Hlavní obsah

To je byt snů! Moderní kuchyně, krb nebo nábytek na míru vás nadchnou

Foto: Andrej Gudiak (18x)

Hlavní obytnou část tvoří obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní. Jednotlivé zóny od sebe oddělili různými materiály na podlaháchFoto: Andrej Gudiak (18x)

Reklama

Dvoupodlažní byt v atraktivní trenčínské lokalitě slouží dočasně mladé rodině, ale brzy si v něm začne důchod užívat manželský pár, kterému jej interiéroví designéři zařídili přímo na míru.

Článek

Byt v novostavbě velký 85 metrů čtverečních si vyhlédli manželé, kteří se těšili, že ho budou využívat v blížícím se důchodu. V únoru roku 2015 oslovili studio designjabrocky, jehož práce je zaujala na webu. „Jejich návrhy jsou nadčasové a elegantní a jsme si jisti, že náš interiér bude moderní ještě za několik let,“ říká k tomu majitelka Daša. Hotovo bylo v květnu následujícího roku.

V průběhu realizace se však trochu změnila rodinná situace, a když byl interiér zařízený, nabídli ho manželé svému synovi s manželkou a půlroční dcerkou. „Dosud žili v bytě ve třetím patře, bez výtahu a balkonu. Než dostaví vlastní domeček, přenechali jsme jim proto náš nový byt s úžasnou terasou,“ vysvětluje Daša.

Dobré časování

Designéra kontaktovali ještě v době, kdy byla budova ve výstavbě, takže bylo možné udělat několik dispozičních změn. „Měli jsme čas připravit kompletní návrh a všechny instalace už se realizovaly podle našeho projektu, takže ve finále pasovala každá zásuvka i každý vývod na svítidlo,“ pochvaluje si designér Martin Jabrocký.

Foto: Archiv studia

Obývací část ozvláštňuje snížený sádrokarton a mentolová výmalba. Sedačku Max Ground od slovenské firmy Domark (3240 eur) nechali rozměrově upravit na míru, odkládací stolky jsou z kolekce Ply značky Arper (600 a 1020 eur)Foto: Archiv studia

Majitelé si také libují, že bylo možné posunout některé příčky, instalovat protihlukovou stěnu v místě, kde se byt setkává s vedlejším, a rovněž změnit prostor nad výtahovou šachtou na praktickou komoru. Vstup do ní je ukrytý ve skříňové sestavě za skládacími dveřmi, ukrývá se tu i pračka se sušičkou a zabudovaný je tu i krb, který byl jedním ze základních požadavků. Z technických důvodů nebylo možné použít krb na dřevo ani plyn, proto vyhrála varianta na biolíh.

Přírodní dřevo a odstíny šedé

Majitelé preferují kvalitní materiály, základ interiéru proto tvoří jasanové dřevo, které se objevuje na podlaze a v podobě dýhy i na nábytku. Zkombinovali ho s několika odstíny šedé, ať už se jedná o tmavý nábytkový blok s černými spotřebiči v kuchyni nebo třeba nerezovou pracovní desku. Šedá je rovněž sedačka, lavice v chodbě a postel v hlavní ložnici, to vše z totožné látky.

Foto: Archiv studia

Dýhovaná jasanová kuchyně je kombinovaná s nerezovou pracovní deskou a šedými lesklými plochami. Otvírání skříněk je klasické s dobrzděním, namísto úchytek jsou zde sešikmené hrany dvířekFoto: Archiv studia

Velice zajímavé je geometrické rozčlenění obytného prostoru, které není pouze designovým, ale i praktickým řešením. Jednotlivé zóny od sebe oddělili různými materiály na podlahách – setkává se tu dlažba v kuchyni, parkety v jídelně a koberec v obývací části, kterou navíc zútulnil snížený sádrokarton a svěží mentolová výmalba.

Většina nábytku je vyrobená na míru, na doporučení studia jej zhotovila firma Idona z Banoviec. Poměrně netradičním přáním byl vestavný televizor v kuchyni. Jako nejpříhodnější místo zvolili prostor nad kávovarem. „Nechali jsme na míru vyrobit nerezový kryt, který bylo možné přizpůsobit velikosti ostatních spotřebičů. Do něj jsme uchytili obrazovku, a aby se zbytkem ladil, nechali jsme ho na závěr nastříkat načerno,“ říká desginér.

Variabilita pro hosty

Kromě hlavní ložnice se ve druhém patře nachází i hostinský pokoj. „Přestože je místnost poměrně malá, podařilo se nám ji využít naplno. Vybrali jsme variabilní sedačku, kterou lze poskládat jako manželskou postel i dvě samostatná lůžka,“ vysvětluje designér. Místo tu našel i pracovní stůl a velká skříň.

Foto: Archiv studia

Design hostinského pokoje barevně ladí se zbytkem bytu. Dominantou je variabilní sedačka, z níž lze poskládat manželskou postel i dvě samostatná lůžkaFoto: Archiv studia

Stejně jako v celém bytě, také v koupelně a oddělené toaletě zkombinovali jasanovou dýhu a šedou barvu. Na míru nechali vyrobit sprchovou zástěnu i umyvadlo z corianu. Díky drobné změně dispozice na toaletě pak vznikla praktická nika, do níž se vešlo umyvadlo se skříňkou.

„Designér mi v mnoha věcech dobře poradil, má velmi praktické myšlení. Po celou dobu osobně dohlížel na práce i výběr materiálů, prakticky vše koordinoval, komunikoval s dodavateli a kontroloval, jestli se byt buduje podle jeho návrhu,“ uzavírá spokojená majitelka.

Jak se vám líbí spojení jasanu a šedých tónů? A co říkáte na mentolový akcent?

Reklama

Související témata:

Načítám