Hlavní obsah

Tipy, jak vybrat správné brýle na kolo pro sebe i děti

Foto: 3fvision.cz

Teď je čas jako stvořený pro výlety na koleFoto: 3fvision.cz

Sluneční paprsky už sem tam začínají příjemně hřát a lákat ven. Pobyt na čerstvém vzduchu všem prospěje, navíc můžete doplnit do těla tolik potřebný vitamin D. Proč se ale omezovat jen na procházky? Teď je čas jako stvořený pro výlety na kole. Samozřejmě s pořádnou výbavou.

Článek

Ať už na kole jezdíte jen tak pro zábavu, nebo soupeříte s ostatními, cyklistické brýle by ve vaší výbavě neměly v žádném případě chybět. 

Cyklistické brýle jako ochrana očí

Za jízdy se snadno stane, že vám do oka vletí smítko prachu, pylu nebo muška. Může taky zasvítit nepříjemné sluníčko, zafoukat vítr. Oko si můžete taky mechanicky poškodit, nepříjemné je i nebezpečné oslnění. Brýle se v takovou chvíli promění z módního doplňku na zcela nepostradatelnou věc.

Jaký je rozdíl mezi cyklistickými a slunečními brýlemi?

Mnozí z nás si řeknou, že sluneční brýle už mají, tak proč by si kupovali nějaké speciální na kolo? Ty proti sluníčku přeci stačí. Omyl!

Zorníky cyklistických brýlí bývají vyrobeny z odolných a netříštivých materiálů, takže zajistí spolehlivou ochranu očí. Jejich protáhlý tvar navíc usnadní i periferní vidění. Obroučky bývají pružnější a lehčí, jsou tak zárukou maximálního pohodlí během jízdy.

Foto: 3fvision.cz

Vyberte si ty nejlepší brýle pro sebe i děti Foto: 3fvision.cz

Jak brýle na kolo vybrat?

Nabídka sportovních brýlí je opravdu široká, jak vybrat ty nejlepší brýle pro sebe i děti a chránit tak oči?

Nejdůležitější jsou zorníky

Zorník je nejdůležitější částí sportovních brýlí, jeho provedení má zásadní vliv na optické vlastnosti brýlí.

Barvu zorníků vybírejte podle toho, do jakého terénu se chystáte a taky podle počasí. Na večerní projížďky jsou lepší čirá skla, za slunečního svitu zase oceníte tmavší zorníky.

• Vyrážíte na celodenní výlety? Pak oceníte vyměnitelné zorníky, které budete moci střídat dle potřeby.

• Chcete si vyjížďku užít na maximum? Zvažte investici do polarizačních zorníků, tedy těch s antireflexní úpravou. Vyhnete se oslnění odrazy a odlesky od vodních ploch nebo mokré silnice, už nikdy tak kvůli odleskům nepřehlédnete třeba protijedoucí vozidlo.

• Slyšeli jste o fotochromatických brýlích? Mají samozabarvovací zorníky, které reagují na aktuální světelné podmínky.

• Dost možná oceníte i hydrofobní úpravu zorníků, která zabraňuje kondenzaci vodních par a usazování nečistot.

Brýle vám musí perfektně padnout

Dalším důležitým kritériem je skutečnost, že vám brýle musí dokonale padnout. Nesmí klouzat z nosu, a to ani když se předkloníte nebo otočíte hlavou. Nesmí vás nijak omezovat v pohybu, ani tlačit (a to ani pod helmou).

Víte, že nesmíte podcenit ani výběr cyklistických brýlí pro děti? I ty se musí bezvadně přizpůsobit dětskému obličeji a zajišťovat 100% ochranu proti UV záření.

Reklama

Načítám