Hlavní obsah

Tipy kadeřníků, jak nezničit vlasy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kadeřník ví nejlépe, co naše vlasy potřebujíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finále soutěže Kadeřník roku se nezadržitelně blíží. Jména těch nejlepších se dozvíme na galavečeru, který se uskuteční 22. ledna 2011. Přestože se nominace přísně tají, my už v tuto chvíli známe jména pěti kadeřníků, kteří spolu svedou boj o čtenářské ocenění. Zeptali jsme se jich, jaké nejčastější chyby ženy v péči o vlasy dělají a jak se jich vyvarovat.

Článek

Cílem 11. ročníku prestižních kadeřnických cen, které jsou označovány jako kadeřnické Oscary, není jenom volba nejlepších z nejlepších, ale i oslovit a inspirovat širokou veřejnost. Večerem plným změn oproti předchozím ročníkům bude provázet zajímavá trojice moderátorů. Hereckou dvojici Jiřího Mádla a Vojtu Kotka doplní svým ženským šarmem zpěvačka Dara Rolins.

Jednou z cen, které budou na galavečeru vyhlášené, je i cena publika, o jejímž budoucím držiteli jste měly možnost rozhodnout v nedávné anketě na ProŽeny.cz. Pětice vyvolených jsme se zeptali na naše nejčastější chyby v péči o vlasy. Které to jsou?

Dana Hauptová: Pozor na mytí a sušení vlasů!

„Ženy podle mě stále ještě podceňují profesionální péči. Barví se v domácím prostředí a také stříhají. Neuvědomují si, že takové drobnosti, jako je mytí vlasů nebo jejich sušení, může významně ovlivnit kvalitu a vzhled vlasů,“ říká kadeřnice. Dále poukazuje na fakt, že se ženy v zahraničí mnohem méně bojí experimentování v barvách a účesech oproti Češkám.

Její rada zní: Určitě byste měly pravidelně navštěvovat kadeřníka, který vám vysvětlí správnou péči, poradí vám se střihem a doporučí vhodné barvy. Co se týče špatného mytí, základním problémem je, že ženy se svými vlasy nešetrně zacházejí. „Při mytí je důležité asi 5 minut vlasy proplachovat vlažnou vodou a odplavovat z nich nečistoty. Pak byste měly použít malé množství šamponu a jemně je mnout mezi prsty. Po opláchnutí následuje péče v podobě regeneračních přípravků. Při sušení vlasy rozhodně nedřete ručníkem. Opatrně je vymačkejte,“ radí Dana Hauptová. Vlas je v tu chvíli ještě otevřen, je choulostivý na jakékoli nešetrné zacházení a může se polámat.

Martin Holý: Nebojte se experimentovat!

Podle kadeřníka Martina Holého se české ženy mnohdy zapomínají česat. Kromě toho se drží jednoho základního návyku či sestřihu a bojí se experimentovat. „Chtěl bych ženy povzbudit v tom, že se nemusí bát změny. Tato změna by ale měla být pokud možno přirozená a respektovat jejich typ a barvu vlasů," říká kadeřník. Další chybou je podle něj to, že ženy jdou proti své přirozenosti. Rovné vlasy kroutí a obráceně, volí nepřirozené barvy vlasů oproti svému originálu a podobně.

Jeho rada zní:Ženy by se měly držet toho, co jim příroda nadělila, a experimentovat v rámci účesů a barev vhodných pro jejich typ vlasů, namísto se snažit „obelstít“ přírodu čímkoli pro ně nepřirozeným.

Iveta Gracová: Volte nejšetrnější péči

„Největších chyb se podle mě ženy dopouštějí v oblasti úpravy vlasů. Měly by si vybírat tu nejšetrnější péči, nechodit jen jednou za dva měsíce ke kadeřnici na sestřih a barvu, ale pečovat o vlasy v průběhu,“ varuje Iveta Gracová.

Její rada zní:Velký význam má nejen vhodná a správná domácí péče, ale i dobře zvolená regenerace u odborníka. „Kadeřníci mají k dispozici řadu ozdravných prostředků, které dokážou významně zlepšit kvalitu a vzhled vlasů. Nepodceňujte tedy i častější návštěvy kadeřníka, pokud to vaše vlasy potřebují, a nevyhledávejte je pouze v okamžiku, kdy potřebujete dobarvit a ostříhat.“

Daniela Nováková: Kupujte kvalitu a nedejte na reklamy!

„České ženy stále ještě velmi často nakupují nekvalitní přípravky určené k péči o vlasy, a to zejména v klasických drogeriích,“ poukazuje Daniela Nováková. I když se situace v posledních letech trochu lepší, stále je to ještě palčivý problém mnoha žen. Ty si přípravky často vybírají bez předchozí konzultace s odborníkem a kupují si takové, které nejsou vhodné pro jejich typ vlasů. Mylně se domnívají, že je tomu naopak.

Její rada zní: Je důležité si nechat odborníkem diagnostikovat stav vlasů. „Podle toho vám kadeřník poradí, jakou péči máte zvolit, a nabídne vám celou škálu fungujících produktů, které jsou v různých cenových hladinách, takže si vybere určitě každá z vás,“ říká Daniela Nováková.

Jana Burdová: Bez regenerace vypadají vlasy lacině

Podle dvojnásobné držitelky kadeřnického Oscara české ženy vynechávají krok regenerace vlasů a podceňují domácí péči. „Je to stejné, jako byste si na vysušenou pleť daly luxusní make-up. Nikdy to nebude ono. Máte-li zničené vlasy a necháte si je nabarvit super barvou a sestříhat do správného účesu, pokud se vám budou krepatit, bude to vypadat lacině,“ říká Jana Burdová.

Její rada zní: „Určitě se poraďte předem s kadeřníkem, co je vhodné pro váš typ vlasů. Každé chtějí něco jiného. Je třeba jim navrátit hydrataci, pružnost, elasticitu a podobně. Doporučuji mnohem šetrnější barvení. Ženy by se měly naučit o vlasy starat, stejně jako to dělají s pletí. Nestarat se může člověk tak maximálně do dvaceti let, pak už je podle mě péče nevyhnutelná. To všechno vyžaduje pochopitelně i investici, a to jak časovou, tak finanční,“ dodává Jana Burdová.

Přijďte se poradit i inspirovat

Další rady a inspiraci můžete získat na zmíněném slavnostním večeru v největším pražském klubu SaSaZu. Součástí bude i přehlídka nejnovějších vlasových trendů, ale také bohatý doprovodný program okořeněný vystoupením hudební skupiny Charlie Straight, majitelů tří andělských sošek Akademie populární hudby. Základní vstupenka ke stání stojí 650 korun. Vstupenky blíže k pódiu dostanete za 850 korun a cena zahrnuje i uvítací drink, nealko nápoje a občerstvení. Poslední možností je VIP vstupenka za 2500 korun, která vás opravňuje ke vstupu do VIP zóny, kde bude připraven stylový raut. Všechny typy vstupenek lze již teď koupit na portálu ticketpro.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám