Hlavní obsah

Tragická zaslepenost vírou a láskou

Foto: Divadlo Rokoko

Lucie Pernetová a Dana BatulkováFoto: Divadlo Rokoko

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavítejte do Divadlo Rokoko, jež připravilo novou inscenaci dramatu Prolomit vlny. Mladá Bess se nikdy nesmířila se smrtí svého bratra. Naštěstí nalezla útěchu v náruči Boha. A když zmatenou hlavu zatíží i pomatenost láskou, rozbouří se v Bess moře plné emocí. Dokáže však rozum prolomit ty mocné vlny?

Článek

Drama dánské herečky a dramatičky Vivian Nielsen se odehrává kdesi v malé vesničce, již zcela ovládá církevní kongregace. Kdo není ovečkou v houfu, jako by neexistoval. Jedná se o velmi uzavřený spolek, do kterého je těžké vstoupit a ještě těžší dostat se ven.

Bess je vzornou silně věřící ovečkou, které na názoru kongregace velmi záleží. I přes svůj nízký věk se rozhodne provdat za Jana, dělníka z daleké ropné plošiny. Ke sňatku dostane svolení jak od kongregace, tak i od Boha, se kterým pravidelně rozmlouvá.

Foto: Divadlo Rokoko

Ve vesnici platí přísná pravidlaFoto: Divadlo Rokoko

Bess zcela propadne lásce. Když Jan odjede na tři týdny zpět na plošinu, steskem téměř zešílí. Modlí se za Jana a chce ho mít zpět doma - za každou cenu. Osud však přichystá Bess velikou životní zkoušku. Jan se totiž vrátí z plošiny zcela ochrnutý. Bess přijímá Janovo postižení jako svůj životní úděl a její obětavost nezná hranic. Že Janova přání a pokyny samotného Boha nemusejí být vždy racionální a smysluplné, o tom se Bess přesvědčí sama již velmi brzy.

V hlavních rolích se představí Lucie Pernetová a Hynek Čermák. Dalšími obyvateli vesnice jsou např. Dana Batulková, Radka Fidlerová, Lukáš Jurek nebo Vladimír Čech. Před představiteli hlavní rolích stál nelehký úkol - ztvárnit hlubokou vnitřní rozervanost svých postav. Tedy hlavně příslušnost k rigidní církvi, duševní nevyrovnanost a zároveň touhu žít podle sebe a milovat.

Příběh je velmi silný, i přes relativní absurdnost děje diváka nenudí. Vydejte se tedy do Divadla Rokoko na osudový příběh Bess a Jana, plný emocí, lásky i tragédií, jež přináší život. Láska vítězí. Možná ale příliš pozdě...

Foto: Divadlo Rokoko

Představení Prolomit vlny v Divadle RokokoFoto: Divadlo Rokoko

Vivian Nielsen: Prolomit vlny Divadlo Rokoko - nejbližší představení 4. 3. 2009 od 19.00 Hrají: Lucie Pernetová/Klára Sedláčková-Oltová, Hynek Čermák, Dana Batulková, Lukáš Jurek a další Délka představení: 110 minut (bez přestávky)

Reklama

Načítám