Hlavní obsah

Trápí vás podzimní alergie?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zatočte s podzimní alergií.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některým z nás nedá alergie pokoj ani v chladných měsících. Jak si s ní poradit?

Článek

Začátek topné sezony s sebou přináší nárůst roztočů, jednoho z nejčastějších původců alergie. Těmto mrňavým potvůrkám se daří nejlépe při teplotě 20-30 stupňů. A protože se živí částečkami lidské odumřelé kůže, najdeme je především v matracích nebo lůžkovinách (bývá jich až 100x více v ložnicích než v obývacích pokojích). Sami roztoči však alergizující nejsou. Alergeny jsou jejich výměšky, které se mísí s prachem a následně se dostávají do našeho dýchacího systému a škodí.

Denně větrejte peřiny

Abyste koncentraci roztočů doma snížili, je dobré větrat, lůžkoviny vynášet na vzduch a prát je v horké vodě. Matraci byste měli alespoň jednou za týden pořádně vysávat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Denně větrejte peřiny.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zničte plísně

Nedávno vědci objevili plísně žijící v polštářích a živící se, stejně jako roztoči, šupinkami lidské kůže. Opatření při alergii na plísně jsou částečně podobná jako u roztočů. Nejdůležitějším faktorem je větrání domácího prostředí a zamezení vlhka. Nevhodné jsou tapety, pod kterými se plísně mohou vyskytovat, a vyplatí se kontrolovat také půdu v květináčích a nenechávat v domácnosti zbytky potravin. „Pokud máte pocit, že právě vás trápí podzimní alergie, navštivte alergologa," radí alergoložka Iva Michnová. „Ten vám většinou předepíše léky, a ty se pak užívají v různých formách, např. ve formě masti, kapek nebo celých tablet." V současné době mají velký ohlas léky, které mají prodlouženou dobu účinku, nepronikají do nervové soustavy a zpravidla nemají žádné vedlejší účinky (např. Xyzal - ale je jen na lékařský předpis). Z volně prodejných léků je vhodný např. Zyrtec.

Tip

Vhodným potravním doplňkem u alergií je Maca, přípravek z kořene vysokohorské peruánské rostliny Lepidium meyenii, užívaný už v dobách říše Inků k posílení všech životních funkcí, především k posílení imunity.

Varování na závěr: Koncem září řádí hlavně kopřiva!

Poslední dva týdny v září a první týden v říjnu jsou aktivní pyly kopřivy, srhy, sedmikrásky, pampelišky, jitrocele, kopřivy, zlatobýlu, pelyňku a ambrosie.

Reklama

Související témata:

Načítám