Hlavní obsah

Test toaletního papíru: Na kolik vás vyjde metr?

Foto: thinkstock

Víte, na kolik vás přijde metr toaletního papíru?Foto: thinkstock

Reklama

Každý člověk za život „spotřebuje“ sto stromů, přitom dost velká část z tohohle lesa skončí v záchodě. Co si tedy povědět víc o tom, jaký toaletní papír kupujete a kolik jste za něj ochotni zaplatit?

Článek

Nakoupili jsme třináct vzorků toaletního papíru, abychom porovnali jejich cenu, metráž… Zjišťovali jsme, kolik je ho v roli a kolik zaplatíte za jeden metr.

Výrobci na délce nešidí

Na každém balení toaletního papíru najdete údaj o počtu vrstev, počtu ústřižků, většinou i metráž. Zastavme se ale u délky toaletního papíru. Ta určuje, na kolik použití role vystačí. Spotřebu na jedno použití přitom nemůžeme odhadovat podle počtu ústřižků. Decentním dotazováním v redakci jsme si potvrdili fakt, že ústřižky jsou pro nás většinou důležité jen jako místo, kde se papír po odmotání dobře utrhne.

Nicméně, délku toaletního papíru výrobce udává s tolerancí plus minus pět procent, a proto jsme se ji rozhodli ověřit. K žádné senzaci jsme ale nedošli – oněch pět procent všichni dodrželi, někdy bylo papíru dokonce i o pár centimetrů víc.

Foto: archiv redakce

Nakoupili jsme 13 vzorků toaletního papíruFoto: archiv redakce

Kolik za metr toaletního papíru?

Nemůžete se řídit pouze počtem rolí a cenou – co výrobce a balení, to jiná metráž. Proto jsme vám to pěkně přehledně přepočetli.

Je cena při nákupu rozhodující?

Čekáme samozřejmě na vaše zkušenosti, ale pro začátek jsme zmapovali naše nákupní zvyklosti. Dopředu ale varujeme ekology, radost z nás mít rozhodně nebudou. Takhle si toaletní papír vybírají členové redakce (na četné výzvy uvádíme anonymně).

Foto: archiv redakce

Určující je při nákupu počet vrstev – tohle jsou ty dvouvrstvéFoto: archiv redakce

  • 1. Vybírám jemný, ale musí mít víc vrstev, aby byl bytelný, netrhal se. Vyhýbám se parfémovaným a nemusí být barevné. Cena mě zajímá až v druhém řádu, z dražších vyberu nejlevnější, kolem 60 Kč za 8 rolí.
  • 2. Cenu moc nesleduji. Většinou využívám akcí na větší balení. Vybírám si většinou voňavý, měkoučký a barevný.
  • 3. Barva, cena, vrstvy – to rozhoduje. Kupuji balení většinou po 4 rolích, maximálně do 30 Kč.
  • 4. Moje kritéria jsou: cena (ani nejlevnější, ani nejdražší), počet vrstev, barva. Ale pokud jsou na něm levandule, jde všechno stranou! Cenový strop je 80 Kč za 8 rolí.
  • 5. Vybírám podle vrstev (ideálně 3), ceny – 8 rolí tak do 50 Kč, určující jsou výhodné akce. Preferuji bílý nebo žlutý bez potisku a vůně.
  • 6. Počet vrstev, cena, vůně, barva – tohle je pořadí důležitosti. Cenový strop je 100 Kč za velkobalení.
  • 7. Vybírám výhradně třívrstvý, nevoňavý a bílý. Snažím se zohledňovat i to, aby byl recyklovaný, ale pohodlí je přednější. Víc než 60 Kč za 8 rolí by se mi dávat nechtělo.
  • 8. Netuším, kolik papír stojí (to je ostuda), ale musí vypadat „bytelně“, čím víc vrstev, tím lépe, aby se netrhal.
  • 9. Nejraději bílý, zásadně neparfémovaný a nikdy ne pod 2 vrstvy – a to vše ideálně v akci, aby 8 rolí vyšlo do 60 Kč.
Foto: archiv redakce

Za toaletní papír se třemi vrstvami jsme ochotni připlatitFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Vyplatí se kupovat jednovrstvý toaletní papír? I to jsme chtěli zjistitFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Maxi role kupují většinou lidé, kteří chtějí ušetřitFoto: archiv redakce

Všech 13 vzorků jsme podrobili ohmatávacímu testu. Nejvíc kladných ohlasů získala Zewa, Tesco soft 2 vrstvy a Globus Toilet paper 2 vrstvy. Titul „Smirek roku" pak absolutní většinou získal papír Amelia, recyklovaný, jednovrstvý.

A jaký toaletní papír kupujete vy? Rozhodně nám napište!

Reklama

Načítám