Hlavní obsah

Tip! Žhavé zdobení na holé tělo

Foto: shutterstock.com

Ozdobte se originální malbouFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické tetování může být pro mnohé nepřijatelné, pro někoho přežitek. Nabízíme vám novinku na českém trhu – barvivo jagua. Nechte si vytvořit na tělo „zdobení“, které vám vydrží zhruba tři týdny. Skvělá příležitost nejen pro plesovou sezonu!

Článek

Přírodní barvivo jagua objevily amazonské kmeny a do Evropy se dostalo před dvěma lety. V České republice se „zabydluje“ teprve nyní. V Praze jsem objevil pohodovou výtvarnici Ivanu Švarcovou, která se kresbou na tělo zabývá. Nejen že splní vaše přání, ale pořádá workshopy, kde si samy můžete malování na tělo vyzkoušet a techniku ovládnout.

Ivano, jak jsi přišla na tuhle novou metodu zdobení?

Pracovala jsem několik let s henou, kterou jsem se naučila používat v Maroku.  A pak kamarádka objevila na internetu informaci o barvivu jagua. Jde o stejný princip „probarvování“ do kůže jako s henou, liší se jen barvou.

Hena je hnědá a jagua?

Barvivo pochází z plodů stromu Genipa americana. V celé severní části Jižní Ameriky, kde tyhle stromy rostou, ji používají domorodí indiáni pro zdobení. V podstatě se dá říci, že laik nepozná rozdíl mezi klasickým tetováním jehlou od tohoto způsobu. My pracujeme s již hotovým gelem, který se aplikuje přímo na pokožku.

Znamená to, že si dovážíte hotové barvivo jagua?

Objevily jsme v zahraničí výrobnu, kde zpracovávají přírodní šťávu v aplikovatelný gel, který je v podstatě konzervovaný jako marmeláda a stoprocentně přírodní.

Foto: lampijon.cz

Zdobení může trvat i několik hodinFoto: lampijon.cz

Vidím tady několik zajímavých fotografií právě těch amazonských indiánů s fascinujícím zdobením jak žen, tak mužů. Jakým způsobem se u vás zdobení provádí a jak dlouho trvá? Musí se pokožka nějak speciálně „očistit“?

Kůže musí být suchá a doporučujeme peeling místa, kde obrázek chcete mít. Jinak žádné speciální omývaní není zapotřebí. Klient si buď může vybrat z našeho vzorníku symbolů, ale často lidé nechají volbu ornamentu na mně. Stává se mi, že takhle podle fantazie a intuice začnu kreslit a po chvilce už před očima vidím jasný tvar, který jakoby obtahuji. Podaří se mi napojit se na toho člověka a vzniká jeho osobní symbol, který souzní s jeho energií.

Zdobení provádíme aplikačním igelitovým pytlíčkem a práce je to stejná jako při zdobení perníčků. (smích)  Barvivo, které se dostalo do vrchní vrstvy kožních buněk, pak oxidací na vzduchu po několika hodinách tmavne. Po zhruba dvou hodinách už je cítit, že gel vytvořil na pokožce jemně stahující „škraloup“, který sloupáním odstraníme. Je potřeba počkat do úplného zaschnutí, jinak byste si mohli ještě vlhkým gelem kresbu rozmáznout. Zdobení trvá podle velikosti kresby od několika minut do dvou hodin.

U amazonských kmenů se tetování a malování těla pojí s mnoha rituály, jak je to u nás?

U domorodých kmenů je malování spojeno vždy s nějakým duchovním účelem a v symbolech jsou různé skryté významy. I u nás se už občas stává, že přijde paní a nechá svému dospívajícímu dítěti udělat nějaké tetování třeba k dokončení základní školy nebo k maturitě. Takže lehounce se navazuje na rituální tradice „přechodu“, což je potěšující. (úsměv)

Foto: lampijon.cz

Barva musí dokonale zaschnoutFoto: lampijon.cz

Zmínila ses mi i o zdobení speciálně na plesovou sezonu...

Dívky a ženy si mohou místo drahých šperků nechat vytvořit kresbu na tělo, která je sladěná k jejich večerním šatům. Třeba róby s velkým výstřihem na zádech nabízejí krásný prostor pro zdobení. Dá se to dokonce kombinovat se třpytivými gely, které se poté lehce smyjí. I tak se dá oživit černý motiv. Nebo lze vytvořit kresbu, která by dál rozvinula tvar konkrétného šperku. Je to ohromně kreativní. Udělat si zdobení cíleně na konkrétní akci je úžasná záležitost! (úsměv)

Pro mužské majitele peněženek skvělá informace – atraktivní a lacinější než šperky! Je potřeba o pokožku se zdobením nějak speciálně pečovat?

Tím, že jde o probarvení vrchních kožních buněk, tak jejich obnovováním kresba postupně bledne. Pro delší udržení obrázku doporučujeme natírání krémem. Zredukujeme tím tření, které barvivo mechanicky „vydrolí“. Na vyblednutí kresby má vliv koupání v chlorované vodě, saunování a samozřejmě peelingové přípravky, to vše urychlí zmizení kresby.

Kolik za tuhle parádu zaplatíme?

Záleží na velikosti kresby, od stokoruny do třeba patnácti set u motivů přes celá záda. Je to individuální podle času a rozsahu.

Které věkové kategorie se tady nechávají zdobit?

Různé, od dětí až po babičky. Byla tady například i paní, které je přes sedmdesát!

Foto: Tomáš Padevět

Ivana ŠvarcováFoto: Tomáš Padevět

Prostředí tady je uvolňující. Tipoval byl až euforické chvilky při  workshopech, které pořádáte.

Když lidi přijdou, jsou často takoví „sešněrovaní“ a říkají: „No tak dobře,  něco zkusím.“ Nechám je chvilku samotné a pak koukám! Oni to mají už všude, celou ruku pomalovanou a tak zkoušejí i něco na nohu. (smích)

Každé tvoření je lákavě. Jaká místa na zdobení jsou na těle nejvyhledávanější?

Oblíbené jsou kotníky, paže, krk, dekolt, ale i třeba obličej. Tam chtějí samozřejmě něco drobnějšího.

Já ti teď posloužím jako model, abychom mohli přiblížit vznik zdobení. Poté budu moci sdělit své pocity ze symbolu, který nechám čistě jen na tobě…

Kam to nakreslíme? Zvolíme paži a biceps, tam je hladká kůže. Teď poprosím, moc se nehýbat …hotovo!

Děkuju ti. Reakce tvých kolegů na tenhle symbol, který vznikl během dvaceti minut na mé paži, jsou pozitivní až pochvalné. Prý koresponduje s mou optimistickou náladou. Cože to vlastně je?

Smějící se pták.

Wow! To je teda dobrý!

Nikdy dřív jsem žádné tetování neměl. Ještě ten večer jsem se pochlubil několika známým a sklidil nadšení. Věřte, že to zřejmě funguje. Kresba od Ivany mi dodává ještě víc vnitřní radosti.

Tak budete i vy ještě atraktivnější a dobře naladěné! A nejen pro vaše nejbližší…

Reklama

Související témata:

Načítám