Hlavní obsah

Tipy, jak správně uložit zimní oblečení

Foto: thinkstock

Uložte svůj oblíbený kožišek nebo bundu do skříně správněFoto: thinkstock

Reklama

Konečně se můžete sloupnout ze zimních vrstev – kabátů, kožíšků, teplých bund. Radostnou chvíli ale může vystřídat problém – jak vše správně uložit do příští zimy? Poradíme!

Článek

Jak to udělat, abyste se mohli i příští zimu ohřívat v krásné, nadýchané kožešině, péřové bundě nebo skvěle vypadajícím koženém kabátku?

Pravý kožich občas vyvenčete

Před tím, než kožešinu uložíte, měla by být stoprocentně suchá. Nedávejte ji ale schnout na topení, ani nesušte fénem – nejlepší je jen pokojová teplota. Pak ji velmi jemně vyčešte kartáčem, můžete ji i vyklepat třeba stejným proutkem, ze kterého se plete pomlázka.

„V žádném případě byste neměli kožich vystavovat teplu a slunci, došlo by k poškození vlasu. Na uložení přes léto lze použít ochranný obal například z netkané textilie. Pokud ho nemáte, stačí pověsit volně na širší ramínko,“ říká Martina Steklá z firmy Strnad-Červinka.

Pokud byste na kožichu našli nějakou nečistotu, rozhodně se nesnažte ho vyprat. V takovém případě ho svěřte výhradně čistírně.

Do skříně přidejte také nějaký přípravek na ochranu proti hmyzu – zvláště molům. Mohou to být feromonové lapače, ale klidně i sáček s levandulí, skořicí, hřebíčkem nebo rozmarýnem.

Během léta kožich několikrát vyvětrejte, opět pozor na slunce.

Foto: thinkstock

Pravý kožich potřebuje přes léto vyvenčitFoto: thinkstock

Umělé kožešiny můžete prát

Syntetické kožešiny ošetřujte tak, jak radí výrobce. Většinou je nesmíte prát v pračce, ale protože jsou vyloženě „magnetem“ na špínu, občas je můžete vyklepat, vyčesat po směru vlasu a vyčistit roztokem z přípravku na praní jemného prádla a vody. Přípravek pak ale musíte z chloupků dostat – ideálně měkkou houbičkou, namočenou ve vlažné vodě. Po takovém ošetření je musíte nechat opravdu dobře vyschnout.

Výhodou umělé kožešiny je to, že se nemusíte bát molů ani kožojedů a má vyšší odolnost vůči vlhkosti.

Kožené oblečení ošetřete

Kůže má podobné požadavky jako kožešiny – pokud se promočí, musíte ji také sušit postupně, nejlépe při pokojové teplotě. Kůže by se rychlým schnutím mohla pokroutit a popraskat. Rozhodně kožené oblečení pravidelně impregnujte, protože bez toho snižujete jeho životnost.

Nikdy se ale nepouštějte do amatérské impregnace či ošetřování například přípravky na obuv – byť také koženou. Na kožené oblečení si pořiďte přípravky k tomu určené.

„Kožené oblečení můžete pověsit na širší ramínko na suché a tmavé místo. Naimpregnujte je před novou sezonou – o vhodných přípravcích se můžete poradit v obchodě, kde kožené oblečení prodávají,“ dodává Martina Steklá.

Foto: thinkstock

Potřebujete místo na letní kousky? Nezapomeňte se ale správně postarat o ty zimní!Foto: thinkstock

Bundy chtějí prostor

Protože zabírají ve skříni hodně místa, mohlo by vás napadnout, že je zavakuujete, tedy stlačíte do plastových pytlů a odsajete vzduch. „To rozhodně nemohu doporučit. Ani péřové bundy, ani vlákna sportovního oblečení není dobré stlačovat, protože se mohou poškodit. Naopak, pověste je do skříně a ideálně naipregnujte, protože před sezonou na to většina lidí zapomene,“ radí Zdenka Vašková z Hudy sportu.

Zimní věci byste měli dávat do skříně čisté, takže se rozhodně podívejte, jak je správně prát. Správný postup na praní a impregnaci najdete v článku Chcete si zničit bundu na lyže? Hoďte ji do pračky!.

Jak ukládáte své zimní oblečení vy? Napište nám své zkušenosti.

Reklama

Načítám