Hlavní obsah

Tohle jsou otázky, na které jste se nezeptali svého zubaře

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Mějte i vy zdravé a bílé zuby. Zeptali jsme se odborníků, jak toho dosáhnoutFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Reklama

Úsměv je ozdobou každého člověka. Ovšem jen tehdy, když ho zdobí zdravé zuby. Jak je získat – bez mýtů a otazníků? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Komu nebyly zdravé a silné zuby dány do vínku, musí se o to víc snažit. A nestačí to jen v koupelně. Správná péče začíná již v drogerii při nákupu nejvhodnějších pomůcek a zahrnovat by měla i pravidelnou návštěvu zubního lékaře a hygienistky.

Jak vybrat správný kartáček?

Zubní kartáčky se liší tvarem, velikostí, typem štětin... Jak se v nich vyznat? Dentální hygienistka Lenka Rusinková doporučuje: „Lidé by měli volit kartáčky s krátkou hlavou, umožňuje lépe se zaměřit na jednotlivé zuby. Pro dokonalé odstranění plaku vybírejte mezi kartáčky střední a měkké tvrdosti. Vyvarovat byste se měli tvrdých kartáčků, které mohou poranit dásně.“

Je elektrický kartáček lepší než manuální?

Trendem dnešní doby se staly elektrické kartáčky. „Elektrickým kartáčkem dosáhnete stejného výsledku jako manuálním za výrazně kratší dobu, vždy ale záleží na faktu, zda pomůcku umíte správně použít," konstatuje dentální  hygienistka společnosti Philips Kateřina Ciklová a dodává: „Většinou se uchyluji k doporučení sonického kartáčku pacientům, kteří čištění nevěnují dost času nebo se nedaří správnou techniku pacienta naučit."

Foto: Archiv firem

I váš kartáček může umět něco navíc. Na foto (zleva): Kartáček Zendium Clinic, 99 Kč, má na špičce speciálně prodloužené štětinky uzpůsobené pro důkladné čištění mezizubních prostor. Elektrický zubní kartáček je pohodlný a zábavný. Philips Sonicare DiamondClean, 5699 KčFoto: Archiv firem

Zubní nit, nebo mezizubní kartáček?

Každý člověk preferuje jiné pomůcky. „Ten, kdo má zuby těsně u sebe, spíše sáhne po dentální niti. Avšak pacienti s průměrnou velikostí mezizubních prostor preferují mezizubní kartáčky,“ popisuje Lenka Rusinková.

Co pomáhá proti zubnímu kameni?

Proti zubnímu kameni existuje jedna efektivní rada: čistit, čistit, čistit. „Pokud pravidelně dvakrát denně odstraňujete zubní plak z veškerého povrchu zubů, tedy i z mezizubních prostor, nemůže z plaku vzniknout obávaný zubní kámen," radí Kateřina Ciklová.

Proč vám zapáchá z úst?

Nejčastější příčinou zápachu z úst jsou bakterie, které jsou součástí dutiny ústní. Proto je opět nutná řádná ústní hygiena.

„Pokud v ústech nejsou přítomny zralý zubní plak, zubní kámen, kaz ani zánět dásní, máte vyhráno. Ovšem někteří jedinci mají větší poměr bakterií žijících v brázdách jazyka, které přirozeně produkují těkavé organické látky. Ty nepříjemně zapáchají. Zde doporučujeme pravidelné čištění jazyka jemnými silikonovými škrabkami v kombinaci s ústní vodou," vysvětluje Kateřina Ciklová.

Po čem vám nejvíce žloutnou zuby?

Chcete-li okouzlovat zářivým úsměvem, omezte konzumaci kávy, čaje, červeného vína a cigarety. Chrupu neprospívá ani užívání antibiotik, která se ukládají v kostech a zubech. Ke zdravému úsměvu vám pomůže zelenina a ovoce, třeba jablka, jahody a další.

Foto: Archiv firem

Posilujte zubní sklovinu v boji proti kyselinám ve stravě. Na foto (zleva): Originální ústní voda s bylinným komplexem a vřídelní solí, Manufaktura, 159 Kč. Elmex gelée pro domácí fluoridaci, Elmex, 199 KčFoto: Archiv firem

A co zuby nejvíce kazí?

Konzumace sladkostí a přeslazených limonád je ničitelem skloviny a narušitelem ústní mikroflóry. V ústech se snižuje pH a dochází k rozpouštění minerálů zubní skloviny. Kromě cukru jsou nepřítelem i citrusy, které jsou sice zdrojem vitaminu C, ale pro zuby jsou kvůli kyselosti pohromou.

Co pomáhá na citlivé zuby?

Zvýšená citlivost zubů trápí třetinu dospělých. Nejčastějším důvodem bývá špatně prováděná dentální hygiena, zuby můžete mít ale nadměrně opotřebované. „Například okousáním zubů, pokud jimi v noci skřípete, nebo dlouhodobější konzumací tvrdé stravy či častou konzumací kyselých nápojů,“ říká vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.

Většinou pomůže nácvik správného čištění, odhalení skrytých kazů, v případě skřípání nošení nočního chrániče, proti citlivosti lze aplikovat i profesionální prostředky s účinností i několik měsíců.

Foto: Archiv firem

Na citlivé zuby se zaměřte výběrem vhodných produktů. Na foto (zleva): Zubní pasta s allantoinem pro ochranu dásní, Mediblanc, 270 Kč. Zubní pasta Zendium sensitive, 110 KčFoto: Archiv firem

Jak pečujete o své zuby vy? Chodíte pravidelně na dentální hygienu?

Reklama

Načítám