Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládu milují děti i dospělí. Jestli patří i mezi vaše oblíbené pochutiny, nenechte si ujít příležitost upéct něco dobrého a vyzkoušejte Jany třenou buchtu.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 220 g másla
  • 220 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička kakaa
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce mléka
  • 50 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že mléko, vejce i máslo vyndáte z lednice a vše necháte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně do něj zašlehejte jedno vejce za druhým. Do tekuté hmoty pak zašlehejte mouku prosátou s kypřicím práškem a mléko.

02.

Polovinu těsta dejte do jiné mísy a vmíchejte do ní kakao (a podle potřeby ještě asi 2 lžíce mléka, aby nebyl příliš velký rozdíl v hustotě těst). Do tmavého těsta pak vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu.

03.

Formu vyložte pečicím papírem, vezměte 2 lžíce a střídavě přes sebe, aby vznikla jakási mozaika, do formy dávejte světlé i tmavé těsto. Připravený koláč dejte péct na asi 45 minut do trouby. Hotovo!

Energetická hodnota celkem pro: 22 cm průměr formy
Energie16 457,79 kJ
Bílkoviny60,88 g
Tuky222,29 g
Sacharidy418,81 g
Sůl0,75 g
SAFA107,87 g
Vláknina16,44 g
Cukry249,29 g
Související témata:

Načítám