Hlavní obsah

Trápí vás akné v dospělosti? Prozradíme vám proč!

Foto: Profimedia

Problémy s akné u mnohých nekončí pubertou. Jeho projevy však nemusí být tak hrozné, když víte, jakým chybám se vyhnoutFoto: Profimedia

Reklama

Už dávno nejste v pubertálních letech, ale nehezké pupínky vás trápí pořád? Za výskytem akné nejčastěji stojí hormony. Ale nejen ty. Vzhled kůže výrazně ovlivňuje i váš životní styl. Co akné zhoršuje?

Článek

V pubertě trpí akné více než 85 procent dospívajících. Způsobuje ho nadměrná produkce mužských hormonů, proto se u mužů obvykle objevuje závažnější forma tohoto onemocnění.

Akné způsobené hormonálním změnami obvykle vymizí do 25. roku života. Mnoho lidí však tímto problémem trpí i v pozdějším věku. Na jeho výskyt má totiž vliv ještě spousta dalších faktorů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čisticí pleťová voda Dermacol s australským čajovníkem, která účinně předchází pupínkům, cena 95 Kč a Eucerin pleťový peeling s jemnými mikročástečkami, který hloubkově čistí a vyhlazuje problematickou a aknózní pleť, cena 228 KčFoto: Archiv firem

Na tohle si dejte pozor...

Mechanické odstraňování akné

„Absolutně nevhodné je domácí vymačkávání a škrábáni projevů akné. Riskujete tím, že se místo ještě více zanítí a hojení bude trvat déle,“ upozorňuje kosmetička Věra Šťástková ze salonu Laboratory.

Především nikdy násilím neodstraňujte bolestivé zarudlé komedony. Zaprvé se vám to stejně nepovede. Zadruhé takový zásah, zvláště pokud na to jdete nehty, obvykle na kůži zanechá jizvičky a hyperpigmentace (tmavé skvrnky na kůži). A zatřetí zánět vmáčknete hlouběji do kůže, čímž se vystavujete riziku zanesení infekce do krve.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bylinný gel Kosmín na léčbu projevů akné, cena 67 Kč a čisticí pěna Clinique pro všechny typy pleti s akné, která zklidňuje a rozjasňuje, cena 493 KčFoto: Archiv firem

Dotýkání se obličeje

Zcela pravděpodobně si to vůbec neuvědomujete, ale pokud byste své dotyky obličeje během dne počítaly, bylo by jich minimálně na několik desítek. A vzhledem k tomu, že si asi každých pět minut ruce nedezinfikujete, po celý den tak saháte na svůj obličej špinavýma rukama. Na nich se přirozeně vyskytují bakterie a viry, které vcelku nepřekvapivě přispívají ke vzniku akné, ale i celé řady dalších kožních onemocnění.

Špatná kosmetická péče

S výběrem kosmetiky na mastnou problematickou pleť opatrně, nehodí se na ni jen tak něco. „Nepoužívejte kosmetické přípravky s obsahem alkoholu. Alkohol pleť ještě více vysuší, a to má za následek spuštění přirozeného obranného systému, promaštění kůže a ještě větší produkce mazu,“ říká kosmetička Věra Šťástková.

„Vyhněte se také mechanickému peelingu, který by mohl pokožku dráždit a způsobit tak výsev nových pupínků. Stejně tak mastným krémům, které zvyšují ucpávání pórů a následné záněty,“ dodává.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sérum pro mastnou a dehydrovanou pleť s chlorellou a mořskou vodou od Anne Semonin pleť okysličí a rozjasní, cena 3080 Kč a Citrusová pleťová maska Thalac, která čistí a stahuje rozšířené póry a reguluje tvorbu mazu, cena 979 KčFoto: Archiv firem

Nevhodná strava

„Potraviny, které nejsou vhodné obecně, ale při zvýšené tvorbě akné zvláště, jsou uzeniny, sladkosti, alkohol, sladké sycené nápoje a výrazně kořeněná jídla,“ uvádí výživová specialistka Jitka Freibauerová ze studia Výživou ke změně.

A dále dodává: „Například uzeniny nejsou vhodné vzhledem k tomu, že obsahují dusitan sodný. Dusitany se váží na červené barvivo hemoglobin, a tak omezují přenos kyslíku krví. Tento proces se eliminuje pomocí vitaminu C. Tedy naopak vhodné jsou všechny druhy ovoce a zeleniny.“

Obzvláště důležitý je podle výživové odbornice zvýšený příjem antioxidantů, vitaminů a minerálů. Konkrétně zinku, selenu, betakarotenu a vitaminů B6, C a E.

„Zdrojem zinku jsou ořechy, fazole, dýňová semínka, vaječné žloutky či ústřice. Zdrojem selenu pak opět ořechy a dále sezamová semínka, celozrnné obiloviny, sleď nebo tuňák. Co se týče betakarotenu, na něj je bohatá mrkev, rajčata, nektarinky, meruňky, brokolice a špenát,“ shrnuje Jitka Freibauerová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): BB Cream Garnier určený pro pleť se sklonem k akné neucpává póry a sjednocuje pleť, cena 99 Kč a pleťový krém Vit Vit s hlemýždím extraktem je vhodný pro mastnou pleť se sklony k tvorbě akné, cena 319 KčFoto: Archiv firem

Kouření

Stav vaší pleti také velmi negativně ovlivňuje kouření, ale i delší přebývání v zakouřených místnostech. Toxické látky z tabákového kouře způsobují zúžení drobných cévek na kůži, což vede ke snížení prokrvení a okysličení pokožky. Nečistoty a odpadní látky tak nejsou dostatečně odváděny a pleť se pak velmi rychle zanáší.

Máte problémy s výskytem akné?

Reklama

Načítám