávkou jsme se v testu výdrže snažili umýt co nejvíc nádobí.

Jak jsme testovali

Pro každý přípravek jsme použili novou houbičku, nádobí ve dřezu jsme polili pěti lžícemi směsi oleje, koření a javorového sirupu. Jednu dávku přípravku jsme na houbičce napěnili a začali umývat. V momentě, kdy přestal přípravek pěnit, jsme spočetli umyté nádobí. Základní sadou bylo šest hrnečků na kávu, šest malých talířků, deset velkých talířů, deset hlubokých a jedna nerezová mísa – tedy třiatřicet kusů.

Foto: Archiv redakce

Testované prostředky na ruční mytí nádobíFoto: Archiv redakce

Winni´s Natural Piatt

Popis výrobce: Hypoalergenní koncentrovaný mycí prostředek s vůní aloe. Účinný při mytí i proti mastnotě, ochraňující pokožku, neobsahuje fosfor, plně biodegradabilní, čili biologicky odbouratelný, rozložitelný.

Komentář: Má zvláštní jemnou vůni a pění mírně, ale docela dlouho. Jednou dávkou jsme umyli 29 kusů nádobí. Cena: 500 ml za 45 Kč, 1 dávka 0,27 Kč.

Frosch ecological balzám Aloe Vera

Popis výrobce:Aloe vera lotion pro mytí nádobí, účinná mycí síla s výtažky aloe vera pro ochranu pokožky.

Komentář:Jemná vůně, patří mezi hustší. Pění středně a jednou dávkou jsme umyli 28 kusů nádobí. Cena: 750 ml za 65 Kč, 1 dávka 0,25 Kč.

Pur duo power lemon

Popis výrobce:Účinná dvojí síla proti odolné mastnotě a škrobu.

Komentář:Příjemná vůně, nejhustší ze všech testovaných. Nepění tak výrazně jako Jar, ale je druhý v testu výdrže, jednou dávkou jsme umyli 36 kusů nádobí. Cena: 450 ml za 29,90 Kč, 1 dávka 0,19 Kč

Jar citron

Popis výrobce:Nekompromisní k mastnotě, jemný k rukám.

Komentář:Příjemná vůně citrusů, hustota tak akorát, neuvěřitelné množství pěny – nejvíc ze všech testovaných přípravků. Jednou dávkou jsme umyli 38 kusů nádobí, čímž v testu výdrže zvítězil. Cena:500 ml za 29,90 Kč, 1 dávka 0,18 Kč

Jedlá soda

Popis výrobce: Na pečení, na snížení tvrdosti vody, na léčbu pálení žáhy.

Komentář:Bílý prášek bez zápachu, neexistuje návod, kolik ho do nádobí dávkovat, proto jsme namáčeli vlhkou houbičku do prášku a nanášeli. Netvoří pěnu, takže v testu výdrže jsme neměli jak srovnávat. V práškové formě se hodí spíš jako „písek“ na připáleniny nebo do odmáčecích lázní. Cena:50 g za 6 Kč, 1 dávka 0,40 Kč.

Cleffekt mandarine

Popis výrobce:Prostředek na mytí nádobí s ovocným octem a mandarinkovou vůní.

Komentář:Z testovaných nám voněl nejlépe. Pění středně a v testu výdrže se umístil jako třetí s umytými 32 kusy nádobí. Porovnání ceny a výkonu je jistě zajímavé. Cena: 1 litr za 14,90 Kč, 1 dávka 0,04 Kč.

Test účinků proti mastnotě

Z reklam také znáte pokus, který dokazuje, jak účinně přípravek bojuje s mastnotou. Že stačí jediná kapička, a je pryč. Vyzkoušeli jsme totéž. Rozmíchali jsme vodu, šest lžic oleje a pro zabarvení jednu lžičku mleté papriky a nalili do mističek – do všech stejně dvě lžíce. Pak kápli a nafotili výsledek. V absolutním pořadí zvítězil Pur, na druhém místě Winni´s a ostatní nehodnotíme, neboť výsledek byl zanedbatelný. Ovšem ani efekt u prvních dvou nebyl nijak závratný.

Foto: archiv redakce

Pořadí zleva: Jar, Pur, Frosch. Z těchto tří přípravků se kapka na mastné skvrně projevila pouze v případě Puru, efekt u dalších dvou byl téměř neviditelnýFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Pořadí zleva: Cleffekt, Winni´s, jedlá soda. Mastnota ustoupila nejvíc v případě přípravku Winnis Natural, u dalších dvou nebyla téměř vidětFoto: archiv redakce

Test účinků na připálené nádobí

Nejhorší zbytky jsou škrobové připečeniny – tedy zbytky po rýži, bramborách a podobně. Právě takové jsme vyrobili z vajíčka, solamylu a kečupu. Malou lžičku vzniklé kašičky jsme rozetřeli, a pak minutu a půl zapekli v mikrovlnce. Talířky jsme pak na deset minut dali do lázně z vlažné vody a dvou dávek přípravku. V případě sody to byla přibližně rovná lžička prášku. Po deseti minutách jsme talířky vyndali, lehce otřeli měkkou stranou houbičky na nádobí a opláchli vodou. V tomto případě zvítězil celkově Pur, následovaný Jarem, další přípravky jsou na tom podobně, soda pořadí uzavírá.

Foto: archiv redakce

Takhle probíhal test odmáčení – do vody jsme dali dvě dávky přípravku a nechali deset minut působitFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

S nánosem přischlé směsi zbytků si nejlépe poradil Pur, pak Jar, který vrstvu ztenčil po celé šířce, a nakonec FroschFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Z této trojice zafungoval nejvíce Winnis (uprostřed), po něm Cleffekt (vlevo) a nejméně soda (vpravo), která zanechala nejvyšší vrstvuFoto: archiv redakce

Test účinků na připečenou kávu

Vyzkoušeli jsme i při odmáčení připečeného zbytku rozpustné kávy – měla suplovat pár dní zapomenutý hrnek. Do hrnečků jsme dali dvě lžičky nápoje a vložili na dvě minuty do mikrovlnky. Vznikla černá připečená vrstva, na kterou jsme po vychladnutí nalili trochu vody a přidali jednu dávku přípravku. V případě jedlé sody asi půl lžičky. Roztok jsme nechali působit deset minut, a pak – aniž jsme do nich sáhli – jsme je vypláchli proudem vody dokud nebyli bez pěny. Celkovým vítězem je Cleffekt, pak Winni´s, další je soda a pak Jar a Pur, poslední je Frosch.

Foto: archiv redakce

S odmočením vrstvy zapečené kávy si nejlépe poradil Jar, za ním Pur a Frosch nechal největší zbytkyFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Překvapením byl stoprocentní efekt Cleffektu, ale dobře dopadl i Winnis a sodaFoto: archiv redakce

Závěr:Nemůžeme vzít jeden přípravek a nasadit mu věnec vítězů, tak jednoznačné to nebylo. Přesvědčili jsme se, že i za málo peněz, můžete koupit přípravek, který překvapí – to platí pro Cleffekt. Také to, že přípravek citlivý pro vaše ruce může opravdu kvalitně zatočit s mastnotou – jako Winni´s, a také, že na odmáčení je dobré přizvat sílu enzymů, které obsahuje Pur. Nejvíc nádobí umyl Jar, i když cenově je třetí nejlevnější.

Napište nám, jaký přípravek na nádobí používáte a proč!

Reklama

Související témata:

Načítám